Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Lyon όπως Bayern!


του Δημήτρη Βαρσάνη

Με τη χρονιά να έχει τελειώσει στη Ligue 1 η μάχη των Olympiques έχει πάει από το γήπεδο στην αίθουσα συνεδριάσεων.

Επανερχόμενη στους ομίλους του Champions League για πρώτη φορά από το 2011, στην Olympique Lyon επιδιώκουν να δυναμώσουν το ρόστερ τους και να διατηρήσουν το πλεονέκτημα έναντι της έτερης Olympique, προσπαθώντας αν μη τι άλλο να δελεάσουν μερικούς από τους παίκτες - κλειδιά της Marseille για να μεγαλώσουν το χάσμα τους.

Το ενδιαφέρον της Lyon για την απόκτηση του πρώτου σκόρερ της Marseille Andre - Pierre Gignac όντας ελεύθερος δεν ήταν μυστικό. Παρόλα αυτά η κίνηση του έμοιαζε με ένα απίθανο σενάριο μέχρι που ο ατζέντης του Jean - Cristophe Cano εντοπίστηκε να τρώει με το πρόεδρο της Lyon Jean - Michel Aulas πριν από ένα 20αήμερο.


Ο ομόλογος πρόεδρος της Marseille Vincent Labrune αμέσως προσπάθησε να το υποβαθμίσει λέγοντας στο RMC τη περασμένη εβδομάδα:” Όταν παίρνεις ανέγγιχτους παίκτες είναι ανέγγιχτοι. Δεν ανήκει στην Marseille πια. Είμαστε πολύ ήρεμοι. Αν θέλει να καλωσορίζει παίκτες που δεν ανήκουν σε εμάς πια δεν σημαίνει τίποτα.


Ωστόσο οι χειρότεροι φόβοι της Marseille σχετικά με τον Gignac δεν πραγματοποιήθηκαν, καθώς ο Γάλλος επιθετικός δελεάστηκε από τη προοπτική του τεράστιου μισθού που δέχτηκε από τη πρωταθλήτρια Μεξικού Tigres, η οποία του πρόσφερε τα διπλάσια χρήματα από αυτά που του πρόσφερε η Lyon. Η προοπτική ενός ποδοσφαιριστή ο οποίος σημείωσε 21 τέρματα τη περασμένη σεζόν να σχηματίσει ένα δίδυμο με τον Alexandre Lacazette - ο μόνος που έβαλε περισσότερα γκολ στη Ligue 1 - δεν θα ήταν μια ευτυχία για τον Labrune.

Επιπλέον η πόρτα εξόδου από το Velodrome για το Gerland έχει ήδη ανοίξει διάπλατα. Ο Jeremy Morel - του οποίου επίσης έληξε το συμβόλαιο με τη Marseille - έχει ήδη κάνει τη μετάβαση του στους επιλαχόντες της περσινής Ligue 1 υπογράφοντας για τρία χρόνια. Ο ευέλικτος αμυντικός δύσκολα θα λείψει από το Velodrome στο βαθμό που θα γίνει με τους Gignac και Andre Ayew - ο οποίος πήγε στη Swansea - όμως είναι μια χρήσιμη μεταγραφή για τη Lyon. Ο Marcelo Bielsa όμως στην επαναδιαπραγμάτευση του συμβολαίου του είχε ενημερώσει το σύλλογο ότι ήταν προτεραιότητα η παραμονή του Morel. Ήταν κάτι που ο Labrune δεν ήταν σε θέση να του το παραδώσει γιατί δεν πίστευε ότι θα τους άφηνε για να πάει στη Lyon.


Αν ένας παίκτης πηδήξει από το καράβι για να πάει σε μια μισητή αντίπαλο μοιάζει με απροσεξία, ένας δεύτερος - σαν τον Gignac - θα αντιπροσώπευε κάτι που πλησιάζει το σημείο κρίσης. Ένας τρίτος θα διαβαζόταν σαν μια μαζική έξοδο με τον Aulas να κάνει δημοσίως ως πρώτο του στόχο το Καμερουνέζο κεντρικό της αμυντικό Nicolas Nkoulou.

Ο Labrune που έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι δεν είναι σε θέση να κατεβάσει ένα διακόπτη αποχωρήσεων - “όχι στη Lyon, όχι οπουδήποτε” τα λεγόμενα του - όμως η κατάσταση του Nkoulou είναι λεπτή. Ο 25άχρονος είναι ένας από τους καλύτερους αμυντικούς στην Γαλλία όμως έχει μόλις ακόμα ένα χρόνο στο συμβόλαιο του για να φύγει.


Η ιδιοκτήτρια της Marseille Margarita Louis-Dreyfus η οποία διόρισε τον Labrune με σκοπό να χαμηλώσει το αυξανόμενο κόστος του συλλόγου, θα είναι σίγουρα απογοητευμένη παρατηρώντας ένα τρίτο αστέρι της ομάδας να φεύγει τζάμπα το επόμενο καλοκαίρι μετά τις φετινές αποχωρήσεις των Gignac και Andre Ayew. Ο έφηβος γιος της, Kyril πρόσφατα μέσω του Facebook είπε στον Aulas ότι:” Σταματήστε να μιλάτε για παίκτες όπου δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να τους αγοράσετε”. Μερικά ρεπορτάζ στη Γαλλία υποστήριξαν ότι ο Nkoulou ήδη έχει συμφωνήσει στις προσωπικές του απολαβές με τη Lyon.

Όλα έρχονται κάτω από τις προσιτές τιμές. Οι Gignac και Andre Ayew έφυγαν μόνο και μόνο επειδή ο σύλλογος δεν μπορούσε να αντέξει πια οικονομικά τους μισθούς τους. Και οι δύο έπαιρναν γύρω στις 400.000 ευρώ κάθε μήνα και χωρίς τη συμμετοχή στο Champions League θα περιέπλεκε περαιτέρω τη κατάσταση, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν και πωλήσεις.

Είναι κάτι περισσότερο από την αύξηση των εσόδων. Οι μισθοί των μεγάλων παικτών του συλλόγου πρέπει να περικοπούν. Πάρτε για παράδειγμα τον Dimitri Payet. Τα μπόνους από τη συμμετοχή του Champions League είχαν ως αποτέλεσμα ο μέσος να λαμβάνει έναν μηνιαίο μισθό των 350.000 ευρώ από το 2013 και τον ερχομό του από τη Lille.


Η Le Parisien ανέφερε τη περασμένη Τρίτη ότι η 4η θέση που κατέλαβε η Marseille στη βαθμολογία, σημαίνει ότι ο Payet θα πρέπει να πειστεί να ρίξει τις απαιτήσεις του και με τη συμμετοχή στο Europa League να μειώσει τις απολαβές του στο ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως. Έτσι, η Marseille πρέπει να του δώσει ένα νέο συμβόλαιο ή αναγκαστικά να τον χάσει.

Ο Aulas ξέρει ότι ο Labrune έχει αρκετά προβλήματα να λύσει, ωστόσο η δική του προσέγγιση και ταυτόχρονα της Lyon δεν είναι μόνο να βρίσκει κάποιες ευκαιρίες υψηλής ποιότητας. Ακόμη, γνωρίζει ότι ενώ η Marseille είναι ένα βήμα πίσω έχει την ευκαιρία να την καθηλώσει.
Ο Aulas είναι επίσης μεγάλος θαυμαστής της Bayern Munich για τον τρόπο αντιμετώπισης των πραγμάτων, ανοίγοντας σύντομα το 58.927 χωρητικότητας Stade des Lumieres - το οποίο θα είναι το μόνο ιδιωτικό γήπεδο στη Γαλλία - βασιζόμενος στο σύγχρονο επιχειρηματικό μοντέλο των πρωταθλητών Γερμανίας για την Allianz Arena, καθώς και του Emirates της Arsenal.

Η τρέχουσα πολιτική της στις μεταγραφές έρχεται κατευθείαν από τα βιβλία της Bayern. Ο Aulas γνωρίζει ότι δεν μπορεί πραγματικά να ελπίζει να ανταγωνιστεί την Paris Saint-Germain. 
Αντιθέτως η Marseille είναι οι αντίπαλοι τους για μια θέση στο Champions League και ο ίδιος αισθάνεται ότι έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να προσπαθήσει και να εξαφανίσει την αντιπολίτευση από θέση ισχύος, όπως ακριβώς προσπάθησε να κάνει η Bayern με τη Borussia Dortmund, ή ακόμη και με τη Werder Bremen δέκα χρόνια νωρίτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: