Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΑΜΑΡΑΣ - ΤΡΟΙΚΑ!


Σε εγκάρδιο κλίμα έγινε η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Θέμα της συζήτησης τα ελλνοτουρκικά, ευρωπαικά θέματα λόγω της προεδρίας της Ε.Ε απο την Κύπρο αυτή την περίοδο, ΑΟΖ.

Ιδού και οι δηλώσεις. Αντώνης Σαμαράς: ''Με μεγάλη χαρά καλωσορίζω στην Αθήνα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.
Η επίσκεψή του συμπίπτει με την 52η επέτειο της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και θα ήθελα εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης και του Ελληνικού λαού να ευχηθώ ολόψυχα στους Κυπρίους αδερφούς μας λύτρωση και ευόδωση των εθνικών μας στόχων.

Είχαμε μια χρήσιμη συζήτηση, στο πλαίσιο της συναντίληψης που χαρακτηρίζει την αδελφική σχέση Ελλάδας και Κύπρου.

Με τον Πρόεδρο συζητήσαμε όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν και στα κρίσιμα Ευρωπαϊκά Συμβούλια που έχουμε μπροστά μας μέχρι το τέλος του χρόνου, με προεδρεύουσα την Κύπρο.

Άλλωστε, αυτό πρέπει να τονιστεί, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της, που η Κύπρος είναι πρόεδρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ασκεί με απόλυτη επιτυχία τα καθήκοντά της, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο και θα έλεγα και απαιτητική περίοδο για το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης.

Μιλήσαμε και για άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Για κοινές αναπτυξιακές δράσεις, για τις δυνατότητες που προκύπτουν σε περιφερειακό επίπεδο.

Η Κύπρος, όπως ξέρετε, ήδη προχωρά με επιτυχία στην εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, ανοίγοντας έτσι ευκαιρίες ανάπτυξης, και θα έλεγα και συνεργασιών σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Άλλωστε η εκμετάλλευση της ΑΟΖ, συνιστά απαράγραπτο κυριαρχικό της δικαίωμα.

Κι όπως ήταν φυσικό, επανέλαβα στον Πρόεδρο Χριστόφια την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί διαχρονικά παράγοντα σταθερότητας, παράγοντα ειρήνης και έχει αποδείξει και την αντοχή της και τη δυναμική της.

Η Ελλάδα θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό του Κυπριακού Ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας στον αγώνα για τον τερματισμό της κατοχής και για την εξεύρεση μιας λύσης, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης για το Κυπριακό.

Μιας λύσης που ασφαλώς, θα πρέπει να βασίζεται πάνω στις Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας λύσης που θα είναι, βεβαίως, σύμφωνη και με το κοινοτικό κεκτημένο.

Κύριε Πρόεδρε, καλώς ήρθατε. Σας ευχαριστώ πολύ για τη χαρά που μας δώσατε να σας δούμε και για την πολύ εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε μεταξύ μας''.
 
 
Δημήτρης Χριστόφιας:'' Ευχαριστώ, κ. Πρωθυπουργέ. Θέλω πρώτα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά για τις ευχές του ίδιου και της κυβέρνησης του για την επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι 52 χρόνια αγώνων για να διατηρήσουμε και να ολοκληρώσουμε την ανεξαρτησία της Κύπρου. Αυτή τη στιγμή η ανεξαρτησία μας, η κυριαρχία μας, υποφέρει από την κατοχή των τουρκικών στρατευμάτων και δίνουμε μια μάχη για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, αυτών που ονομάζουμε συμφωνίες Κορυφής μεταξύ των δυο κοινοτήτων για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Πράγματα τα οποία είχαμε συζητήσει και συμφωνήσει με τον προκάτοχο του κ. Έρογλου, τον κ. Ταλάτ. Θα είναι λύση ομοσπονδίας, αυτή είναι η παραχώρηση των Ελληνοκυπρίων προς τους Τουρκοκύπριους, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε- επαναλαμβάνω- ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, ένα ενωμένο κράτος χωρίς το δικαίωμα των οποιονδήποτε να επεμβαίνουν στα εσωτερικά της Κύπρου.
Είναι σαφές ότι όπως περιλαμβάνεται και στις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, στη βάση των οποίων αποκτήσαμε την ανεξαρτησία που αποκτήσαμε, η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν με την Κυπριακή Δημοκρατία ιδιαίτερες σχέσεις. Θα έλεγα προνομιακές σχέσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχιστούν οι εγγυήσεις. Μιλώ για προνομιακές σχέσεις στο οικονομικό επίπεδο κυρίως. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται η Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα. Χρειάζεται να εγκαταλείψει την απαράδεκτη, την αδιάλλακτη πολιτική, η οποία οδηγεί σε δυο κράτη. Και αυτή είναι η φιλοσοφία του κ. Έρογλου σήμερα, ενός πολιτικού παιδιού του Ντενκτάς, του πατέρα δηλαδή της διχοτόμησης της Κύπρου. Η φιλοσοφία του κ. Έρογλου είναι φιλοσοφία δυο κρατών. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ποτέ αποδεκτό κι από κανέναν Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εμείς προσπαθήσαμε με εποικοδομητικές προτάσεις να οδηγήσουμε τον τόπο στην επανένωση και στη δημιουργία κράτους ομοσπονδιακού, στο οποίο να υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρονιτών, Αρμένιων και Λατίνων.
Σε αυτή μας την προσπάθεια είχαμε διαχρονικά την πλήρη την αμέριστη, ανιδιοτελή συμπαράσταση όλων των κυβερνήσεων, βεβαίως και της σημερινής κυβέρνησης και του Αντώνη Σαμαρά προσωπικά και θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου. Το λέω με συγκίνηση αυτό, γιατί την ώρα που στο εσωτερικό μας μέτωπο υπάρχει μια πολυδιάσπαση, η Ελλάδα είναι απόλυτα στο πλευρό μας και μας συμπαραστέκεται και σε ότι αφορά στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και σε ότι αφορά στην προσπάθεια εκμετάλλευσης του φυσικού πόρου της Κύπρου. Είπα ξανά, το επαναλαμβάνω: Σε μια επανενωμένη Κύπρο, οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτε. Έχουν μόνο να κερδίσουν από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, του θαλάσσιου φυσικού πλούτου της Κύπρου. Σε αυτό είμαστε συνεπέστατοι. Αλλά με την προϋπόθεση- επαναλαμβάνω- του τερματισμού της κατοχής, της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, των εποίκων επίσης και τη δημιουργία ενός κράτους Κυπριακού για τους Κύπριους.
Έχουμε συζητήσει σε πολύ εγκάρδιο κλίμα με τον φίλο κ. Πρωθυπουργό τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή ένωση και στην περιοχή μας και τον ρόλο της Κυπριακής Προεδρίας. Επίσης ευχαριστώ για την εκτίμηση του τρόπου διεξαγωγής της προεδρίας από την Κύπρο. Είναι κάτι το οποίο μας δημιουργεί ικανοποίηση, όταν ακούμε και από τον Έλληνα Πρωθυπουργό αλλά και από τους γείτονες της Ένωσης, ότι η Κύπρος, μικρή χώρα μεν, έχει κινητοποιηθεί με όλες της τις δυνάμεις και ασκεί μια πετυχημένη προεδρία. Βεβαίως είμαστε στα μέσα του δρόμου κι εύχομαι και ελπίζω να ολοκληρώσουμε το ίδιο επιτυχώς.
Αγαπητέ φίλε κ. Πρωθυπουργέ, ευχαριστώ θερμά για τη φιλία μας, ευχαριστώ για τη συνεργασία μας, η οποία όσο είμαι στο πηδάλιο του Κυπριακού κράτους θα συνεχιστεί με απόλυτο τρόπο. Να είστε καλά''.
 
Επιπλέον σε συνέντευξή του στην ΝΕΤ, όπως μεταφέρει το defencenet, ο κ. Χριστόφιας σε ερώτηση για την πιθανή προσφυγή της Κύπρου στο μηχανισμό στύριξης, δήλωσε: '' Η Κύπρος δεν θα δεχθεί το σχέδιο διάσωσης με τους υπάρχοντες όρους που προτείνουν οι διεθνείς δανειστές της.
 
Δεν θα υπογράψουμε ποτέ συμφωνία διάσωσης που θα περιλαμβάνει την πώληση κερδοφόρων κρατικών εταιρειών ή την κατάργηση των μισθολογικών αυξήσεων που συνδέονται με τον πληθωρισμό. Δεν τους λέμε απλά όχι. Τους δίνουμε αντιπροτάσεις.
 
Αυτό που έγινε με τις τράπεζες είναι έγκλημα και δεν φταίνε οι πολίτες''.
 
 ΤΗΝ  ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: