Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Προτάσεις και κίνητρα για τη χρήση φυσικού αερίου απο τον Δήμο Νεάπολης - Συκεών προς την Κυβέρνηση


Την ολοκληρωμένη πρότασή του για τη θέσπιση και παγίωση ενός συστήματος που θα προωθεί και θα διευρύνει τη χρήση φυσικού αερίου, προς όφελος της προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, της εξοικονόμησης ενεργειακών πόρων και της ενίσχυσης των δημοσιονομικών του κράτους, επαναφέρει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, με νέα επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς, την οποία κοινοποίησε και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όπως τονίζει, «παρά του ότι η περίοδος του περασμένου χειμώνα χαρακτηρίστηκε από τις μειωμένες τιμές του πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με προηγούμενα έτη, εντούτοις και πάλι χιλιάδες νοικοκυριά παρέμειναν χωρίς θέρμανση, ή κατέφυγαν στην ανεξέλεγκτη χρήση επικίνδυνης βιομάζας ρυπαίνοντας την ατμόσφαιρα και απειλώντας τη δημόσια υγεία. Δεν έλειψαν δε και περιστατικά άμεσης απειλής της ζωής άνεργων και άπορων πολιτών, οι οποίοι αναζήτησαν τη θέρμανσή τους σε άλλα εξίσου επικίνδυνα μέσα (μαγκάλια, κ.λπ.)».

«Έχοντας καταγεγραμμένη μια, δυστυχώς, πλούσια αρνητική εμπειρία με όλα όσα προηγήθηκαν, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν αξιοποιούνται πλήρως εναλλακτικές πηγές ενέργειας, οι οποίες μόνο θετική συμβολή έχουν τόσο στην προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, όσο και στη στήριξη ευπαθών κοινωνικά ομάδων, χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων που πλήττονται περισσότερο από τις συνθήκες κρίσης και ύφεσης. Και μια τέτοια εναλλακτική φιλοπεριβαλλοντική και οικονομική πηγή ενέργειας είναι το φυσικό αέριο, του οποίου η επέκταση των δικτύων υστερεί υπερβολικά», επισημαίνει.

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών ασχολείται με το ζήτημα, ενώ ανάλογες προτάσεις έχει καταθέσει στο παρελθόν (Δεκέμβριος 2013, Ιούνιος 2014 και Αύγουστος 2014) στην πολιτεία, τους συναρμόδιους φορείς, τις πολιτικές δυνάμεις και τα κεντρικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.

«Πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω ακράδαντα ότι η υιοθέτηση της πρότασής μου στο σύνολό της θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό και κρίσιμο μέγεθος που επιδρά μόνο θετικά τόσο στη στήριξη των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, όσο και στην προστασία της υγείας που επιβαρύνεται ανεπανόρθωτα -όπως κατέδειξε τελευταία έρευνα του ΑΠΘ- από τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τοξικά αιωρούμενα μικροσωματίδια. Και βεβαίως, όλα τα προηγούμενα, εφόσον εξασφαλιστούν, θα έχουν θετικό τελικό αποτέλεσμα σε δημοσιονομικό επίπεδο», αναφέρει.

Η αρχική πρόταση του κ. Δανιηλίδη για υλοποίηση Προγράμματος Ειδικής Επιδότησης όλων των κατοικιών για τη σύνδεσή τους με το δίκτυο του φυσικού αερίου, είχε εν μέρει γίνει δεκτή από την πρώην ηγεσία του τότε υπουργείου Περιβάλλοντος και εντάχθηκε στη δράση υπό τον τίτλο «Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες» (ΦΕΚ 3071, 14 Νοεμβρίου 2014, Αρ. Φ.14/02/19398/2927 ), και η οποία είχε ως καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής φυσικών προσώπων την 30η Απριλίου του 2015.

Επιπλέον, ο τότε υπουργός ΥΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης είχε προτείνει τη θέσπιση του αφορολόγητου των 15.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, η οποία όμως δεν προωθήθηκε από τα οικονομικά επιτελεία της τότε κυβέρνησης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, επειδή διατηρούνται οι κύριες αιτίες της αρχικής του παρέμβασης που αφορούσαν την αναγκαιότητα προστασίας της δημόσιας υγείας και του επιβαρημένου περιβάλλοντος από το καρκινογόνο φαινόμενο της αιθαλομίχλης στα αστικά κέντρα, τη μείωση του κόστους θέρμανσης και την περαιτέρω οικονομική διευκόλυνση των πολιτών για τη σύνδεση των νοικοκυριών τους με το δίκτυο φυσικού αερίου, επανέρχεται σήμερα καταθέτοντας υπόψη της πολιτείας μια ολοκληρωμένη πρόταση δραστικών πρωτοβουλιών, μέσω της οποίας είναι απολύτως βέβαιο ότι:
Θα μειωθεί το κόστος θέρμανσης για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, που πασχίζουν για την επιβίωση και αξιοπρεπή διαβίωση των οικογενειών τους.
Θα προωθηθεί η χρήση του φυσικού αερίου ως της ασφαλέστερης και φιλικότερης προς το περιβάλλον καύσιμης ύλης.
Θα προστατευτεί η δημόσια υγεία μέσω του δραστικού περιορισμού της περιβαλλοντικής ρύπανσης από τα τοξικά αιωρούμενα μικροσωματίδια, που είναι αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης καύσης ξύλου ή άλλων επικίνδυνων υλικών βιομάζας. Σύμφωνα με έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία παρουσιάστηκε στη Διυπουργική Συνάντηση για το Περιβάλλον και την Υγεία, που οργάνωσε ο Π.Ο.Υ. στο Ισραήλ, μόνο στη Θεσσαλονίκη το 2012 καταγράφηκαν 1.288 θάνατοι που αποδίδονται σε τοξικά αιωρούμενα σωματίδια, ενώ υψηλά ήταν τα ποσοστά της ρύπανσης και κατά τα επόμενα έτη (2013, 2014, χειμώνας 2015). Την ίδια ώρα, το κόστος για την αντιμετώπιση της αύξησης της νοσηρότητας υπολογίστηκε στα 30 εκατ. ευρώ, ενώ το κέρδος από τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης χρήσης βιομάζας για οικιακή θέρμανση θα μπορούσε να φτάσει ως 1,2 δισ. ευρώ και τα 130 εκατ. ευρώ από την αποφυγή ασθενειών (ΤΟ ΒΗΜΑ, 31.5.2015).
Θα προστατευτεί το περιβάλλον από την αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη υλοτόμηση για την εξασφάλιση υλών καύσης για θέρμανση.
Θα χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο καυσίμων, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Θέση του Σ.Δανιηλίδη είναι να θεσπιστεί ένα σταθερό σύστημα που θα προωθήσει και θα επιταχύνει την επέκταση των δικτύων Φυσικού Αερίου, το οποίο, μέσα από μια σταθερή πολιτική κινήτρων στους καταναλωτές θα το καταστήσει ως τη βασική και ασφαλή πηγή θέρμανσης, που σε συνδυασμό με την υποστηριζόμενη ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών θα συμβάλλει και στην εξοικονόμηση φυσικών και οικονομικών πόρων.

Αναλυτικά οι προτάσεις του είναι:
Να δοθεί ισχυρό κίνητρο για την ενεργειακή αναβάθμιση και θωράκιση των κατοικιών, είτε άμεσα μέσω της χρηματοδότησης-επιδότησης είτε μέσω της έκπτωσης των δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα. Με τους τρόπους αυτούς, που μπορούν να λειτουργήσουν και παράλληλα, και ο επί μακρόν πληττόμενος από την ανεργία και την ύφεση κλάδος των κατασκευών, συντηρήσεων και εργατοτεχνικών θα στηριχθεί, και οι φορολογούμενοι θα μπορέσουν να ανασάνουν χωρίς να πλήττεται το δημοσιονομικό, καθώς θα επιστρέφουν στα ταμεία του κράτους είτε ως ΦΠΑ είτε ως τέλη και φόροι μισθωτών υπηρεσιών και ελεύθερων επαγγελματιών.
Να χρηματοδοτηθεί κατά 100% το κόστος σύνδεσης με τα δίκτυα φυσικού αερίου, είτε των νοικοκυριών για φθηνή θέρμανση είτε των επιχειρήσεων για μείωση του ενεργειακού κόστους, καθώς σήμερα για τη συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας το κόστος αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά και απωθητικά.
Να επανέλθει η χρηματοδότηση της μετατροπής των καυστήρων πετρελαίου σε φυσικού αερίου, αφού -σύμφωνα με την πρόσφατη εμπειρία και απολογισμό- αποδείχθηκε ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πολυκατοικιών, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει το κίνητρο καθώς τα κονδύλια που διατέθηκαν ήταν ελάχιστα μπροστά στις πραγματικές ανάγκες.
Να επεκταθεί η χρηματοδότηση της εγκατάστασης και για κάθε νέα μεμονωμένη σύνδεση νοικοκυριών ή επιχειρήσεων με τα δίκτυα φυσικού αερίου, επιδοτώντας και το σύνολο του εξοπλισμού, καθώς σήμερα μια μέση τιμή μιας εγγυημένης και ασφαλούς κατασκευής ξεπερνά τις 2.500 ευρώ ανά νοικοκυριό, ποσό που προβληματίζει έντονα τους υποψήφιος χρήστες φυσικού αερίου, δεδομένου ότι η απόσβεση του κεφαλαίου γίνεται σε βάθος χρόνου.
Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επέκτασης των δικτύων στο σύνολο της επικράτειας και μείωσης του χρόνου της σύνδεσης με τους μελλοντικούς χρήστες. Κι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα ώστε να αξιοποιηθεί η περίοδος του καλοκαιριού και ο χειμώνας να βρει τους πάντες έτοιμους, και να μην βρεθούμε στην τραγική θέση να θρηνήσουμε κι άλλα θύματα.
Με δεδομένες τις νέες συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου και το νέο διεθνές περιβάλλον τιμών, μπορεί να προβλεφθεί περαιτέρω μείωση των τιμών κατανάλωσης φυσικού αερίου τουλάχιστον έως και 25%, η οποία όμως να περνά άμεσα στον καταναλωτή και όχι σε περιόδους που δεν γίνεται χρήση θέρμανσης.

Τέλος, σημειώνει «την αδήριτη ανάγκη να τολμήσει η Πολιτεία δραστικά, ουσιαστικά και άκρως αποτελεσματικά μέτρα, η εφαρμογή των οποίων λειτουργεί προς όφελος και της κοινωνίας των πολιτών, και του περιβάλλοντος, αλλά και προς όφελος των δημοσιονομικών της χώρας».
Η επιστολή στάλθηκε στα συναρμόδια στελέχη της κυβέρνησης και συγκεκριμένα, τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: