Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

«Η γραφική αποκατάστασή των στοών του Γυμνασίου της αρχαίας Μεσσήνης»


Την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015, και ώρα 19.00 η Μαρία Μαγνήσαλη (αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ, MSc) θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Οι στοές του Γυμνασίου της αρχαίας Μεσσήνης – Η γραφική αποκατάστασή τους». Αντικείμενο της παρουσίασης αποτελεί η γραφική αποκατάσταση των στοών του Γυμνασίου. Στην έρευνά της, η κα Μαγνήσαλη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μελέτη της υπάρχουσας κατάστασης η οποία βασίστηκε στην εκτενή τεκμηρίωση τόσο του ίδιου του μνημείου όσο και του πολυπληθούς διάσπαρτου υλικού του.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η κα. Μαγνήσαλη: «Το συγκρότημα του γυμνασίου της αρχαίας Μεσσήνης βρίσκεται στο νότιο άκρο του αρχαιολογικού χώρου και περιλαμβάνει το στάδιο, τις περιμετρικές στοές του, αναθηματικά και άλλα μνημεία. Το συγκρότημα έχει οργανωθεί στην κοίτη ενός χειμάρρου αφού προηγήθηκε η εκτροπή της ροής του. Ύστερα από την εγκατάλειψη του χώρου και την απουσία συντήρησης, το νερό βρήκε ξανά τη φυσική του πορεία διαταράσσοντας, κατά τόπους διαλύοντας, αλλά και επιχώνοντας το μνημείο. Η επίχωση που το κάλυψε το προστάτεψε ουσιαστικά από μεταγενέστερες χρήσεις κι έτσι συνέβαλλε στην πλούσια κατάσταση διατήρησής του. Η πληρότητα διατήρησης όλων των κατασκευών δημιουργεί ένα σπάνιο σύνολο για την ιστορία της αρχαίας ελληνιστικής αρχιτεκτονικής στον ελλαδικό χώρο.

Τον προβληματισμό για τη μορφή των στοών ακολούθησε ο προβληματισμός για την οικοδομική επίλυση της κατασκευής και στη συνέχεια για την οικοδομική εξέλιξή του. Έτσι προσεγγίστηκε με αρκετή ακρίβεια και ασφάλεια η ανασύνθεση της εικόνας που θα είχε ο χώρος στην αρχαιότητα»,

Η διάλεξη εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ και θα πραγματοποιηθεί στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 8, Πατησίων 42).

Δεν υπάρχουν σχόλια: