Σύμφωνα με επίσημη δήλωση του υπουργείου αρχαιοτήτων της Αιγύπτου,την Πέμπτη μια ομάδα Αιγυπτίων αρχαιολόγων έφερε στο φως δέκα τάφους, μούμιες και ταφικές μάσκες που χρονολογούνται τουλάχιστον 2.300 χρόνια στην περιοχή του Ασουάν. Αυτοί οι δέκα τάφοι και τα ταφικά υπολείμματα των ιδιοκτητών τους χρονολογούνται στην Ύστερη Περίοδο της αρχαίας Αιγύπτου (Circa 664 π.Χ. - 332 π.Χ.) και ανακαλύφθηκαν κοντά στο Μαυσωλείο Agha Khan, στη Δυτική όχθη του Νείλου.
Μέσα σε αυτούς τους τάφους υπήρχαν σαρκοφάγοι απο πέτρα, μουμιοποιημένα ανθρώπινα κατάλοιπα, περιβλήματα μούμιων και πολύχρωμες ταφικές μάσκες. Αυτοί οι δέκα τάφοι προσομοιάζουν με αλλους τάφους που έχουν ανακαλυφθεί και σε αλλες περιοχές και χρονολογούνται την ίδια περίοδο. Oι δέκα τάφοι είχαν σκαλιστεί πάνω στον βράχο, με σκαλισμένες στα βράχια σκάλες να κατεβαίνουν στις εισόδους των ταφικών θαλάμων. Οι αρχαιολόγοι πρόσθεσαν ότι σύντομα θα διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες και ότι οι προσπάθειες και αποκατάστασης θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες.
Οι συγκεκριμένη τάφοι είναι επέκταση της δυτικής ( γνωστή ως Swenett) νεκρόπολης - θαμμένη στην οποία είναι μερικοί από τους πιο εξέχοντες διοικητές και διοικητές της πόλης. Οι ιδιοκτήτες αυτών των δέκα τάφων είναι πιθανό άτομα από μια κατηγορία ευγενών που κατοικούσαν στη Swenet, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.
Οι ταφές στην αρχαία αυτή νεκρόπολη πραγματοποιήθηκαν για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο, περίπου 2.000 χρόνια - από το Παλαιό Βασίλειο (Circa 2686 π.Χ. - 2181 π.Χ.) έως την ύστερη περίοδο.
Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι θάβαναν συνήθως τους νεκρούς βαθιά μέσα στην έρημο. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει στο Ασουάν, όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε από αυτήν την τελευταία αρχαιολογική ανακάλυψη. Στο Aswan, τέτοιες ταφές συνήθως έλαβαν χώρα κοντά στους βραχώδεις λόφους που είχαν άμεση θέα στον ποταμό Νείλο - με τους τάφους να είναι συχνά σκαλισμένοι στο βράχο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου