Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Premier League: Τα στοιχήματα της West Ham και της Newcastle με τους Bilic και McClaren


του Δημήτρη Βαρσάνη

Είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό για τους συλλόγους να συναντούν το αντίθετο άκρο του φάσματος διαχείρισης να πετύχουν αυτό που ήρθε νωρίτερα. Η στροφή στους Slaven Bilic και Steve McClaren από τη West Ham και τη Newcastle δείχνει ακριβώς αυτό το πράγμα.


Για να πετύχει ο Sam Allardyce - για τον οποίο η αίσθηση της απεμπλοκής ανάμεσα σε αυτόν και τους οπαδούς ήταν αμοιβαία - ο Bilic έχει μείνει στην ιστορία ως ένας στιγμιαίος ήρωας της West Ham στη χαοτική δεκαετία του 1990. Εν τω μεταξύ ο McClaren είναι το αουτσάιντερ, ένας πρώην προπονητής της Middlesbrough (τοπική αντίπαλος της στη Βορειοανατολική Αγγλια) ο οποίος ακολουθεί τον John Carver.

Για τα καθεστώτα που έκαναν αυτές τις επιλογές, αυτές οι νέες προσλήψεις μοιράζονται σημαντικό κίνδυνο και κάποια ιστορία επίσης. Η Κροατία του Bilic άφησε την Αγγλία του McClaren έξω από το Euro του 2008 σε μια θυελλώδη νύχτα στο Wembley το Νοέμβριο του 2007.

Κατά τη πριμοδότηση των 100 εκατομμυρίων δολαρίων και πλέον που βρίσκονται σε αναμονή για εκείνες τις ομάδες που επιβιώνουν τη σεζόν 2015 - 2016 και καθιστούν την επόμενη τηλεοπτική συμφωνία, το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό σε δύο οργανώσεις που είναι πάντα στο χείλος της καταστροφής και της εξέγερσης.

Μέρος του συμβολαίου της West Ham για να πάρει το “Ολυμπιακό στάδιο” το καλοκαίρι του 2016 προϋποθέτει ότι ο σύλλογος είναι σε ελεύθερο χρέος. Ο υποβιβασμός στη Championship δεν θα επιτρέψει στην ομάδα του Ανατολικού Λονδίνου να είναι σε μια τέτοια κατάσταση. Στη Newcastle εν τω μεταξύ οι πρώτες δημόσιες δηλώσεις του ιδιοκτήτη Mike Ashley έχουν τεθεί υπό σοβαρή εξέταση.

«Έχουμε την ομάδα σε μια πολύ υγιή οικονομική βάση ώστε να είμαστε σε θέση να ξοδέψουμε και να τα βγάλουμε πέρα πάνω από το βάρος μας, χάρη στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση του συλλόγου» δήλωσε στους δημοσιογράφους του Skysports τη τελευταία αγωνιστική της Premier League, όπου η ομάδα του γλίτωσε τον υποβιβασμό σε ένα όχι και τόσο συγκινητικό αντίο του Sam Allardyce στον πάγκο της West Ham.


Ο Ashley δεν φαίνεται κάποιος να κάνει σκληρές υποσχέσεις, ενώ οι ιδιοκτήτες της West Ham David Gold και David Sullivan δεν επιθυμούν να έχουν στο βιογραφικό τους δύο υποβιβασμούς. Μετά τον Avraam Grant - που οδήγησε τον σύλλογο στη δεύτερη κατηγορία τη σεζόν 2010 - 2011 - στράφηκαν στον Sam Allardyce.

Τα δύο συγκεκριμένα κλαμπ όμως δεν έχουν κάνει προσλήψεις μεγάλης αισθητικής. Ο Bilic δεν έχει δοκιμαστεί στην Premier League, ενώ ο McClaren δεν το έχει επιχειρήσει από το 2006. Βέβαια το 2008 οι συγκεκριμένοι διορισμοί μπορεί να είχαν κάνει αίσθηση, όταν η Κροατία του Bilic πραγματοποιούσε εξαιρετικές εμφανίσεις στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και ο McClaren ήταν ένας πρόσφατα απολυμένος προπονητής της Εθνικής Αγγλίας.


Έπειτα, οι χρονιές τους ήταν ανάμεικτες. Η Κροατία δεν έφτασε αρκετά ψηλά στο Euro του 2008, ενώ ο McClaren αποκατέστησε τη φήμη του όταν κατέκτησε το πρωτάθλημα Ολλανδίας με τη Twente το 2010, προτού απολυθεί από τη Wolfsburg και εν συνεχεία να φύγει μετά από μια όχι και τόσο ικανοποιητική επιστροφή του στην ομάδα του Enschede.

Ο Bilic εν τω μεταξύ, πήρε τη πρώτη του δουλειά σε σύλλογο στη Lokomotiv Moscow μετά το Euro του 2012 και απολύθηκε μέσα σε μια σεζόν. Στη Besiktas πάντως έφτιαξε ένα αξιοπρεπές σύνολο, το οποίο ξεπεράστηκε δύσκολα από την Arsenal στα πλέι - οφ του Champions League ενώ κέρδισε τη Liverpool και τη Tottenham στο Europa League. Ωστόσο, ποτέ δεν κατάφερε να πάρει τη θέση είτε της Galatasaray είτε της Fenerbache.

Αυτά τα αποτελέσματα απέναντι στους Αγγλικούς συλλόγους έθεσαν τον Bilic σε υποψηφιότητα, αλλά μαζί του για τη θέση φλέρταραν επίσης οι David Moyes, Rafa Benitez και Marcelo Bielsa καθώς ο Sam Allardyce αγνόησε τη πρόταση για επέκταση του συμβολαίου του.


Πίσω στον Ιανουάριο ο McClaren οδηγούσε τη λίστα της Newcastle αφότου ο Alan Pardew αποχώρησε αλλά συνδέθηκαν επίσης και οι Remi Garde, Thomas Tuchel και Michael Laudrup. Ο 54άχρονος τεχνικός καθοδηγούσε τη Derby County που φαινόταν ότι προοριζόταν για την άνοδο στη κορυφαία κατηγορία παίζοντας ένα συναρπαστικό ποδόσφαιρο. Τα “κριάρια” όμως τερμάτισαν στην όγδοη θέση και επιβεβαιώθηκε η απουσία τους από τα πλέι - οφ σε μια οδυνηρή τελευταία αγωνιστική της Championship.

Στον McClaren προσφέρθηκε η ευκαιρία να αναλάβει τα τρία τελευταία παιχνίδια της Newcastle όμως παρέμεινε εν τέλει στη Derby. Με την τρίτη πήγε τελικά στο St James’ Park και τα ερωτήματα έχουν αρχίσει ήδη να τίθονται. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να τα πάει χειρότερα από ότι ο Carver, ο οποίος δεν θα είναι μέρος του προσωπικού του McClaren παρά το γεγονός ότι η δική του εκτίμηση είναι ότι:«Είμαι ο καλύτερος προπονητής της Premier League».



Ο Bilic έχει επίσης μια ευκαιρία να ξεπεράσει τα επιτεύγματα του προκατόχου του μετά τα Χριστούγεννα. Η West Ham κέρδισε μόλις τρία παιχνίδι στο δεύτερο γύρο της Premier League, μια τραγική πορεία όντας τρίτη στη βαθμολογία στις 7 Δεκεμβρίου. Ακόμη, έχει την ιδιότητα να λατρεύεται ως ήρωας, ειδικά αν αναβιώσει τις “χρυσές” του μέρες στην Κροατία, να μεταδώσει το πάθος όπου ο Allardyce φαινόταν να το είχε χάσει εδώ και καιρό.

Επανερχόμενος στη Newcastle, οι οπαδοί της θέλουν ακριβώς το ίδιο πράγμα αν και ο McClaren δεν είναι και τόσο κατανοητό αν είναι ο άνθρωπος που μπορεί να το παράσχει. Στη Middlesbrough, παρότι πήρε μαζί του το μοναδικό τρόπαιο στην ιστορία της - το League Cup το 2015 - και την οδήγησε στο τελικό του κυπέλλου UEFA το 2006 δεν θρήνησαν και τόσο οι οπαδοί της Boro όταν διαδέχθηκε τον Sven Goran Erikkson στην Εθνική Αγγλίας. Δεν θα βοηθήσει καθόλου και τη δημοτικότητα του και ότι πρόκειται να γίνει η ασπίδα του Ashley.

Ο Ashley είναι ο Ashley, ο McClaren έρχεται με ένα χαρακτηριστικό δράμα. Πρώτα ήρθε η αποκλειστικότητα των μέσων ενημέρωσης από το Sky και τη Daily Mirror, ένα είδος συμβουλατόρων που ο ιδιοκτήτης απολαμβάνει ξεκάθαρα. Στη συνέχεια, η είδηση ότι ο νέος προπονητής θα ενταχθεί στο Διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, μαζί με τους λεγόμενους “ανθρώπους του ποδοσφαίρου”. Τον επικεφαλής του σκάουτινγκ και πρώην ποδοσφαιριστή του συλλόγου Graham Carr, το πρεσβευτή του κλαμπ Bobby Moncur και τον Αθλητικό Διευθυντή Lee Charnley. Αφού δεν προχώρησε η προηγούμενη πρακτική του, ο Ashley παραιτήθηκε υποχωρώντας στις σκιές και με τον McClaren να έρχεται αντιμέτωπος με τη μουσική στη θέση του.


Αναμφίβολα υπάρχουν σημαντικά τεστ μπροστά τους, για δύο διαχειριστές οι οποίοι πρόκειται να προσφέρουν μια οριστική αλλαγή στους νέους τους συλλόγους ωστόσο δεν θα λείψουν και οι βαριές παρτίδες κινδύνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: