Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Τέλλος Άγρας: Στα χνάρια του Παύλου Μελά


Ήταν 7 Ιουνίου 1907 όταν ο Τέλλος Άγρας, ψευδώνυμο του υπολοχαγού του ελληνικού στρατού Σαράντου Αγαπηνού, αφού συνελήφθη, μετά απο ενέδρα, απο τους κομιτατζήδες  Κασάπτσε και Ζλατάν διαπομπεύτηκε στα γύρω χωριά της λίμνης των Γιαννιτσών και κρεμάστηκε μαζί με τον στενό του συνεργάτη Αντώνη Μίγγα, σε ένα δέντρο μεταξύ των χωριών Τέχοβο (Καρυδιά) και Βλάδοβο (Άγρας).

Ο Τέλλος Άγρας, ο δεύτερος Παύλος Μελάς, ήταν ένας απο τους σημαντικότερους συντελεστές της ελληνικής νίκης στον αγώνα που έδωσαν για την ελληνόκτητα της Μακεδονίας. Ο Σαράντος Αγαπηνός γεννήθηκε στα 1880 στο Ναύπλιο, επειδή ο καταγόμενος από τους Γαργαλιάνους της Μεσσηνίας πατέρας του, Ανδρέας Αντωνίου Αγαπηνός υπηρετούσε εκεί ως εφέτης. Ο Σαράντος Αγαπηνός είχε δυο αδελφούς, τον Αντώνη (Τρίπολη 1877 – Σύρος Ιαν. 1923) και το Νίκο (Ναύπλιο 1890 – Beni Suef Αιγύπτου 1947).

Ο μικρός Σαράντης Αγαπηνός έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Ναύπλιο. Εκεί πήγε σχολείο. Όταν τον ρωτούσαν : «Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;», απαντούσε με σιγουριά : «Θα γίνω αξιωματικός και θα πάω στον πόλεμο». Σε ηλικία 10 ετών περίπου, χάνει τον πατέρα του από συγκοπή καρδιάς. Ήταν τότε εφέτης και υπηρετούσε στο Ναύπλιο. Ένας συγγενής του παίρνει την οικογένεια στην Αθήνα και ο μικρός Τέλλος με τους δύο αδελφούς του, τον Αντώνη και το Νίκο, συνεχίζει πλέον εκεί το σχολείο. Σε ηλικία μόλις 15 ετών τελειώνει το Γυμνάσιο και μπαίνει στη Σχολή Ευελπίδων.

Η συνέχεια ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: