Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Συμπόσιο για την διαχρονική παρουσία του ανθρώπου στο νησί της Θηρασίας


Το ερευνητικό πρόγραμμα, με τίτλο «Διαχρονικοί Νησιωτικοί Πολιτισμοί. Η περίπτωση της Θηρασίας» έχει στόχο τη διαχρονική χαρτογράφηση της ανθρώπινης παρουσίας στο μικρό και απομονωμένο νησί της Θηρασίας, μέλος του συμπλέγματος νησιών της Σαντορίνης απο την πολυεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Ιόνιου Πανεπιστημίου και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας της Κρήτης. Συντονίστρια του Ερευνητικού Έργου είναι η Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Κλαίρη Παλυβού.

Έτσι, απο τις 19-20 Ιουνίου 2015 θα λάβει χώρα στο  Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων ΑΠΘ, 3ης Σεπτεμβρίου, Παν/πολη Θεσσαλονίκης, συνέδριο με τίτλο «Θηρασία» το οποίο διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Διαχρονικοί Νησιωτικοί Πολιτισμοί. Η περίπτωση της Θηρασίας» στο οποίο συμμετέχουν η Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Κρητης, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών.

Η έρευνα ξεκίνησε το 2007, με μια πρώτη αναγνώριση του χώρου και της ανθρώπινης παρουσίας, από τα πρώτα ίχνη της έως την πρόσφατη εποχή. Το 2012 η έρευνα εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Θαλής, με τον τίτλο «Διαχρονικοί, νησιωτικοί πολιτισμοί: η περίπτωση της Θηρασίας» και διευρύνθηκε με τη συμμετοχή πολλών ερευνητών, ποικίλων ειδικοτήτων (γεωλόγων, αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, τοπογράφων, κοινωνικών ανθρωπολόγων κ.ά.).

Το 2015 η έρευνα ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματά της θα παρουσιαστούν σε Συμπόσιο, με τίτλο «Διαχρονικοί Νησιωτικοί Πολιτισμοί. Η περίπτωση της Θηρασίας», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Ιουνίου 2015 στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ. Η έναρξη του Συμποσίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Ιουνίου και ώρα 9.30. Παράλληλα με το Συμπόσιο, στον ίδιο χώρο, θα λειτουργεί έκθεση με πλούσιο υλικό από τις έρευνες των επιστημόνων.

«Η Θηρασία είναι ένα εξαιρετικό πεδίο για μία τέτοιου είδους έρευνα γιατί διατηρείται εν πολλοίς αλώβητη από τη σύγχρονη άναρχη ανάπτυξη. Τα πορίσματα της έρευνας, πέραν της ιστορικής και επιστημονικής τους αξίας, θα αποτελέσουν τη βάση για το σχεδιασμό μιας ήπιας ανάπτυξης που θα αξιοποιήσει τα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά του νησιού» υποστηρίζουν οι συντελεστές του έργου.

Για το πρόγραμμα του Συμποσίου δείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: