Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Η Διεθνής άσκηση Έρευνας - Διάσωσης «ΝΕΜΕΣΙΣ 2015»


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 16/6/2015 στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας η πρώτη φάση της διεθνούς άσκησης Έρευνας και Διάσωσης (Ε-Δ) «ΝΕΜΕΣΙΣ 2015», στην οποία συμμετείχαν η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Σε αυτή τη φάση διεξήχθη Άσκηση επί Χάρτου, η οποία περιλάμβανε αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών σε πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης υδρογονανθράκων, επιχειρήσεις Ε-Δ και καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Συνολικά, συμμετείχαν 45 στελέχη και αξιωματικοί, ενώ το γενικό συντονισμό διοργάνωσης και διεξαγωγής της άσκησης είχε το ΚΣΕΔ Λάρνακας. Συμμετείχαν επίσης από πλευράς ΚΔ εκπρόσωποι από άλλες 20 υπηρεσίες διαφόρων υπουργείων. Οι υπόλοιπες χώρες εκπροσωπήθηκαν με υψηλόβαθμα στελέχη πολιτικών και στρατιωτικών υπηρεσιών. Επιπλέον, έλαβαν μέρος στελέχη της εταιρείας ENI Cyprus, SAIPEM, EDT Offshore Ltd, καθώς και αντιπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA).


Η άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ 2015», η οποία θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου 2015 με τη συμμετοχή αεροπορικών και ναυτικών μέσων, αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη αποτελεσματικής συνεργασίας και συντονισμού του ΚΣΕΔ Λάρνακας και όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών της ΚΔ με γειτονικά και φίλια κράτη για την άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης, καθώς και σε άλλες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα συμπεράσματα της άσκησης θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης, για βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών και οργανισμών των τεσσάρων συμμετέχοντων κρατών στην άσκηση, καθώς και ιδιωτικών οργανισμών, με βάση τους διεθνείς κανονισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: