Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Michael Enright: απο τους Πειρατές τις Καραϊβικής στα Λιοντάρια του Rojava


Το κορυφαίο ρόλο της ζωής του παίζει εδώ και τρείς περίπου μήνες ο Βρετανός ηθοποιός, δευτεραγωνιστής πολλών αμερικανικών ταινιών και σειρών (Pirates of the Caribbean, Agents of S.H.I.E.L.D, Old Dogs κ.α) 51χρονος Michael Enright ο οποίος έχει εθελοντικά συστρατευτεί με τις Κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις που πολεμούν την ISIS στην Συρία.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην Daily Mail, η απόφασή του να πολεμήσει κατά του Ισλαμικού Κράτους ξεκίνησε ήδη απο τις πρώτες εικόνες των αποκεφαλισμών του Αμερικανού δημοσιογράφου James Foley και των Βρετανών ομήρων David Haines και Alan Henning. Όμως το κομβικό σημείο το οποίο τον έπεισε να πολεμήσει τους τζιχαντιστές ήταν το βίντεο της εκτέλεσης του Ιορδανού πιλότου Muath Al-Kassasbeh. Να σημειωθεί πως ο κ. Enright είχε δηλώσει πως ήθελε να συστρτευτεί στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» που είχε κηρύξει ο τότε πρόεδρος των Η.Π.Α George W Bush πράγμα που δεν πραγματοποιήθηκε καθώς μεταπείστηκε απο φίλους συγγενείς και συναδέλφους.


«Για μένα η μεγαλύτερη λύπη μου είναι ότι το 2001 δεν προχώρησα τις διαδικασίες στρατολόγησής μου στον Αμερικανικό στρατό και δεν πήγα στο Αφγανιστάν. Αυτό το συναίσθημα, την ίδια στεναχώρια μου προκάλεσαν οι βιντεοσκοπημένοι απαγχονισμοί. Επιπλέον, όταν έμαθα πως ο δήμιος ήταν πιθανόν Άγγλος με το όνομα Jihadi John, αυτό με «χτύπησε» συναισθηματικά, πολύ βαθιά» τονίζει στην συνέντευξή του ο Βρετανός ηθοποιός.

Το ταξίδι του προς το χρέος όπως το αποκαλεί ξεκίνησε όταν έναw φίλος του που υπηρετεί στην βρετανική μονάδα ειδικών επιχειρήσεων, την γνωστή S.A.S., με προηγούμενη θητεία στο Ιράκ, τον έφερε σε μια πρώτη επαφή με τους Κούρδους μαχητές της Συρίας, τα Λιοντάρια του Rojava, μέσω facebook.

Η συνέχεια ήταν έντονη. Μετά απο μια εκτενής συνομιλία, ο Enright αποφάσισε να στρατολογηθεί. Με πτήση μέσω Κωνσταντινούπολης, έφτασε στην πόλη του ιρακινού κουρδιστάν Sulaymaniyah «και εκεί με επισκέφτηκε ο φόβος. Δεν ήξερα την διαφορά ενός τζιχαντιστή και ενός Κούρδου μαχητή και φοβόμουν πως έπεσα θύμα παγίδευσης με στόχο να με πιάσουν όμηρο. Αυτό το αίσθημα μου το ενίσχυε και ο ξενοδόχος μου ο οποίος με προέτρεπε να μην ακολουθήσω κανέναν που θα έρθει να με πάρει αν δεν τον ξέρω προσωπικά. Η λύση ήρθε απο τον φίλο μου της S.A.S ο οποίος ήρθε σε επαφή μαζί τους.


Οι Κούρδοι μαχητές που με συνάντησαν, με συνόδευσαν σε ένα τριήμερο ταξίδι μέχρι να περάσουμε τον Τίγρη και να βρεθούμε σε μια κρυφή τοποθεσία όπου ξεκίνησα την ψυχο - σωματική μου στρατιωτική εκπαίδευση μαζί με άλλους δυτικούς εθελοντές, καθώς δεν είχα πρότερη στρατιωτική εμπειρία».

Ο 51χρονος ηθοποιός, περιμένοντας την μεγάλη επίθεση των Κούρδων μαχητών εναντίων του Ισλαμικού Κράτους εκτελεί περιπολίες, σκοπιές, εκπαιδεύσεις και κοιμάται με πλήρη φόρτο μάχης δίπλα στο Kalashnikov του, την Olga όπως την αποκαλεί.

«Όταν είμαι στην σκοπιά μου, απέναντι απο τις θέσεις τον τζιχαντιστών, αντιλαμβάνομαι ότι βρίσκομαι στα όρια μεταξύ του πολιτισμού και της βαρβαρότητας. Το Ισλαμικό κράτος πρέπει να εξοβελιστεί απο το πρόσωπο της γής. Έχω δεί τη κάνουν, Είναι φρίκη. Δεν είναι ούτε ισλαμιστές ούτε μουσουλμάνοι.



Σε ερώτηση πως βλέπει την εμπλοκή των δυτικών δυνάμεων στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών ο ίδιος τονίζει πως: «δεν καταλαβαίνω γιατί δεν βομβαρδίζουν θέσεις του ISIS στην Συρία, αν γινόντουσαν οι ίδιοι βομβαρδισμοί εδώ σε τέσσερις μήνες θα τους είχαμε νικήσει».

Για την κατάληψη του Ραμάντι και τις δυνατότητες του Ιρακινού στρατού αναφέρει πως: «είναι οι Γάλλοι της Μέσης Ανατολής, υποχωρούν χωρίς να δώσουν το 100% των μαχητικών τους δυνατοτήτων».

Ενώ αν σκέφτεται να γυρίσει πίσω γρήγορα: «όχι, είμαι καλά εδώ και πιστεύω πως το θέμα των τζιχαντιστών δεν είναι θέμα μόνο των Κούρδων αλλα ολόκληρης της ανθρωπότητας. Το μόνο που ζητάω απο όσους δεν μπορούν να έρθουν εδώ είναι τουλάχιστον να μας σκέφτονται στην προσευχές τους γιατί εδώ είναι ένα μέρος γεμάτο δράση και μάχες».



Δεν υπάρχουν σχόλια: