Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Ευρώπη:Η απροσδόκητη κίνηση του Jorge Jesus

του Δημήτρη Βαρσάνη


"Bem-vindo a casa Jorge Jesus" (καλώς ήρθες στο σπίτι σου Jorge Jesus) ήταν το μήνυμα που η Sporting Lisbon ανέβασε στο λογαριασμό της στο Twitter για να επικυρώσει και επίσημα την άφιξη του πρώην προπονητή της Benfica ως το νέο της αφεντικό.
Κατά μια έννοια αυτό ήταν ένα απλό συναίσθημα,το tweet συνοδεύεται από μια φωτογραφία του 20 και κάτι χρονών Jorge Jesus ως παίκτης της Sporting.


Δεν υπήρχε τίποτα ανώδυνο ή αθώο για αυτό. Ανακοινώνοντας τη πρόσληψη του ανθρώπου που είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος προπονητής στη Πορτογαλία είναι ένα γεγονός. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο άνδρας πίσω από τις πρόσφατες επιτυχίες των τοπικών αντιπάλων της, ήταν τόσο συνώνυμος με το ύφος και την έπαρση που είχε κάνει τη Benfica τόσο σέξι και επιτυχημένη πάλι. Η Sporting ήταν το επιστέγασμα, «αυτός είναι δικός μας όχι δικός σας».

Όταν πρωτοβγήκε η φήμη ότι ο Jesus θα μπορούσε να κάνει τη κίνηση κατά μήκος της Λισσαβώνας από το “Luz” στο “Alvalade”, φάνηκε πάρα πολύ διαβολικό για να είναι αληθινό. Μόλις οδήγησε τη Benfica σε ένα δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα για πρώτη φορά σε 31 χρόνια. Εννέα  ημέρες αργότερα, οι “αετοί” θα κατακτήσουν ξανά το κύπελλο κερδίζοντας τη Maritimo, ώστε να πάρει το δέκατο σημαντικό τρόπαιο στα τελευταία έξι χρόνια στον πάγκο της.

Πάρα πολλά έχουν αλλάξει σε αυτές τις τρεις δεκαετίες. Η Porto έγινε η κυρίαρχη  δύναμη στο Πορτογαλικό ποδόσφαιρο, όμως ο Jesus άρχισε να γυρίζει τη παλίρροια μετά την άφιξή του το 2009. Με την αξιοσημείωτη εξαίρεση της σεζόν 2010 - 2011, όταν ο καλός του φίλος Andre Villas - Boas εξάλειψε όλους τους αντιπάλους του, η Benfica έπαιρνε το πρωτάθλημα σχεδόν κάθε χρόνια.


Δεν είχε πάντα ένα αίσιο τέλος. Παρ’ όλες τις επιτυχίες, ίσως η πιο εύκολα υπενθύμιση εικόνας του Jesus ήταν όταν έπεσε στα γόνατα, καθώς η ομάδα του έχανε στο “Dragao” το πρωτάθλημα το Μάιο του 2013 με τον Kelvin να δίνει κυριολεκτικά στο τελευταίο δευτερόλεπτο το τίτλο στη Porto. Δεν υπάρχει αμφιβολία για το πόσο αυτό το στιγμιότυπο καίει ακόμα τους “Benfiquistas” με τον αναχωρούντα τερματοφύλακα Artur να λέει στην A Bola πρόσφατα ότι: «Κάθε βράδυ νιώθω εκείνη τη μπάλα να περνά από τα δάχτυλα μου».

Αυτό ήταν το πρώτο στάδιο από μια απίστευτα χαμένη σεζόν, με τη τυπικά θεαματική ομάδα του Jesus να χάνει μέσα από τα χέρια της και το Europa League από τη Chelsea, ενώ η καταστροφή εκείνη τη χρονιά ολοκληρώθηκε στην ήττα με ανατροπή από τη Guimaraes στο τελικό κυπέλλου. Ωστόσο, ο πρόεδρος Luis Filipe Vieira εξακολούθησε να στηρίζει τον έμπειρο τεχνικό. Για αυτό η εξήγηση προχωρεί σε μεγάλο βαθμό προς την κατεύθυνση που εξηγεί ακριβώς γιατί η σύλληψη του Jesus από τη Sporting είναι ένα πραξικόπημα.

Αυτά που φέρνει στο τραπέζι είναι κάτι περισσότερο από το τολμηρά επιθετικό ποδόσφαιρο και την ισχυρή δυνατότητα τροπαίων στο τέλος του. Ο Jesus είναι ένα όνειρο ρεαλισμού και ρομαντισμού. Αν κέρδισε επαίνους για τη μεταμόρφωση της Benfica στον αγωνιστικό χώρο μετά τον ερχομό του το 2009, εκείνη τη χρονιά το πρωτάθλημα ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου.


Υπό την ηγεσία του, οι ποδοσφαιριστές που ανέπτυξε και οι αξίες τους εκτινάχθηκαν στα ύψη. Οι David Luiz και Ramires - οι οποίοι υπεγράφησαν από τη Chelsea - ήταν δύο από τους πρώτους όμως η ανάπτυξη του Fabio Coentrao ήταν ίσως η καλύτερη του συντελεστή Jesus.

Πριν τον 60άχρονο τεχνικό, ο Coentrao ήταν ένας ταλαντούχος αλλά απογοητευτικός εξτρέμ, θεωρούνταν ως ένα άγριο παιδί με πρόβλημα συμπεριφοράς. Ο Jesus όμως είδε κάτι άλλο πάνω σε αυτόν, μετατρέποντας τον σε έναν εξαιρετικό ολοκληρωμένο αριστερό μπακ, όπου έδωσε στη Benfica μια άριστη εξυπηρέτηση πριν πωληθεί στη Real Madrid για 30 εκατομμύρια ευρώ το καλοκαίρι του 2011.

Επανέλαβε το συγκεκριμένο κόλπο ξανά και ξανά. Σε διάστημα μιας περιόδου, ο μέσος Axel Witsel μετατράπηκε από έναν πολλά υποσχόμενο μέσο σε έναν “τίτανα” που θα μπορούσε να χαράξει ένα παιχνίδι κατά βούληση. Έπειτα πωλήθηκε στη Zenit για 40 εκατομμύρια ευρώ και το κέρδος του επταπλασιάστηκε. Ο Nemanja Matic - ένα αντάλλαγμα της μεταγραφής του Luiz - άλλαξε από έναν παίκτη ενός ρόστερ σε έναν από τους καλύτερους αμυντικούς μέσους του κόσμου και αποκτήθηκε ξανά από τη Chelsea για 25 εκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο του 2014.


Ο Enzo Perez τραυματίστηκε σοβαρά και επέστρεψε στην Estudiantes με τη μορφή του δανεισμού, επανήλθε, μεταμορφώθηκε από έναν εξτρέμ σε έναν δυναμικό κεντρικό μέσο και έπαιξε στον τελικό του Παγκοσμίου κυπέλλου για την Αργεντινή, πριν γίνει άλλη μια προσοδοφόρα πώληση στη Valencia τον Ιανουάριο για 25 εκατομμύρια ευρώ.

Αν σκεφτεί κανείς ότι ο Jesus συνείσφερε στα μέγιστα να κάνει το σύλλογο μια επιχείρηση για να συγκριθεί με τη Porto όσον αφορά τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών, είναι δύσκολο να μην συμπεράνεις ότι η Benfica έριξε μια σφαίρα. Με το συμβόλαιο του να τελειώνει, ο Vieira προσπάθησε να πείσει τον Jesus να δεχτεί μια μείωση στα τέσσερα εκατομμύρια που λάμβανε ετησίως - μια συμφωνία που του δόθηκε το καλοκαίρι του 2010 για να απομακρύνει το ενδιαφέρον της Porto - με τους “αετούς” να χρειάζεται να σφίξουν τη ζώνη τους.

Αν ο μισθός του φαινόταν τεράστιος για τα στάνταρ του Πορτογαλικού πρωταθλήματος, ήταν επίσης μια σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με τα κέρδη που έφερναν στην εποχή του οι παίκτες που έβγαζε. Εδώ είναι όπου παρενέβη και η Sporting. Υποστηριζόμενη από τον πλούσιο μέτοχο της Άγκολας Antonio Sobrinho, έδωσε στον Jesus ένα τριετές συμβόλαιο αξίας περίπου 18 εκατομμυρίων ευρώ. Χωρίς να υπάρχουν ελκυστικές προσφορές από το εξωτερικό το μυαλό του δεν άργησε να πάρει την απόφαση.


Ο ομιλητικός πρόεδρος της Sporting Bruno de Carvalho θα περιμένει ένα κτύπημα στη πλάτη του. Ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθη η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή σε ερμηνείες, σίγουρα το πώς ο πρώην πλέον προπονητής Marco Silva αντιμετωπίζεται, καθώς όπως αναφέρθηκε ευρέως ο Jesus είχε πάρει τη δουλειά πριν απολυθεί ο 37άχρονος τεχνικός.

Ο Silva νωρίτερα ήταν σε τρεμάμενο έδαφος κατά τη διάρκεια της χρονιάς παρά τα καλά αποτελέσματα, το οποίο οφείλεται σε μια μεγάλη σύγκρουση προσωπικοτήτων με τον de Carvalho. Όταν το πρώην αφεντικό του Estoril απομακρύνθηκε τελικά από τη θέση του τη περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος προσπάθησε να υποστηρίξει την απόφαση του με την απελευθέρωση μιας έκθεσης 400 (!) σελίδων για τις δήθεν παραβιάσεις του Silva, στις οποίες συμπεριλαμβανόταν και ότι φορούσε λάθος φόρμα για έναν τέτοιο σύλλογο.


Ο Jesus κέρδισε ήδη τη πρώτη μάχη - εν αντιθέσει με τον Silva - μιας και θα καθοδηγεί την ομάδα χωρίς τις περίφημες παρεμβάσεις του de Carvalho δίπλα στον πάγκο του. Ακόμη, θα έχει τη δυνατότητα να δουλεύει με νέους παίκτες όπως ο Joao Mario και ο Tobias Figuerido όπου στη Benfica κάτω από την ηγεσία του.

Η προσδοκία είναι τεράστια όπως και η εμπιστοσύνη στον Jesus. Ήδη η επόμενη χρονιά στη Πορτογαλία ξεχειλίζει με μεγάλες δυνατότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: