Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Bundesliga: Η γκλαμουράτη ανάδειξη του Aubameyang στα αστέρια


Δημήτρης Βαρσάνης


“Απολογήθηκα σε αυτόν μετά το γκολ μου και μου είπε ότι πρέπει να βάλω δύο ακόμα. "Όπως συνέβη ο Aubameyang θα τα πήγαινε ακόμα καλύτερα και θα έβαζε άλλα τρία την ίδια ημέρα καθώς η Borussia Dortmund επικρατούσε του Hamburg με 5-2. Μετά την έκτιση της ποινής μιας αγωνιστικής για παραβίαση των κανονισμών στο σύλλογο, ο Γκαμπονέζος επιθετικός πραγματοποίησε την επιστροφή του στην ομάδα με τυπικά εκρηκτικό τρόπο.

Ο Γκαμπονέζος επιθετικός ήταν συνηθισμένος στην αντιμετώπιση των άκρων. Από το να φορά τις εικονικές ρίγες της Milan, να παίζει σε ένα πάρκο στο Νιουκάστλ, να δυσκολεύεται να χαράξει τη συνεισφορά του στην δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας και να αναπτύσσεται στα ανώτερα στρώματα του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, είναι ένας παίκτης του οποίου το ταξίδι στην κορυφή απέχει πολύ από μια ευθεία γραμμή.


Ο Pierre-Emerick Aubameyang γεννήθηκε στο Λαβάλ, μια γραφική γαλλική πόλη που απέχει 300 χιλιόμετρα από το Παρίσι. Μεγαλωμένος από μια Ισπανίδα μητέρα και από ένα Γκαμπονέζο πατέρα, ο δεύτερος πέρασε το πάθος για το ποδόσφαιρο στον νεαρό. Έχοντας διανύσει μια μέτρια ποδοσφαιρική καριέρα, ο πατέρας του ήταν Διεθνής με την Εθνική Γκαμπόν κάνοντας πάνω από 80 εμφανίσεις και βοήθησε το Έθνος του να φτάσει έως τα προημιτελικά του Copa Africa 1996.


Κατά τη συνταξιοδότησή του ανέλαβε τη θέση του σκάουτερ στην AC Milan. Σε αυτό το σημείο πήρε επίσης και τους τρεις γιους του και ήταν πρόθυμος να τους βοηθήσει να κάνουν μια ομαλή μετάβαση από το ερασιτεχνικό στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία Catilina ήταν ο πρώτος που έκανε το μεγάλο βήμα και μετακόμισε στη Λομβαρδία, ακολουθούμενος γρήγορα από το μεσαίο παιδί Willy και στο τέλος τον Pierre-Emerick.


Έχοντας περάσει το χρόνο το σε πολυάριθμες Γαλλικές ακαδημίες, ο Aubameyang αρνήθηκε στην προοπτική να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του προσχωρώντας στους επτά φορές πρωταθλητές Ευρώπης. Η ζωή στην Ιταλία ξεκίνησε δυναμικά και ο επιθετικός έγινε γρήγορα αναπόσπαστο κομμάτι της Primavera. Ο φουσκωμένος ρυθμός του ήταν εμφανής σε όλους και έφερε τρομακτικά αποτελέσματα σε ένα τουρνουά στη Μαλαισία. Οι Rossoneri ολοκλήρωσαν σε ένα τουρνουά αποτελούμενο από 16 ομάδες στην τέταρτη θέση και στον Aubameyang απονεμήθηκε το Roberto Bettega Trophy (ένα βραβείο που δίνεται στο πρώτο σκόρερ) για τα επτά του γκολ σε μόλις έξι αγώνες.


Μετά από συζητήσεις μεταξύ της Milan και του πατέρα του, και οι δύο αποφάσισαν ότι η καλύτερη πορεία για τον εκκολαπτόμενο έφηβο ήταν να τον στείλουν δανεικό για να κερδίσει κάποια ανεκτίμητη εμπειρία από τη πρώτη ομάδα. Αυτό οδήγησε τον Aubameyang πίσω στην πατρίδα του αντιπροσωπεύοντας την Dijon FCO. Η κίνηση φαινόταν καλή. Ο πατέρας του Aubameyang ήταν φίλος με τον προπονητή Faruk Hadžibegić από την εποχή που έπαιζαν μαζί στη Toulouse και η ομάδα της Ligue 2 παρουσιάστηκε ως το ιδανικό μέρος για τον μελλοντικό επιθετικό για περαιτέρω ανάπτυξη.


Καθώς ο Aubameyang προσπαθούσε να απλώσει τη “μουστάρδα” στο Ντιζόν, ο Hadžibegić παρακολουθούσε με προσοχή από τις κερκίδες. "Ήταν μόλις 19 όταν έφτασε στη Dijon όμως ήδη σε αυτήν την ηλικία η ταχύτητα και η αίσθηση του ήταν ενδιαφέρουσες" αναφέρει στο Jeune Afrique. Το πρώτο του επαγγελματικό τέρμα ήρθε ενάντια στην Tours σε μια νίκη με 2-1 και ολοκλήρωσε τη χρονιά με 10 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις.


Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις του οδήγησαν σε Διεθνείς κλήσεις από την Under 19 της Ιταλίας και ένα μήνα αργότερα από την Under 21 της Γαλλίας. Όμως η Γκαμπόν άνηκε πάντα στη καρδιά του Aubameyang. Η Γκαμπόν βρισκόταν στο προγονικό αίμα του όπως και το μελάνι στην πλάτη του μέσω ενός τατουάζ της Αφρικής. Φυσικά η Γκαμπόν τον κάλεσε και ο Aubameyang δεν κοίταξε ποτέ πίσω. Το 2009 σκόραρε στο ντεμπούτο του έναντι του Μαρόκου, ένα πολλά υποσχόμενο σημάδι του τι θα ερχόταν.


Την επόμενη σεζόν είδε και πάλι να φεύγει δανεικός, αυτή τη φορά για τη Lille. Η επιτάχυνση του παιχνιδιού στη Ligue 1 ήταν προκλητική ωστόσο η κίνηση του μετρήθηκε και πάλι από τους εργοδότες του. Η Lille ήταν μια νεαρή ομάδα γεμάτη από ταλέντο. Το ρόστερ προσανατολίστηκε γύρω από τη προσέγγισή της στη νεολαία και να καυχιέται για τους Eden Hazard, Yohan Cabaye, Gervinho και Mathieu Debuchy. Επιπλέον ο προπονητής τους Rudi García έδινε στους παίκτες του άδεια να επιτίθενται με ελευθερία. Ήταν το τέλειο περιβάλλον για τον νεανικό ενθουσιασμό.


Δυστυχώς η αυξημένη προσδοκία ενός συλλόγου που λαχταρούσε για την παρουσία της Ευρώπη φάνηκε πάρα πολύ μεγάλη για να τη χειριστεί. Ένα άνευ αξίας στατιστικό των δύο γκολ τελείωσε τη περίοδο του Aubameyang στο Municipal και ο παίκτης γύρισε πίσω στην Ιταλία με την αυτοπεποίθηση του να κλονίζεται αρκετά. Ωστόσο η Milan ακόμα δεν είχε διαβεβαιωθεί για τις ικανότητες του επιθετικού της και αποφάσισε να τον στείλει ξανά δανεικό στη Ligue 1, αυτή τη φορά στη Monaco.


Δυστυχώς ο Aubameyang εμφανίστηκε πάλι για λίγο και άλλη μια θητεία των δύο γκολ προκάλεσε ένα πρόωρο κλείσιμο στη ζωή του στη Νότια ακτή. Ο σύλλογος του Πριγκιπάτου υπέστη τον υποβιβασμό εκείνη τη σεζόν με τον Aubameyang να πηδά από το πλοίο τον Ιανουάριο για να ενταχθεί στη Saint-Étienne.


Στους “πράσινους” φάνηκε εν τέλει ότι βρήκε το σπίτι του. Η κίνηση του δανεισμού του έγινε άμεσα μόνιμη και ο επιθετικός άρχισε να παρουσιάζει πόσο Killer θα μπορούσε να γίνει. Το πρώτο του χατ - τρικ σε επαγγελματικό επίπεδο ήρθε το 2012 ενάντια στη Lorient, καθώς ο Aubameyang τελικά ξεκίνησε να σκοράρει ελεύθερα όπως το έκανε και στη Primavera της Milan.


Άρχισε επίσης να εκπέμπει ανοιχτά την εσωτερική του υπερβολή επιλέγοντας να ζεσταθεί για ένα παιχνίδι ενάντια στην Olympique Lyonnais με διαμαντένια παπούτσια που φέρεται να άξιζαν 3.000 ευρώ. Μια γεύση για το πλούσιο τρόπο ζωής του που φαινομενικά κληρονόμησε από το σύντομο χρονικό του διάστημα στο πλούσιο πριγκιπάτο του Μονακό. Παρ 'όλα αυτά θυμόταν συνεχώς τις ταπεινές του αρχές, ιδιαίτερα όταν η Γκαμπόν έπαιξε φιλικό σε ένα πάρκο στο Νιουκάστλ μπροστά από την αναμέτρηση της στο St James' Park.


Με τις επιδόσεις του παίκτη τόσο αγωνιστικά όσο και εξωαγωνιστικά αποδεικνύονται ευημερείς και το ενδιαφέρον για το 23χρονο αιωρούνταν. Ακόμα κατάφερε να αντιγράψει το επίτευγμα του πατέρα του πριν από 16 χρόνια, βοηθώντας τη Γκαμπόν να φτάσει έως τα προημιτελικά του Κυπέλλου Εθνών Αφικής του 2012 και η γόνιμη περίοδος του στη Saint-Étienne στέφθηκε με μια νίκη στον τελικό του Coupe de la Ligue του 2013. Η ατομική προσπάθεια του συμπαραστάτη του στην επίθεση Brandão εναντίον της Stade Rennais ήταν αρκετή για να εξασφαλίσει το πρώτο μεγάλο τρόπαιο του Aubameyang στη καριέρα του.


Το καλοκαίρι του 2013 ένα πλήθος προσφορών πλημμύρισε για την καυτή προοπτική. Το ενδιαφέρον από τη Ρωσία και την Αγγλία τελικά νικήθηκαν από τη Γερμανία, καθώς υπέγραψε για τη Borussia Dortmund σε ένα Deal αξίας 13 εκατομμυρίων ευρώ. Από τους “πράσινους” έφυγε σαν πρωταθλητής και με την ευλογία του Προέδρου Bernard Caïazzo ο οποίος δήλωσε: "Ο Aubameyang είναι ένα ταπεινό αγόρι, διαθέσιμο και πολύ επαγγελματικό. Έλαβε πολύ πιο προσοδοφόρες προσφορές από τη Dortmund αλλά αντί να προτιμήσει το οικονομικό μέρος, επέλεξε μια έξυπνη επιλογή στη σταδιοδρομία του"


Όντως ήταν έξυπνη. Η Dortmund βρισκόταν μέσα σε μια φαινομενική εποχή κάτω από την αινιγματική διαχείριση του Jürgen Klopp. Ο σύλλογος είχε κατακτήσει τους διαδοχικούς τίτλους της Bundesliga το 2011 και το 2012 και προέρχονταν σαν φιναλίστ από το τελικό του Champions League κόντρα στη Bayern Munich. Όπως όμως ο Aubameyang γνώριζε πολύ καλά μέχρι τώρα τα πράγματα δεν δουλεύουν πάντα όπως πρέπει.


Αφού σκόραρε ένα χατ - τρικ στο ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα ενάντια στην Augsburg, δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί καθώς ο Klopp προσπάθησε να χωρέσει στην ενδεκάδα τόσο τον Γκαμπονέζο όσο και Robert Lewandowski, με αποτέλεσμα να τον μετατοπίσει στα πλευρά. Η συγκεκριμένη κίνηση είχε νόημα δεδομένου του ηλεκτρικού ρυθμού του, αλλά η έλλειψη της αμυντικής πειθαρχίας οδήγησε σύντομα τον προπονητή του να τον αφήσει στο πάγκο. Το μέλλον φαινόταν ζοφερό και όταν ο Lewandowski πωλήθηκε στη Bayern, η Dortmund αποφάσισε να υπογράψει το Ciro Immobile της Torino για 18,5 εκατομμύρια ευρώ.


Ο πρώτος σκόρερ της Serie A τη προηγούμενη χρονιά έμοιαζε μια καυτή προοπτική, αλλά αφότου έλαβε πολλαπλές ευκαιρίες δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει. Σε μια καταστροφική χρονιά όπου η Dortmund πλησίασε επικίνδυνα τη ζώνη του υποβιβασμού, ο Aubameyang άρπαξε την ευκαιρία και πέτυχε 11 τέρματα στους τελευταίους 15 αγώνες της Bundesliga για να οδηγήσει τους Βεστφαλούς στην έβδομη θέση.



Ο Klopp παραιτήθηκε στο τέλος της σεζόν και αντικαταστάθηκε από τον Thomas Tuchel. Για όλους τους επιδραστικούς ποδοσφαιριστές του παρελθόντος και του παρόντος, στην καριέρα του Aubameyang ο Tuchel ήταν αυτός που έφτασε τον παίκτη σε νέα ύψη.


Αμέσως τοποθετήθηκε σε κεντρικό ρόλο - τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά - στα σχέδια του Tuchel, το αστέρι της Γκαμπόν άρχισε τη σεζόν 2015 - 16 εκεί όπου είχε αφήσει τη προηγούμενη. Τα 39 γκολ του σε 49 συμμετοχές εμφάνισαν την τεκμηριωμένη πίστη του προπονητή του. Με κάθε γκολ να έρχεται μέσα στο κουτί , ο Aubameyang ομολόγησε ότι είχε μελετήσει σχολαστικά τις κινήσεις των ειδώλων του Hernán Crespo και Ronaldo για να τελειοποιήσει τη τέχνη του.


Αφού συγκέντρωσε τα ατομικά βραβεία του παίκτη της χρονιάς στη Bundesliga και στην Αφρική δήλωσε περιχαρής: “Ήταν η πρώτη σεζόν του Thomas Tuchel ως προπονητής μας και έπαιζα πάντα ως κεντρικός επιθετικός. Όλη η ομάδα πραγματοποίησε μια σπουδαία χρονιά, μια χρονιά που μου άρεσε πολύ. Το στυλ μας έχει αλλάξει λίγο, από την προσπάθεια να σκοράρουμε μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα σε ένα πιο ήρεμο και κατά κάποιο τρόπο πιο μορφωμένο στυλ ποδοσφαίρου. Προσπαθούμε να βρούμε τη σωστή στιγμή και στη συνέχεια θα εκραγούμε. "


Οι πανηγυρισμοί στα γκολ του έγιναν επίσης λόγο συζήτησης. Βλέποντας τις μάσκες του Batman και του Spiderman, καθώς και τα περίεργα ακροβατικά του μπορεί κανείς να υποθέσει ότι ήταν απλώς ένα άλλο κομμάτι της πληθωρικής προσωπικότητας του παίκτη. Ακόμα είναι ένας άνδρας που οι κομμώσεις του θα έκαναν ακόμη και τον Paul Pogba να κοκκινίζει. Η αλήθεια όμως είναι πολύ πιο συναισθηματική. Οι μάσκες είναι για τον γιο του Curtys που λατρεύει και τους δύο υπερήρωες, ενώ τα ακροβατικά αποδίδουν φόρο τιμής στον θρύλο της Real Madrid Hugo Sánchez, τον αγαπημένο ποδοσφαιριστή του παππού του.


Τη χρονιά που τελείωσε πριν λίγες εβδομάδες ο Aubameyang έγινε μια πραγματική οντότητα παγκόσμιας κλάσης. Κατέγραψε 40 γκολ σε 46 αγώνες με αποκορύφωμα την απονομή του Torjägerkanone (το βραβείο του πρώτου σκόρερ στη Bundesliga) και του κυπέλλου Γερμανίας με τη Dortmund. Τα γκολ συμπεριλαμβανομένου εκείνου στο ντέρμπι του Ρουρ, τα δύο έναντι της Real Madrid, το χατ - τρικ κατά της Benfica που πέρασε τη BVB στα προημιτελικά του Champions League και τα προαναφερθέντα τέσσερα κόντρα στο Hamburg.


Με τους πρώτους άγονους δανεισμούς του να είναι μακριά  από τον παίκτη που βλέπουμε σήμερα, η μεταμόρφωση του Aubameyang από ένα ταχύ μαραθωνοδρόμο σε ένα ανυπολόγιστα κυνικό αρπακτικό μιλάει για την ακούσια επιμέλεια του που τίθεται πίσω από τις σκηνές. Τώρα που συνδέεται με μια κίνηση πολλών εκατομμυρίων ευρώ μακριά από το Westfalenstadion είναι λίγο παραπάνω από τα πλεονεκτήματα του.


Πολλοί φίλαθλοι σε όλο τον κόσμο θα αναρωτιούνται χωρίς αμφιβολία για το γεγονός πώς πανηγυρίζει τα γκολ, ενώ τα στελέχη του μάρκετινγκ καταναλώνονται αλαζονικά στην εμπορική προοπτική για να βλέπουν τα διαμαντένια σκουλαρίκια του Aubameyang και τις ξανθές ανταύγειες που αντιστοιχούν στην φανέλα της ομάδας. 


Όσο για τον ίδιο θα συνεχίσει να δουλεύει σκληρά και να ζει μια απαράμιλλη ήσυχη ζωή με το μοναδικό του θαύμα να προέρχεται από τα κόμικς που διαβάζει στον γιο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: