Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

«Οι Αετοί του Πενταδάκτυλου»


Το βιβλίο «Οι Αετοί του Πενταδάκτυλου», του συγγραφέα και δημοσιογράφου Χαράλαμπου Χαραλαμπίδη παρουσιάστηκε την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015 από το Σύνδεσμο Πολεμιστών 231 Τάγματος Πεζικού (Τ.Π. 1974) και τις εκδόσεις Ηλία Επιφανίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΣΕΚ στην Πάφο.

Το βιβλίο αποτελεί μια καταγραφή των πραγματικών γεγονότων αναφορικά με τη δράση του ηρωικού β’ Λόχου του 231 Τάγματος Πεζικού ενάντια στους εισβολείς το 1974.

Ο συγγραφέας στην ομιλία του ανέφερε, φανερά συγκινημένος, πως συγκλονίζεται κάθε φορά που ανεβαίνει στο βήμα για να υμνήσει κατορθώματα πολεμιστών και πολύ περισσότερο για να πλέξει εγκώμιο σε ήρωες που θυσίασαν τη νεανική τους ζωή τους στο βωμό της τιμής, της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας της πατρίδας.

Από τη δεύτερη μέρα κιόλας, είπε ο κ. Χαραλαμπίδης, μετά τη συζήτηση που είχε για τη συγγραφή του βιβλίου με το Σύνδεσμο των Πολεμιστών, άρχισαν να καταφθάνουν στο γραφείο του οι πολεμιστές του 231T.Π. που για πρώτη φορά τους έβλεπε για να μιλήσουν μαζί του, να ξετυλίξουν το κουβάρι της μνήμης και να δώσουν ο καθένας τη δική του κατάθεση ψυχής.


Ποιος δεν θα δάκρυζε, διερωτήθηκε ο κ. Χαραλαμπίδης, όταν δεκάδες πολεμιστές, ανάμεσα τους και δύο έφεδροι αξιωματικοί, μιλούσαν με θαυμασμό για τον ήρωα της Πάφου, το λιονταρόψυχο Λάμπρου Αντώνη, γέννημα της Αγίας Βαρβάρας και ανάθρεμμα της πόλης της Πάφου, που μετέτρεψε – όπως είπε- το φυλάκιο 26, όπου υπηρετούσε ερημοκλήσι της δόξας και τάφο δεκάδων Τούρκων αλεξιπτωτιστών.

Συγκλονιστικές είναι επίσης και οι μαρτυρίες άλλων πολεμιστών, είπε ο συγγραφέας.

Ο ταξίαρχος Ε.Α. Νικόλας Ζένιος και πρόεδρος του Συνδέσμου των Πολεμιστών του 231 στην προσφώνηση του ανέφερε πως ομολογείται από ανώτερους αξιωματικούς του Αττίλα, που πήραν μέρος στις μάχες με τους γενναίους του 231 Τ.Π. και από τους αξιωματικούς της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, που υπηρετούσαν στη ζώνη ευθύνης του τάγματος κατά τη διάρκεια του πολέμου, και απ’ όλες αυτές τις καταθέσεις και ομολογίες, καθώς και από άλλα κείμενα που γράφτηκαν από πολεμιστές άλλων μονάδων της Εθνικής Φρουράς, και Τούρκους ακόμη συγγραφείς, πολεμικούς ανταποκριτές και αξιωματικούς του Αττίλα, ότι οι αξιωματικοί και άνδρες του 231 Τ.Π. τίμησαν τα όπλα τα ιερά που τους είχε εμπιστευτεί η πατρίδα.



Στην προσφώνηση του ο ταξίαρχος Ε.Α. Νικόλας Ζένιος ευχαρίστησε επίσης και τον συμμαθητή του , συναγωνιστή του 1955- 59 και συνάδερφο Στρατηγό Ε.Α. Λουκή Αυγουστίδη ο οποίος προλόγισε την εκδήλωση .

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως το βιβλίο αποτελεί ένα πολύτιμο και μοναδικό ντοκουμέντο. Όχι μόνο γιατί φέρνει στην επιφάνεια τις τραγικές αλλά συνάμα ηρωικές εμπειρίες των πρωταγωνιστών, αλλά κυρίως γιατί μέσα από την ιστορική αλήθεια και την αντικειμενική καταγραφή των γεγονότων, δίνει την ευκαιρία στους παλαιότερους να θυμηθούν και στους νεώτερους να μάθουν, να γνωρίσουν, να ψάξουν και να συμπληρώσουν την ιστορία της πολυτάραχης αυτής εποχής.




Δεν υπάρχουν σχόλια: