Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Real Madrid: Τα αρνητικά και τα θετικά της πρόσληψης Benitez

του Δημήτρη Βαρσάνη


Σε μια εντελώς απροσδόκητη στροφή ο Rafa Benitez παρουσιάστηκε ως ο νέος προπονητής της Real Madrid τη Τετάρτη, αντικαθιστώντας τον πρόσφατα απολυμένο Carlo Ancelotti.

Η πρόσληψη του πρώην προπονητή της Napoli από το σύλλογο της Μαδρίτης - ο οποίος άφησε τη θέση του μετά το τελευταίο αγώνα της χρονιάς στη Serie A τη περασμένη Κυριακή - ήταν κοινό μυστικό εδώ και μερικές εβδομάδες όμως είναι η σωστή απόφαση;

Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε πρόσληψη ενός προπονητή θα μπορούσε να εξελιχθεί με πολλούς τρόπους η πορεία του και πολλά θα εξαρτηθούν από τη σχέση του με τους ποδοσφαιριστές, το Διοικητικό συμβούλιο και τους οπαδούς.


Θετικά

Υπάρχει βάση για αισιοδοξία μεταξύ των “Madridistas” αλλά και λίγες ιστορικές σημειώσεις της προσοχής που πρέπει να συντονίζονται γύρω από ένα κλαμπ, στο οποίο η περίοδος του μήνα του μέλιτος είναι εμφανώς μικρή.


Ο Benitez θεωρείται πρώτα απ’ όλα ως ένας άνθρωπος της Real Madrid μέσα από τη σχέση του με τη Castilla, όπου ως παίκτης πραγματοποίησε σχεδόν 500 εμφανίσεις ενώ την υπηρέτησε και από το πόστο του προπονητή τις χρονιές μεταξύ του 1993 και του 1995.

Ο τελευταίος μόνιμος προπονητής της Real Madrid ήταν ο Vicente del Bosque και αν ο Benitez ζήσει τη κληρονομιά του πρώην μέσου των “Galacticos”, θα είναι σε ένα ασφαλές μέρος στο τριετές του συμβόλαιο.


Κάθε συμφωνία που υπογράφεται από έναν προπονητή είναι καθαρά συμβολική αν και ο Benitez πιθανότατα θα έχει μια σεζόν να πείσει τον Florentino Perez ότι αξίζει μια δεύτερη. Ο Μαδριλένος προπονητής θα κληρονομήσει το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας που κατέκτησε το Champions League και είναι πασπαλισμένη με μερικά από τα καλύτερα ταλέντα του κόσμου στο ποδόσφαιρο.

Δεν πρόκειται να δαπανηθούν μεγάλα ποσά στη μεταγραφική αγορά του φετινού καλοκαιριού και η μόνη μεγάλη φήμη που κάνει το γύρο του κόσμου αυτή τη στιγμή είναι ότι ο Perez έχει θέσει το ενδιαφέρον του ξανά στον Sergio Aguero.


Ένας νέος τερματοφύλακας με τις ικανότητες του David De Gea είναι στη λίστα επιθυμιών του Διοικητικού συμβουλίου όμως αλλού θα υπάρχει μόνο η ανάγκη για εναλλακτικές επιλογές στο ρόστερ. Ο Sami Khedira σίγουρα φεύγει, ενώ οι Fabio Coentrao και Asier Illaramendi μπορεί επίσης να περάσουν τη πόρτα της εξόδου αν έρθουν αξιοπρεπείς προτάσεις. Ακόμη, θα απαιτηθεί σίγουρα να αποκτηθεί ένας μπακ - απ επιθετικός από τη στιγμή που η Real Madrid δεν κινηθεί να κάνει μόνιμη την μεταγραφή του Javier Hernandez.

Όπως έχουν τα πράγματα, η αρχική ενδεκάδα της επόμενης σεζόν θα είναι σε μεγάλο βαθμό η ίδια όπως ήταν πάνω κάτω με του Ancelotti. Ο Benitez απλά πρέπει να βρει τις κατάλληλες βέλτιστες λύσεις από τον πάγκο.

Ο Benitez έχει λάβει κάποια κριτική για τις μεταγραφές που έκανε όταν ήταν στην Liverpool, καθώς οι Robbie Keane, Alberto Aquilani και Ryan Babel πάρθηκαν για τεράστιες αμοιβές. Όμως για κάθε Josemi ή Antonio Nunez υπήρχε ένας παίκτης του διαμετρήματος του Xabi Alonso, του Alvaro Arbeloa, του Fernando Torres, του Luis Garcia ή του Pepe Reina και αυτοί δύσκολα μπορεί να θεωρηθούν αποτυχημένοι στο “Anfield”.

Είναι επίσης ένας προπονητής ο οποίος πραγματοποίησε κέρδη πάνω στους Graig Bellamy, Peter Crouch και Mark Gonzalez ενώ η Liverpool εισέπραξε ένα ποσό κοντά στα 50 εκατομμύρια λίρες για τον Fernando Torres και τον Xabi Alonso.

Στη Napoli ο Benitez έκανε μια έφοδο στη Real για τους Higuain, Jose Callejon και Raul Olbiol, οι οποίοι αποδείχθηκαν όλοι επιτυχημένες αγορές. Ακόμη πήρε τον Dries Mertens στη πρώτη του σεζόν στον πάγκο. Συνολικά, ο 55άχρονος τεχνικός ξόδεψε περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ στη Napoli, εκ των οποίων τα 37 πήγαν για τον Higuain. Ίσως να πήρε το μάθημα του;

Ο Benitez γνωρίζει την Ισπανική αγορά και είναι πιθανό να λάβει ένα πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τη Castilla από ότι οι τελευταίοι προκάτοχοι του, το οποίο ταιριάζει με τον μακροπρόθεσμο στόχο του Perez και δίνει ένα πιο Ισπανικό μέικ - απ. Αυτό δεν θα βλάψει το καθεστώς με τους οπαδούς. Ένα ταλέντο μέσα από τα σπλάχνα της πάντα κατέχει μια θέση στη καρδιά του Bernabeu.

Από την άποψη των τροπαίων, η επιτυχία του θα μετρηθεί στην πρώτη του χρονιά με την παράδοση τουλάχιστον ενός τίτλου: είναι το ελάχιστο που απαιτείται από τον αδηφάγο Perez. Το ρεκόρ του Benitez βρίσκεται σε εξέταση με δύο πρωταθλήματα στη La Liga και ένα κύπελλο UEFA στη Valencia, το Champions League και το FA Cup στη Liverpool, το Europa League στη Chelsea και το Coppa Italia στη Napoli ως μείζον θριάμβους του.

Ακόμη, οδήγησε επίσης τη Liverpool στο τελικό του Champions League το 2007 και στη δεύτερη θέση στη Premier League τη σεζόν 2008-2009. Ο Benitez έχει επαινεθεί από τους προηγούμενους παίκτες του για τη τακτική ευελιξία και τη διορατικότητα του. Παρά το γεγονός ότι θεωρείται ένας αμυντικογενής προπονητής, στη Valencia, στη Napoli και στη Liverpool έπαιξε ένα κάπως ευχάριστο  και επιθετικό ποδόσφαιρο στο δρόμο του για τους εν λόγω θριάμβους.


Αρνητικά

Δυστυχώς για τον Benitez, ένα Copa del Rey μόνο δεν φτάνει για να ικανοποιήσει τον Perez. Η Real έχει αποτύχει να κατακτήσει το πρωτάθλημα στα έξι από τα επτά τελευταία χρόνια και ίσως να είναι αυτή η πρώτη απαίτηση του από τον Ισπανό τεχνικό. Με τη Barcelona να έχει ήδη ολοκληρώσει το νταμπλ μπροστά από τελικό του Champions League το Σάββατο, το έργο είναι επαχθής το λιγότερο.

Ο Jose Mourinho στη πρώτη του χρονιά στον πάγκο της κατέκτησε το κύπελλο, το οποίο τελείωσε τη λειψανδρία της σε αυτό το θεσμό. Ακόμη, σήκωσε το πρωτάθλημα το 2012 όμως ο Perez είχε εμμονή με το “δέκατο”. Με το συγκεκριμένο να κοσμεί επιτέλους στην αίθουσα τροπαίων του Bernabeu, η όρεξη του πρόεδρου άνοιξε για περισσότερα τρόπαια. Μια θέση στα ημιτελικά του Champions League και μια αξιοσέβαστη δεύτερη θέση στη La Liga δεν ήταν αρκετό για να γλιτώσει τον Ancelotti από το “τσεκούρι”. Ο πήχης για τον Benitez έχει τεθεί πολύ υψηλά.

Ο Benitez επίσης αντιμετωπίζει το πιο άμεσο καθήκον να κερδίσει τους ποδοσφαιριστές, πολλοί από τους οποίους στήριξαν δημόσια τον Ancelotti κατά τις τελευταίες εβδομάδες της βασιλείας του. Ο Mourinho βρήκε τη δυναμή του στα αποδυτήρια της Real Madrid για την αποστροφή τους με τις θερμές διασπάσεις να είναι ένα καθημερινό φαινόμενο κάτω από την ηγεσία του Πορτογάλου.


Αφού έφυγε και διορίστηκε ο Ancelotti o Sergio Ramos πανούργως σημείωσε ότι ο Ιταλός είχε παίξει στο υψηλότερο επίπεδο. Ο Benitez στην ποδοσφαιρική του καριέρα αγωνίστηκε στη Castilla (Tercera, Segunda B, Segunda), στη Parla (Tercera, Segunda B) και στη Linares ( Segunda B). Ο Ramos αυτή τη βδομάδα δήλωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα στη λειτουργία των παικτών στον σύλλογο, αλλά έχουν καταστήσει αρκετά σαφές στο παρελθόν ότι θα κάνουν άβολη τη ζωή ενός προπονητή αν το επιλέξουν.


Ούτε ο Benitez όμως είναι το ιδιαίτερα εύκολο άτομο για να συνεργαστείς μαζί του, ο Arsene Wenger και ο Sir Alex Ferguson μπορούν να σας το βεβαιώσουν. Η σχέση του με μερικούς παίκτες της Inter ήταν μακριά από την εγκάρδια και σχετικά γρήγορα έρχεται σε διαμάχη με τους ιδιοκτήτες του κλαμπ που δουλεύει, όταν αισθάνεται ότι δεν έχει την επαρκή υποστήριξή τους, ιδίως όσον αφορά τους μεταγραφικούς στόχους.


Στη Liverpool μάλωσε με τους τότε ιδιοκτήτες του συλλόγου George Gillet και Tom Hicks γιατί δεν του παραδόθηκε ένα μεγάλο μπάτζετ μεταγραφών. Στην επόμενη δουλειά του στην Inter απομακρύνθηκε από τον Massimo Moratti μετά από μόλις έξι μήνες γιατί του παρέδωσε το χειμώνα ένα τελεσίγραφο για αγωνιστικές ενισχύσεις. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε τη σχέση του με τον Perez.

Έπειτα υπάρχει και το βασικό στοιχείο κάθε επιτυχίας για έναν προπονητή της Real Madrid: οι τίτλοι. Ο Benitez έχει αποδείξει ότι είναι σταθερός στις νοκ - άουτ διοργανώσεις, αλλά μετά τη Valencia δεν κατάφερε να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα σε οποιοδήποτε μεταγενέστερο σύλλογο που δούλεψε. Ακόμη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα πρωταθλήματα στο Mestalla το 2002 και το 2004 δεν ήταν τόσο κατορθώματα όσο θα ήταν σήμερα. Η La Liga ήταν πολύ πιο ανοικτή υπόθεση και οι δύο μεγάλες λιγότερο ασφυκτικές.

Ο χρόνος του στην Ιταλία τόσο με την Inter όσο και πιο πρόσφατα με τη Napoli είναι απογοητευτικός. Παρά την επιτυχία το κυπέλλου ο Benitez δεν κατάφερε να περάσει τη φάση των ομίλων του Champions League πέρυσι με τους “Azzurri” και τέθηκε εκτός από τη Porto στους 16 του Europa League.

Αυτή τη χρονιά η Napoli δεν συμμετείχε στη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, αν και μια κούρσα μέχρι τα ημιτελικά του Europa League κατάφερε τουλάχιστον να δώσει στους οπαδούς τη δελεαστική προοπτική ενός Ευρωπαϊκού τελικού από το 1989. Ωστόσο, στο τελευταίο του παιχνίδι στον πάγκο των “Partenopei” έχασε με 2-4 από τη Lazio και μαζί το εισιτήριο για τα προκριματικά του ερχόμενου Champions League.

Το τελευταίο γεγονός πρέπει να χρησιμεύσει ως μια προειδοποίηση προς το Διοικητικό συμβούλιο της Real Madrid.

Δεν υπάρχουν σχόλια: