Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Αργοναύτης 2017


Παρουσία του Υπουργού Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορου Φωκαϊδη, διαπιστευμένων Πρεσβευτών στη Λευκωσία, στρατιωτικών αντιπροσωπειών, εκπροσώπων κομμάτων και κρατικών υπηρεσίων, πραγματοποιήθηκε σήμερα, η 4η και τελική φάση της Διεθνούς Άσκησης Πολιτικό - Στρατιωτικής Συνεργασίας με την ονομασία, «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ – 2017».
    Ο Α/ΓΕΕΦ κατά την αποφώνηση του, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των 22 κρατών που συμμετείχαν στην άσκηση και τόνισε ότι, η παρουσία τους εκλαμβάνεται ως εμπιστοσύνη προς τη Κυπριακή Δημοκρατία και τους φορείς της για την οργάνωση και συντονισμό μεγάλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων αλλά και πραγματικών επιχειρήσεων εάν χρειαστεί.
    Επεσήμανε ότι, η κύρια αποστολή της Εθνικής Φρουράς παραμένει αυτή που προκύπτει από τα θεσμικά κείμενα της Δημοκρατίας ωστόσο, έχει τις δυνατότητες και την εμπειρία να συνδράμει τους λοιπούς φορείς της χώρας για την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης.
    Τέλος τόνισε ότι, εργαζόμενοι μαζί τόσο σε κρατικό όσο και σε διεθνές πλαίσιο ενισχύεται η κατανόηση και επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα. Κλείνοντας ευχήθηκε στην επόμενη άσκηση να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή και παρότρυνε τους εκπροσώπους να μεταβιβάσουν την πρόσκληση στις αρχές των χωρών τους.


    Η άσκηση διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή της Λάρνακας, από τις 31 Μαίου έως τις 02 Ιουνίου 2017 υπό το γενικό συντονισμό του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Ηλία Λεοντάρη και των επιμέρους συντονισμό λοιπών υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην άσκηση συμμετείχαν συνολικά 1257 ασκούμενοι και παρατηρητές από διάφορα κράτη, υπουργεία, ιδιωτικές εταιρείες, κράτη μέλη του ΝΕΟ Coordination Group καθώς και μεγάλος αριθμός αεροσκαφών, ελικοπτέρων, πλωτών μέσων και οχημάτων.

Το σενάριο περιλάμβανε σοβαρό ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα, και συγκεκριμένα ατύχημα με επιβατικό πλοίο, καθώς και σενάριο αεροδιακομιδής ναυαγών (MEDEVAC).

Στην ημερήσια Άσκηση Ε-Δ, συμμετείχαν συνολικά δέκα (10) Αεροπορικά και δώδεκα (12) Ναυτικά Μέσα, καθώς και προσωπικό της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, καθώς και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, υπό το συντονισμό και επιχειρησιακό έλεγχο του ΚΣΕΔ.

Ο συντονισμός της επιχείρησης καθώς και η διαχείριση της κρίσης κατά την 3η Φάση, εκτελέστηκαν για πρώτη φορά φέτος από το νέο Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ» στο οποίο συγκλήθηκε και η Συντονιστική Ομάδα Χειρισμού Κρίσεως (ΣΟΧΚ), η οποία αποτελείται από εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων Κρατικών Υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση των περιστατικών Ε-Δ μαζικής διάσωσης αμάχων που μεταφέρονται με πλοία από πολεμική ζώνη. Το ΚΣΕΔ και οι άλλες συμμετέχουσες Υπηρεσίες της Δημοκρατίας σε συνεργασία με Αεροναυτικές Δυνάμεις φίλιων Κρατών απέδειξαν ότι είναι σε πλήρη ετοιμότητα για αντιμετώπιση οποιονδήποτε περιστατικών εκτάκτου ανάγκης σε όλο το θαλάσσιο χώρο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περίπτωση κρίσης στη Μέση Ανατολή ή και σε έκτακτα περιστατικά κατά τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την άσκηση Ε-Δ έγινε δοκιμή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και συσκευών εντοπισμού ναυαγών του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Lynseus 2 Market. Επίσης, κατά την άσκηση ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά το σύστημα Παράκτιας Παρατήρησης του ΚΣΕΔ και έγινε χρήση τόσο των θερμικών καμερών μεγάλης εμβέλειας επί οχημάτων, όσο και των μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών.













Δεν υπάρχουν σχόλια: