Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Η Υπόστυλη Αίθουσα της Δήλου. Ένα εργοτάξιο των τελών του 3ου αι. π.Χ.


Διάλεξη με τίτλο «Η Υπόστυλη Αίθουσα της Δήλου: η ιστορία ενός εργοταξίου στα τέλη του 3ου αι. π.Χ.» και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015, και ώρα 19.00, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 8, Πατησίων 42) με κεντρικό ομιλητή τον Jean-Charles Moretti (διευθυντής Ινστιτούτου Έρευνας για την Αρχαία Αρχιτεκτονική του CNRS), στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Η Υπόστυλη Αίθουσα της Δήλου είναι το μοναδικό μνημείο στο οποίο είναι αφιερωμένοι δυο τόμοι της «Exploration archéologique de Délos», ο ένας το 1909 από τον G. Leroux και ο άλλος το 1914 από τους R. Vallois και G. Poulsen. Ο G. Leroux είχε αντιληφθεί σωστά σε γενικές γραμμές τη μορφολογία του μεγάλου αυτού οικοδομήματος με τη δωρική πρόσοψη και τη στέγη με φανό, την οποία έφεραν 44 κίονες, 24 δωρικοί στην περιφέρεια και 20 ιωνικοί στο κέντρο.

Σύμφωνα με τον Jean-Charles Moretti: «Η ανακάλυψη, το 1911, σημαντικών αρχιτεκτονικών μελών που προέρχονταν από την Υπόστυλη Αίθουσα οδήγησε τους R. Vallois και G. Poulsen να τροποποιήσουν τη σχεδιαστική αποκατάσταση που είχε προταθεί από τον G. Leroux. Παρουσίασαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους σε έναν τόμο της EAD που περιλάμβανε ορισμένες διορθώσεις, διάφορες συμπληρώσεις και μια παρουσίαση αποσπασμάτων από τους απολογισμούς των διαχειριστών του ιερού ταμείου του Απόλλωνα (των ιεροποιών), που αφορούσαν εργασίες στη στοά την πρὸς τῶι Ποσιδείωι, την οποία θα πρέπει να ταυτίσουμε με την Υπόστυλη Αίθουσα. Τα κείμενα μεταγράφονται, αλλά δεν μεταφράζονται, ούτε σχολιάζονται αναλυτικά».

Η νέα μελέτη του μνημείου που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει ως πρώτο στόχο να συμπληρώσει αυτό το κενό, να μελετήσει τα κείμενα αυτά υπό το φως των γνώσεων που έχουμε αποκτήσει από τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, ώστε να διευκρινιστούν ορισμένες ασάφειες των προηγούμενων αποκαταστάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: