Ένα στοίχημα που κερδήθηκε σταδιακά, μέσα στο πέρασμα 25 χρόνων γεμάτων δημιουργία και ουσιαστικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, περιέγραψαν οι υπεύθυνοι λειτουργίας του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 9 Ιουνίου, για την παρουσίαση του φετινού καλλιτεχνικού προγράμματος.
Ένα Φεστιβάλ που φέτος επιστρέφει από εκεί που ξεκίνησε! Από τα χαλάσματα της παλιάς Μονής Λαζαριστών οι Χειμερινοί Κολυμβητές το 1991 είχαν δώσει μια συναυλία που σηματοδοτούσε την προσπάθεια πολλών ανθρώπων για μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική ανάπτυξη σ' ένα μοναδικό χώρο. Η ίδια μουσική παρέα επιστρέφει... ενισχυμένη σε μια άλλη Μονή Λαζαριστών και σ' ένα Φεστιβάλ που γιορτάζει 25 χρόνια δημιουργίας!
Αυτήν τη συνεχή ανάπτυξη επισήμανε και ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, τονίζοντας πως «ανεβαίνοντας κάθε χρόνο ένα σκαλί μπορούμε να απογειώσουμε το Φεστιβάλ και η Μονή Λαζαριστών να αποτελεί ένα κόσμημα για όλη την πόλη». Ο ίδιος εξήγησε πως για «πρώτη φορά στη διοίκηση του Δήμου δείξαμε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Φεστιβάλ, γιατί οι δημότες και η πόλη πρέπει να έχουν καλλιτεχνικό όφελος. Σκύψαμε πάνω από τη Μονή Λαζαριστών για να φτιάξουμε έναν οργανισμό αυτάρκη, να την ισχυροποιήσουμε και να γίνει ένας πόλος έλξης για όλη την πόλη».
Ο κ. Δεμουρτζίδης υπογράμμισε την ανάγκη «να είναι η Μονή Λαζαριστών ένα κύτταρο για όλη την πόλη. Άλλωστε είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα που αποτελεί γέφυρα από το παρελθόν στο παρόν της Θεσσαλονίκης».
Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος και μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, Άκης Σακισλόγλου, εστίασε σ' ένα μήνυμα που στέλνει το Φεστιβάλ, ότι δηλαδή «πρέπει να γίνουν συνεργασίες ανάμεσα σε διαφορετικούς οργανισμούς πολιτισμού που υπάρχουν στην πόλη και σε ανεξάρτητους πυρήνες. Κι επίσης πρέπει να δώσουμε έκφραση σε ανεξάρτητες ιδιωτικές πρωτοβουλίες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Ψάχνουμε να βρούμε νέους τρόπους για συνεργασίες γιατί παρότι δεν υπάρχουν τα χρήματα, υπάρχει ανάγκη για πολιτισμό».
Ο κ. Σακισλόγλου μίλησε, ακόμη, και για κάποιες άλλες τοπικές προσπάθειες του Δήμου Παύλου Μελά που μπορούν να αναδειχθούν σε κοιτίδες πολιτισμού, όπως «η απόδοση των στρατοπέδων στο Δήμο, που είναι πάγιο αίτημα των πολιτών, αλλά και η ανάδειξη των τόσο σημαντικών καπνομάγαζων της περιοχής».
Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, Λάζαρος Κωνσταντινίδης, αναφέρθηκε στο φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, αλλά και στην «πρώτη συναυλία των Χειμερινών Κολυμβητών στη Μονή Λαζαριστών, που λειτούργησε ως θρυαλλίδα για να γίνει αυτό το κέντρο πολιτισμού. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει για μια ακόμη φορά πρωτότυπες και ιδιαίτερες προτάσεις, όπως η προβολή της ταινίας του Μπάστερ Κήτον με ζωντανή μουσική».
Ο κ. Κωνσταντινίδης, δήλωσε επίσης ότι οι συνεργασίες με τόσους φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η «ΙΡΙΣ», το ΚΘΒΕ κ.ά.,«δημιουργούν ένα πλέγμα πολιτιστικών δράσεων που δημιουργεί μια υπεραξία».
Αυτή η υπεραξία αναγνωρίστηκε φέτος με την ένταξη του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών στο EFFE, Europe for Festivals, Festivals for Europe, «που μας δίνει την αναγνώριση και την ευχαρίστηση να ανήκουμε σε μια συλλογική ομάδα κι αποτελεί ένα εφόδιο για τις επόμενες δράσεις μας», όπως είπε ο κ. Κωνσταντινίδης. Ο ίδιος ανέφερε και μια άλλη ένταξη, στο ΕΣΠΑ, η οποία «μας δίνει μια άνεση κι ένα ικανοποιητικό προϋπολογισμό για να υλοποιήσουμε αυτά που επιθυμούμε. Αισιοδοξούμε να ενταχθούμε σε νέα προγράμματα».
Τέλος, αλλά όχι ελάχιστο, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών μίλησε και για ένα φεστιβάλ παντομίμας και σωματικού θεάτρου που ετοιμάζει το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών για τον Οκτώβριο, με πολλές πρωτότυπες ξένες συμμετοχές.
Στη συνέντευξη Τύπου, παραβρέθηκε και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, Έλλη Χρυσίδου, η οποία δήλωσε ότι «η σύνδεση του Δήμου Θεσσαλονίκης με το Δήμο Παύλου Μελά και τη Μονή Λαζαριστών αφορά όλη την πόλη και θα ήταν καλό να μην γίνονται συνεργασίες μόνο με βάση το κοινό πρόγραμμα, αλλά και ουσιαστική συνεργασία με όμορους δήμους. Έτσι θα λειτουργεί η Μονή Λαζαριστών ως πόλος έλξης όχι μόνο για τους πολίτες αλλά και τους τουρίστες».
«Η συνεργασία του Φεστιβάλ ΑΝΑΚΑΤΑ με τη Μονη Λαζαριστών και η σύνδεση του Πεδίου Δράσης Κόδρα με τα ΔΗΜΗΤΡΙΑ δημιουργούν ένα δίκτυο πολιτισμού σε όλη την πόλη», εξήγησε.
Ο Γιάννης Διονυσίου, εκπρόσωπος των τόσο σημαντικών μουσικών συνόλων του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, περιέγραψε τις 7 (!) συναυλίες που θα δώσουν τα μουσικά σύνολα στο Φεστιβάλ, εκτιμώντας πως «η Μονή Λαζαριστών δίνει φωνή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, καθώς και τη δυνατότητα να παρουσιάσει το έργο του μέσα από αυτές τις συναυλίες. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα πανεπιστήμια γίνονται έτσι ακόμη πιο εξωστρεφή».
Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Παύλου Μελά «ΙΡΙΣ», Στέφανος Γιαννουλίδης, και αναφέρθηκε στις συνεργασίες με το Φεστιβάλ. «Συστρατευόμαστε με τη Μονή Λαζαριστών και δίνουμε το παρόν, παρουσιάζοντας, επίσης, το έργο μας στο διήμερο του ΠΙΚ ΝΙΚ Τέχνης».
Επίσης, ο Δήμος Παύλου Μελά θα φιλοξενήσει στο κτίριο του Δημαρχείου την έκθεση φωτογραφικών έργων «Ελαιώνας/Zeitenlik. Ιεροσπουδαστήριο Μονής Λαζαριστών» με την επιμέλεια του Σπύρου Λαζαρίδη, από την Τρίτη 9 Ιουνίου που πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια, μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2015. Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2012.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου