Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Οι κοινωνικές αλλαγές από τη Μεσοελλαδική μέχρι την Υστεροελλαδική Μυκηναϊκή περίοδο στη νησίδα Μήτρου


Οι κοινωνικές αλλαγές από τη ΜΕ μέχρι την ΥΕΙΙΙΓ περίοδο στη νησίδα Μήτρου είναι το θέμα διάλεξης που θα δώσει η δρ Aleydis Van de Moortel (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών Πανεπιστημίου Τενεσσί) στο πλαίσιο του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου. Η δρ Van de Moortel θα δώσει έμφαση στις διαχρονικές αλλαγές που παρατηρούνται στην κατασκευή των τοίχων, των εισόδων και των δαπέδων καθώς και στη διευθέτηση και χρήση του χώρου σε διάφορα οικοδομήματα. Θα προτείνει επίσης μία νέα τυπολογία κατασκευής τοίχων από αργολιθοδομή, η οποία βοηθάει στην αποσαφήνιση των εξελίξεων στη συγκεκριμένη θέση.

Η διάλεξη, με τίτλο «From the Corridor House Civilization to the Mycenaean Palaces: Social Practice as a Key to Understanding Societal Changes at Mitrou» («Από τις οικίες με διαδρόμους στα μυκηναϊκά ανάκτορα: Οι κοινωνικές πρακτικές ως κλειδί κατανόησης των κοινωνικών αλλαγών στη νησίδα Μήτρου»), θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015, και ώρα 19.00, στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αμφιθέατρο Ι. Δρακόπουλου, Πανεπιστημίου 30).

Το Μυκηναϊκό Σεμινάριο διοργανώνουν οι: Νάγια Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα, Ιφιγένεια Τουρναβίτου, Αιμιλία Μπάνου.

Κατά το διάστημα 2004-2008 πραγματοποιήθηκαν από την ΙΔ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (σήμερα Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τενεσσί και υπό την εποπτεία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθηνών ανασκαφές και έρευνες επιφανείας στην προϊστορική θέση Μήτρου. Πρόκειται για μία νησίδα του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου, έργο της παλιρροιακής δράσης, στα ανοιχτά της ακτής της Τραγάνας στη Φθιώτιδα.

Αποκαλύφθηκαν 57 αρχαιολογικά στρώματα που καλύπτουν ένα χρονικό διάστημα από την Πρωτοελλαδική ΙΙΒ έως την ύστερη Πρωτογεωμετρική περίοδο (περίπου 2400-900 π.Χ.). Αυτή η μακρά, αδιατάρακτη χρήση καθιστά τη θέση Μήτρου ιδανική για τη μελέτη των κοινωνικών αλλαγών στην Ηπειρωτική Ελλάδα κατά την προϊστορική εποχή.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της ομιλίας της: «Ο Bourdieu έχει παρατηρήσει, ως γνωστόν, ότι οι κοινωνικές πρακτικές είναι ανάκλαση των κοινωνικών κανόνων και δομών που έχουν εσωτερικεύσει τα μέλη μιας ομάδας. Η μελέτη των κοινωνικών πρακτικών στη θέση Μήτρου παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την κατανόηση των κοινωνικών αλλαγών, ιδιαίτερα της μετάβασης από τον Πρωτοελλαδικό ΙΙΒ πολιτισμό των οικιών με διαδρόμους στην απλούστερη κοινωνία της Πρωτεολλαδικής ΙΙΙ/Μεσοελλαδικής Ι περιόδου, των κοινωνικών εξελίξεων στη διάρκεια της Μεσοελλαδικής εποχής και της ανόδου μιας πολιτικής ελίτ από την Υστεροελλαδική Ι περίοδο και εξής, η οποία καθιερώνει ένα ολοένα και πιο σύνθετο αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο προκειμένου να προβάλει την ανώτερη κοινωνική της θέση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: