Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

VfL Wolfsburg: Από το "Βασίλειο" της Ευρώπης στο "κτηνοτροφείο" της Bundesliga


Δημήτρης Βαρσάνης


Πέρασαν μόνο δύο χρόνια από τότε που η VfL Wolfsburg τερμάτισε δεύτερη πίσω από τη Bayern Munich στη Bundesliga. 


Την ίδια σεζόν - 2014/15 - οι “λύκοι” πήραν το κύπελλο Γερμανίας και έφτασαν επίσης στα προημιτελικά του Europa League. Και όμως οι πρωταθλητές Γερμανίας το 2009 θα έπεφταν στη δεύτερη κατηγορία αν δεν εκμεταλλεύονταν τη δεύτερη ευκαιρία που τους δόθηκε κόντρα στη Eintracht Braunschweig στα πρόσφατα μπαράζ υποβιβασμού της Bundesliga.

Τελικά δύο ισχνές νίκες με 1-0 εξασφάλισαν στη Wolfsburg ότι θα αγωνιστεί για άλλη μια σεζόν στα κορυφαία κλιμάκια του Γερμανικού ποδοσφαίρου. Όμως πώς οι τύχες της Wolfsburg - ένας σύλλογος που χρηματοδοτείται οικονομικά από τη φημισμένη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen - άλλαξαν τόσο δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια;

Για να κατευθυνθούμε σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να στρέψουμε το μυαλό μας στη χρονιά τους τη σεζόν 2014/15 στη Bundesliga. Έχοντας τερματίσει την προηγούμενη χρονιά στην πέμπτη θέση - μόλις ένα βαθμό έξω από τα προκριματικά του Champions League - οι ελπίδες ήταν υψηλές για τη Wolfsburg να μπει στην πρώτη τετράδα αυτή τη φορά.


Παρά την μέτρια καριέρα του ως ποδοσφαιριστής, ο προπονητής Dieter Hecking - ο οποίος διορίστηκε στη Volkswagen Arena τον Δεκέμβριο του 2012 - είχε αποδειχθεί μια αρκετά καλή επιλογή, ενώ παράλληλα παρουσίασε μια σταθερότητα στη προηγούμενη δουλειά στην Nurnberg όπου μεταμόρφωσε μια ομάδα που θεωρούνταν υποψήφια για υποβιβασμό σε μια ομάδα ικανή να τερματίσει στη πρώτη 10άδα της βαθμολογίας.


Με κάποιες φαινομενικά έξυπνες καλοκαιρινές κινήσεις όπως οι αγορές υποσχόμενων ντόπιων ποδοσφαιριστών σαν τον Aaron Hunt και τον Sebastian Jung, έμοιαζε ότι ο Hecking διέθετε πολλά από τα εργαλεία που απαιτούσε για να βελτιώσει περαιτέρω το ρόστερ της Wolfsburg. Η πιο ηχηρή μεταγραφή όμως ήταν του Βέλγου αστέρα Kevin de Bruyne, ο οποίος μετά από μια επιτυχημένη περίοδο δανεισμού στη Werder Bremen εντάχθηκε για 18 εκατομμύρια λίρες από τη Chelsea όπου για ένα περίεργο λόγο ο José Mourinho δεν τον συμπεριέλαβε ποτέ στις επιλογές του.


Επιπλέον o “Λόρδος” Nicklas Bendtner από την Arsenal και ο μέσος Josuha Guilavogui - με δανεισμό από την Atletico Madrid - θεωρήθηκαν σημαντικές προσθήκες, αν και η συνολική συμβολή του πρώτου τον επόμενο ενάμιση χρόνο πριν λήξει το συμβόλαιο του ήταν μη παραγωγική. Παρ 'όλα αυτά προσχώρησαν σε ένα ρόστερ που ήταν ήδη πολύ καλό χάρη κυρίως στις αφίξεις των προηγούμενων δυο χρόνων όπως οι Bas Dost, Luiz Gustavo, Naldo, Ivica Olić, Ivan Perišić και Ricardo Rodríguez. Οι στυλοβάτες της ομάδας Diego Benaglio και Marcel Schäfer συμπληρώθηκαν από την παρουσία του Maximilian Arnold που ανέβηκε από τις τάξεις της νεολαίας της.

Καθώς η σεζόν 2014/15 ξεκίνησε η Wolfsburg πήρε το χρόνο της να πετύχει, κερδίζοντας μόνο μία φορά στις πέντε πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος μέχρι να επικρατήσει τη Werder Bremen στις 27 Σεπτεμβρίου και να κάνει ένα σερί έξι νικών. Κατά τη διάρκεια αυτής της αποτελεσματικά πλούσιας φόρμας της, το σύνολο του Hecking μετακινήθηκε στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος. Θέση που αρνήθηκε να τη παραδώσει στο υπόλοιπο της χρονιάς.


Με τον Ολλανδό επιθετικό Bas Dost να αρχίζει να βρίσκει δίχτυα - με τη βοήθεια πάντα που του παρείχε ο Bruyne - η Wolfsburg σκόραρε πέντε φορές στο θρίαμβο επί της Bayer Leverkusen και της Werder Bremen και η σεζόν της πραγματικά πυροδότησε όταν ο Dost και ο Bruyne πέτυχαν δύο τέρματα έκαστος στην ηχηρή εντός έδρας νίκη τους με 4-1 επί της μετέπειτα πρωταθλήτριας Bayern Munich. Η Wolfsburg εξελίχτηκε σε μια βέβαιη αίσθηση πονοκεφάλου και παρόλο που το κυνήγι της Bayern έμοιαζε πάντα σαν ένας μακρινός στόχος, έγινε γρήγορα το Next Big Thing στην εγχώρια αγορά.


Μετά τις ευχάριστες εμφανίσεις της στο πρωτάθλημα, πραγματοποίησε συναρπαστικές πορείες έως τον τελικό του κυπέλλου Γερμανίας - στον οποίο επικράτησε της Borussia Dortmund στο τελευταίο παιχνίδι του Jürgen Klopp στο πάγκο της - και στα προημιτελικά του Europa League. Άφησε εκτός συνέχειας του τουρνουά τη Sporting Lisbon και την Inter πριν αποκλειστεί από τη Napoli.


Για ακόμα μια φορά ο Dost - ο οποίος έβαλε 16 γκολ κατά τη διάρκεια της σεζόν - και ο De Bruyne - ο οποίος πέτυχε 10 τέρματα και μοίρασε 21 ασίστ - βρήκαν δίχτυα στο τελικό του κυπέλλου ενώ όσο προχωρούσε η χρονιά, ο κροάτης εξτρέμ Ivan Perisic παρουσιάστηκε ως ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Η ταχύτητα και η ικανότητά του να τρέχει με την μπάλα συχνά τον έκαναν αδίστακτο στις αντεπιθέσεις.

Έχοντας παρουσιάσει το ταλέντο τους στην Ευρώπη και στο κύπελλο και τερματίζοντας 10 βαθμούς πίσω από την Bayern Munich στη Bundesliga, η επόμενη πρόκληση για τον Hecking και τους παίκτες του ήταν να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα σε αυτούς και της εγχώριας κυριαρχίας της ομάδας του Pep Guardiola.


Για να βοηθηθούν σε αυτό το τερατώδες έργο μπροστά τους, ο Julian Draxler αποκτήθηκε για πολλά χρήματα από τη Schalke πριν από την σεζόν 2015/16. Ο Βραζιλιάνος αμυντικός Dante (τρεις φορές πρωταθλητής με τη Bayern Munich) και ο επιθετικός της Borussia Monchengladbach Max Kruse υπέγραψαν επίσης. Όμως υπήρχε ένα μειονέκτημα και αυτό ήταν πολύ σημαντικό.

Αντί για την περαιτέρω ενίσχυση της Wolfsburg, οι συγκεκριμένες αφίξεις θα έμοιαζαν σχεδόν άχρηστες καθώς ο σύλλογος πούλησε τις “καυτές” προοπτικές του De Bruyne (75 εκατομμύρια ευρώ στη Manchester City) και του Perišić (18 εκατομμύρια ευρώ στην Inter), πράγμα που σημαίνει ότι ο Hecking επέστρεψε στο μηδέν στην προσπάθεια του να πιάσει τους Βαυαρούς.


Θα μπορούσαμε να επικεντρωθούμε στο μεγάλο κέρδος που αποκόμισε ο σύλλογος και για τους δύο παίκτες ότι ήταν μια έξυπνη επιχείριση με επικεφαλής τον τότε Γενικό διευθυντή και πρώην αστέρι της Δυτικής Γερμανίας Klaus Allofs. Ακόμα θα μπορούσαμε επίσης να πούμε ότι το κλαμπ δεν μπορούσε να κάνει κάτι το σημαντικό για να αποτρέψει και τους δύο ποδοσφαιριστές να φύγουν, ειδικά στην περίπτωση του Bruyne του οποίου η υπέροχη ποδοσφαιρική νοημοσύνη του και η επιθετική παραγωγικότητα του τον έθεταν να φύγει για μεγαλύτερα και καλύτερα πράγματα.


Όμως οι συγκεκριμένες πωλήσεις έστειλαν ένα σαφές μήνυμα στη Wolfsburg. Αν και παρέμεινε ικανή να μείνει στο Top 4 της Bundesliga, δεν θα κόντραρε οποτεδήποτε σύντομα τη Bayern. "Όταν η Wolfsburg έχασε το De Bruyne, τον δημιουργικό καρδιακό παλμό της ομάδας, από μία από τις ομάδες του πρωταθλήματος στις αντεπιθέσεις έγινε μια από τις χειρότερες. Ήρθαν παίκτες όπως ο Max Kruse, ο André Schürrle και ο Julian Draxler και ενώ ήταν εξαιρετικοί παίκτες δεν κατάφεραν να εγκατασταθούν στην επίθεση τους», αναφέρει ο σχολιαστής της Bundesliga Kevin Hatchard.


Όλο εκείνο το καιρό και με τη φημολογία να απογειώνεται, οι καρδιές και τα μυαλά πολλών παικτών στα αποδυτήρια δεν ήταν αφοσιωμένα στη Wolfsburg. Παρατηρώντας και το παρασκήνιο, οι ιστορίες της Volkswagen έκαναν πιο επιφυλακτική τη θέση τους. Επηρεασμένοι από το σκάνδαλο της εταιρείας δεν ήταν επικεντρωμένοι στην ανάπτυξη της ποδοσφαιρικής τους ομάδας. Ακόμα, ο Allofs τέθηκε κάτω από μεγαλύτερο έλεγχο καθώς φάνηκε ότι έχει πολύ στενή σχέση με ορισμένους ατζέντηδες. Χωρίς να χρειάζεται να το πούμε η ατμόσφαιρα στο κλαμπ είχε αλλάξει δραματικά.


Ωστόσο η Wolfsburg κατάφερε να ξεκινήσει την σεζόν 2015/16 με ένα κτύπημα, επικρατώντας των πρωταθλητών Γερμανίας στα πέναλτι για το σούπερ καπ και μένοντας αήττητη στις πέντε πρώτες αγωνιστικές της Bundesliga. Όμως αντί να υποκινήσει την ομάδα για μια επανάληψη της προηγούμενης χρονιάς τους, η πρώιμη φόρμα τους ήταν απλώς ένα προοίμιο της μεταστροφής στις ασυμβίβαστες εμφανίσεις τους στο πρωτάθλημα που προκλήθηκε από τη ταπείνωση της από τη Bayern Munich (5-1) στην έκτη αγωνιστική.


Παρά το σημαντικό προβάδισμα που πήρε επί της Real Madrid (2-0) στο πρώτο αγώνα για τα προημιτελικά του Champions League - έχοντας βγει πρώτη προηγουμένως σε έναν όμιλο που περιείχε τις Manchester United, PSV και CSKA Moscow - η Wolfsburg αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες στο εσωτερικό μέτωπο και τελικά τερμάτισε στην όγδοη θέση. Ακόμα, αντί να καλύψει το έδαφος από τη Bayern τελείωσε τη χρονιά με 43 πόντους απόσταση από αυτήν.

Ακόμα έμειναν έξω από το Champions League μετά την ήττα τους με 3-0 στη ρεβάνς της Μαδρίτης, ένα αποτέλεσμα λίγο πολύ αναμενόμενο με βάση τη πορεία τους. Μέχρι τότε η συνοχή και οι αντεπιθέσεις της ομάδας που χαρακτήριζαν τις επιδόσεις τους την προηγούμενη σεζόν είχαν εξαφανιστεί.



Η εξυπηρέτηση του Dost από τον De Bruyne χάθηκε και έβαλε μόνο οκτώ γκολ. Μεταξύ αυτών ο Draxler και ο Kruse πέτυχαν έξι και πέντε τέρματα αντίστοιχα. Υπερβολικά απογοητευτικά στοιχεία για τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για τις μεταγραφές τους και μεγεθύνθηκαν από το γεγονός ότι στην προηγούμενη σεζόν οι Naldo και Ricardo Rodriguez - και οι δύο αμυντικοί - είχαν τα ίδια στατιστικά στοιχεία στο σκοράρισμα.

Αν οι οπαδοί της Wolfsburgh είχαν την αίσθηση ότι τα πράγματα μπορούσαν να βελτιωθούν, έκαναν λάθος. Οι παίκτες της - πολλοί από τους οποίους πληρώνονταν με σημαντικούς μισθούς σε σύγκριση με τις περισσότερες ομάδες της Bundesliga - έμοιαζαν να θέλουν να περάσουν από την πόρτα της εξόδου όσο το δυνατόν συντομότερα με τους Dante, Dost, Kruse, Naldo και Schürrle να πηδάνε από το πλοίο. Ο Daniel Caligiuri και ο Draxler θα ακολουθούσαν το χειμώνα, με τον δεύτερο να είνι αισθητά αδιάφορος να παίζει για το σύλλογο, αφού η Wolfsburg απέρριψε την αρχική προσέγγιση της Paris Saint-Germain για τις υπηρεσίες του το καλοκαίρι του 2016.


Στα συν της ομάδας - λίγα για τη Wolfsburg τη συγκεκριμένη στιγμή - ο Γερμανός διεθνής ο Mario Gómez που αποκτήθηκε από τη Fiorentina το περασμένο καλοκαίρι μετά από μια “καυτή” σεζόν στην Τουρκία με τον Beşiktaş, γέμισε εύκολα το κενό που άφησε η αποχώρηση του Kruse στη Werder Bremen πετυχαίνοντας 16 τέρματα. Χωρίς τη συνεισφορά του που ξεπερνάει εύκολα τις άλλες μεταγραφές του καλοκαιριού όπως του Jakub Błaszczykowski, οι οπαδοί δεν θα μπορούσαν να φανταστούν πώς θα κατέληγε η χρονιά της Wolfsburg.


Ακόμα, η φόρμα του Gómez δεν κατάφερε να σώσει τον Hecking από την απόλυση τον Οκτώβριο. Λίγο οκνηρά ο σύλλογος προτίμησε να τον αντικαταστήσει εκ των έσω, προωθώντας τον πρώην καλά στρατευμένο Γάλλο αμυντικό Valérien Ismaël από προπονητή της Β’ ομάδας σε προπονητή της πρώτης ομάδας.


Παρά το γεγονός ότι φόρεσε τα χρώματα της Bayern Munich στις ποδοσφαιρικές του ημέρες, για τον Ismael πάντα φαινόταν μια τεράστια αποστολή και η μόνη πραγματική έκπληξη - πέρα της πρόσληψης του - ήταν ότι η θητεία του κράτησε μόνο για τέσσερις μήνες. Μόλις πέντε νίκες υπό τη διαχείριση του και η Wolfsburg φλέρταρε άσκοπα με τις χαμηλότερες θέσεις του πρωταθλήματος. Από τη στιγμή που ο Ολλανδός Andries Jonker άφησε το ρόλο του στις ακαδημίες της Arsenal για να αναλάβει, υπήρχε ήδη πολλή δουλειά να κάνει για να διατηρήσει τη Wolfsburg να επιπλέει στα επικίνδυνα κύματα. Ο Jonker παρεμπιπτόντως δεν είναι ο μόνος που ήρθε από το Βόρειο Λονδίνο, μιας και ο μύθος των Gunners Freddie Ljungberg ανήκει σήμερα στο τεχνικό τιμ της Wolfsburg.


Στην αποτυχία να αντικατασταθεί επαρκώς ο Hecking, το Διοικητικό Συμβούλιο στη Wolfsburg πρέπει να κουβαλήσει πάνω του σημαντικές ποσότητες ευθύνης για τον τρόπο που η σεζόν τελείωσε. Έπειτα διορίστηκε ο Jonker με μόνο 12 αγωνιστικές να απομένουν για να σώσουν την ομάδα, αντί να πειραματιστούν με τον Ismael ή να φέρουν ακόμα έναν πιο έμπειρο και εδραιωμένο τεχνικό ίσως να τερμάτιζε στη μέση της βαθμολογίας. Αντίθετα η ακαταστασία της σκέψης ότι θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν αρκετά θετικά αποτελέσματα κάτω από την κηδεμονία ενός αρχάριου τεχνικού σε ένα περιβάλλον με υψηλό βαθμό πίεσης, το οποίο προκάλεσε την απομάκρυνση Klaus Allofs πριν από την αλλαγή του έτους.


Δυστυχώς για τη Wolfsburg η πτώση τους ήταν σταθερή και εμφανίστηκε ιδιαίτερα από το περασμένο καλοκαίρι:"Πριν από το ξεκίνημα της χρονιάς, η εμπειρία του Naldo χάθηκε για τη Schalke και παιδιά όπως ο Luiz Gustavo και ο Błaszczykowski δεν έκαναν αρκετά για να κατευθύνουν την ομάδα" παρατηρεί ο Hatchard. "Ο Hecking εκδιώχθηκε χωρίς σχέδιο διαδοχής στη θέση του και το κλαμπ κόλλησε με τον Ismaël για πολύ καιρό. Ποδοσφαιριστές όπως ο Riechedly Bazoer, ο Yunus Malli και ο Paul-Georges Ntep έμοιαζαν με έξυπνες μεταγραφές τον Ιανουάριο όμως κανένας από αυτούς δεν έχει αποδειχθεί απαραίτητος”, προσθέτει.


Ευτυχώς η Eintracht Braunschweig απλά δεν διέθετε αρκετό πυροβολικό για να εκτοπίσει τη Wolfsburg στη Zweiteliga. Οι δύο ισχνές νίκες με 1-0 οδήγησαν το σύνολο του Jonker στη σωτηρία. Ακόμη όμως η τελευταία προσπάθεια επιβίωσης της δεν μπορεί να συγκαλύψει το γεγονός ότι, όπως και πολλοί από τους πιο εδραιωμένους ηλικιακά αντιπάλους τους χάνονται σε μια εποχή που όλο και τα πιο ντεμοντέ Γερμανικά κλαμπ μαθαίνουν γρήγορα πώς να συντηρούνται και να ευημερούν στη Bundesliga.


Για κάθε ιστορία της Wolfsburg και για κάθε καταστροφή του Hamburg και της Stuttgart, υπάρχει ένα αναδυόμενο φως όπως της Hoffenheim, της φιλόδοξης RB Leipzig και της FC Augsburg. "Ομάδες όπως το Hamburg, η Stuttgart και η Bremen έχουν πραγματοποιήσει κάποιες κακές χρονιές και άλλαξαν προπονητές πολύ εύκολα τα τελευταία χρόνια. Η απόφαση της Werder να ταυτιστεί με τον Alexander Nouri το Φεβρουάριο, όταν τα αποτελέσματα ήταν άσχημα και προκάλεσαν την τάση του και ανταμείφθηκαν για την πίστη τους σε αυτόν” λέει ο Hachard ο οποίος πιστεύει τώρα ότι η Wolfsburg θα αρχίσει να βελτιώνεται υπό την καθοδήγηση του Jonker. "Νομίζω ότι αυτό θα συμβεί όταν έχει μια πλήρη και καλή προετοιμασία με τους παίκτες" προβλέπει.


Παρά την ανάγκη να φέρουν κάποιους νέους παίκτες για να αναζωογονήσουν το ρόστερ, μπορεί επίσης να είναι καλό να αποφύγουν τις χονδρικές αλλαγές το καλοκαίρι. Με μια χούφτα από έξυπνες μεταγραφές σε συνδυασμό με τον Jonker να επιτυγχάνει υψηλότερα επίπεδα συνέπειας από μια χαμηλή σε απόδοση ομάδα, δεν υπάρχει κανένας πραγματικός λόγος για τον οποίο η Wolfsburg δεν μπορεί τουλάχιστον να αναρριχηθεί στη πρώτη δεκάδα την επόμενη σεζόν. Παραμένουν μερικοί ικανοί ποδοσφαιριστές στο σύλλογο και παρόλο που δεν κατάφεραν να εμφανίσουν τις δυνατότητες τους αυτή τη χρονιά, το να σπάσει στα δύο όλη την ομάδα για να ξεκινήσει ξανά από την αρχή ενδεχομένως να είναι κάτι που πρέπει να αποφευχθεί. Ποια μοίρα περιμένει τη Wolfsburg στις επόμενες χρονιές παραμένει άγνωστη όμως θα είναι συναρπαστικό να δούμε πώς ο σύλλογος και ο προπονητής θα προσεγγίσουν την διαδικασία της ανοικοδόμησης. 


Έχοντας παράξει τις καλύτερες δυνατότητες της στο εσωτερικό και στο εξωτερικό κατά τη τελευταία δεκαετία, θα ευχαριστούσε πολλούς παρατηρητές αν βρεθεί το σωστό μονοπάτι για ένα σύλλογο που χάθηκε δυστυχώς στο μεταβαλλόμενο πρόσωπο του Γερμανικού ποδοσφαίρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: