Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Ημερίδα - σύναξη πολεμιστών για τις επιχειρήσεις των Ελλήνων καταδρομέων κατά του Αττίλα


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 10/06/2017, στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, υπο την αιγίδα του Συνδέσμου Καταδρομών & Ιερολοχιτών Μακεδονίας, η ημερίδα των ειδικών δυνάμεων που αφορούσε τις επιχειρήσεις των μονάδων καταδρομών το καλοκαίρι του 1974 στην Κύπρο εναντίων των τουρκικών δυνάμεων του Αττίλα 1 και 2. Το ενδιαφέρον της συγκεκριμένης ημερίδας ήταν το γεγονός οτι όλοι οι ομιλητές, εν αποστρατεία αξιωματικοί, προέρχονται απο την τάξη των Ειδικών Δυνάμεων και είχαν πολεμήσει ως διοικητές ή υποδιοικητές λόχων καταδρομών στην Κύπρο εκείνη την περίοδο.

Απο αριστερά προς τα δεξιά: Σάββας Βλάσσης, Υποστράτηγος ε.α. Κοιμτζόγλου Νικόλαος, Συνταγματάρχης ε.α. Κολοκοτρώνης Πλάτων,  Συνταγματάρχης ε.α Β. Ροκκάς, Υποστράτηγος ε.α. Ε. Ματζουράτος, Αντιστράτηγος ε.α Αθανάσιος Γαληνός
Αναλυτικότερα, ομιλητές ήταν ο Αντιστράτηγος ε.α. Ελευθέριος Σταμάτης, ο οποίος το 1974 υπηρετούσε ως λοχαγός στην 31η Κυπριακή Μοίρα Καταδρομών και ανέλυσε την γενική Στρατιωτική κατάσταση, την οργάνωση και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Δυνάμεων Καταδρομών και έδωσε μια γενική περιγραφή επιχειρήσεων Μονάδων Καταδρομών στο πλαίσιο της Εθνικής Φρουράς.και ειδικότερα της 31ης Μοίρας Καταδρομών.

Ο Αντιστράτηγος ε.α Αθανάσιος Γαληνός, τότε υπολοχαγός και διοικητής του 11ου Λόχου καταδρομών, ανέλυσε τις επιχειρήσεις που έλαβε μέρος ο 11ος και ο 13ος Λόχος καταδρομών κατα την Μάχη του Κοτζάκαγα και Λαπήθου - Καραβά.

Ο Υποστράτηγος ε.α. Ε. Ματζουράτος, τότε λοχαγός και υποδιοικητής της 33ης Μοίρας Καταδρομών, ανέλυσε με την σειρά του τις επιχειρήσεις που έλαβε μέρος η Μοίρα του.

Ο Συνταγματάρχης ε.α Β. Ροκκάς, τότε υπολοχαγός και διοικητής του 33ου Λόχου καταδρομών, ανέλυσε με την σειρά του της επιχειρησιακή δράση του λόχου.

Ο Συνταγματάρχης ε.α. Κολοκοτρώνης Πλάτων, τότε υπολοχαγός και διοικητής του 41ου Λόχου της Α' Μοίρας καταδρομών, έκανε μια εκτεταμένη αναφορά για την Επιχείρηση Νίκη και την άμυνα του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Ο Υποστράτηγος ε.α. Κοιμτζόγλου Νικόλαος, τότε ανθυπολοχαγός και διοικητής διμοιρίας ΠΑΟ της Α' Μοίρας Καταδρομών, ανέλυσε την συνδρομή της διμοιρίας του κατα την Μάχη της Λευκωσίας.

Τέλος, ο δημοσιογράφος Σάββας Βλάσσης έκανε μια εκτεταμένη ανάλυση στην σύνθεση ελληνικών και τουρκικών μονάδων ειδικών δυνάμεων.

Συντονιστής της όλης εκδήλωσης ήταν ο Διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Νικόλαος Νικολούδης.

Κοινή επωδός όλων των ομιλητών ήταν το γεγονός οτι οι μονάδες των καταδρομών βρέθηκαν να πολεμούν κάτω απο αντίξοες καιρικά συνθήκες ( θερμοκρασία στην Κύπρο εκείνη την περίοδο ήταν 45 βαθμούς Κελσίου)μέσα σε ένα περιβάλλον χαώδες καθώς το ΓΕΕΦ δεν είχε σαφή εικόνα της τακτικής κατάστασης με αποτέλεσμα οι εντολές που λάμβαναν οι Έλληνες καταδρομείς να είναι ασαφείς, συγκεχυμένες και πολλές φορές άσχετες με την πραγματική εικόνα του πολέμου. Επίσης, πολλοί ομιλητές έκαναν λόγο για ανεπαρκή υλικοτεχνική υποδομή (πεπαλαιωμένος οπλισμός, ακατάλληλος ρουχισμός και εξαρτύσεις, έλλειψη τηλεπικοινωνιακών μέσων) και φυσικά την έλλειψη φίλιων αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων.

«Αυτή ήταν η στολή μάχης μας!» τόνισε εμφατικά στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Γαληνός

Επίσης, ανέφεραν οτι αρνητικός παράγοντας, ο οποίος επηρέασε και την εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων, ήταν η εμπλοκή των μονάδων στο πραξικόπημα του Ιουλίου του 1974, καθώς πολλές μονάδες είχαν πολλούς νεκρούς και τραυματίες ήδη πριν την εισβολή και επίσης δεν βρίσκονταν εκείνη την ώρα στις θέσεις προκαλύψεως, όπως όριζαν τα τότε σχέδια.

Όλη την εκδήλωση μπορείτε να την ακούσετε στους παρακάτω συνδέσμους:

Α' ΜΈΡΟΣ

Β'ΜΕΡΟΣ

Γ' ΜΕΡΟΣ



















Δεν υπάρχουν σχόλια: