Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Ο «Ιάσων» και ο «Σαούλ» στην Κύπρο - Αντιδράσεις απο το ΑΚΕΛ


Ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 14/6/2017, με απόλυτη επιτυχία οι συνδυασμένες ασκήσεις «ΙΑΣΩΝ – 1/2017» και «ΚΙΝΥΡΑΣ-ΣΑΟΥΛ 2017» που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Αναλυτικά, πραγματοποιήθηκε η άσκηση «ΚΙΝΥΡΑΣ-ΣΑΟΥΛ 2017» (11-14/7), η οποία αφορούσε σε συνεκπαίδευση των Ειδικών Δυνάμεων των δύο χωρών, με ταυτόχρονη λειτουργία του Συστήματος Διοίκησης Ελέγχου και Πληροφοριών. Σε αυτή συμμετείχε μεγάλος αριθμός χερσαίων στρατευμάτων από τις Ειδικές Δυνάμεις των δύο χωρών.και διεξήχθει εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτές συμμετείχαν Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων καθώς και προσωπικό, επίγεια και εναέρια μέσα της Εθνικής Φρουράς και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ειδικότερα, εξετάστηκε η δυνατότητες του προσωπικού των Ειδικών Δυνάμεων στις τακτικές και στις διαδικασίες ανάπτυξης υπό ρεαλιστικές συνθήκες, η δυνατότητα υποστήριξης και συντονισμού από την Αεροπορική Βάση Πάφου μεγάλου αριθμού αεροπορικών κινήσεων για τη διεκπεραίωση και υλοποίηση τέτοιων επιχειρήσεων, καθώς και συνεκτιμήθηκε η εμπειρία που αποκτάται από τις μονάδες αεράμυνας μέσα από τη συνεργασία με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς κάτι τέτοιο συντελεί στη πολύ σημαντική αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας της Ε.Φ.


Κατά την άσκηση «ΙΑΣΩΝ 1/2017» (6-14/7) έγινε η συνεκπαίδευση του προσωπικού της ΕΦ και της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών στον τομέα των αεροπορικών επιχειρήσεων και ειδικότερα στις αποστολές Έρευνας και Διάσωσης κατά τη μάχη, Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης και Αερομεταφορών.

Σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ εξέφρασε την αντίθεση του στην άσκηση η οποία όπως σημειώνει «όχι μονό δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρα μας αλλά, αντίθετα, την περιπλέκει σε επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμού μαζί μάλιστα με ένα στρατό ο οποίος είναι κατοχική δύναμη επί 50 χρόνια στα παλαιστινιακά εδάφη».

«Η καλλιέργεια ιδεολογημάτων για τη δημιουργία ενός αντιτουρκικού τόξου μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ και άλλων χωρών μπορεί να ηχεί ωραία στα αυτιά του εθνικιστικού ακροατηρίου, εντούτοις όπως αποδείχθηκε επανειλημμένα, ούτε το Ισραήλ ούτε άλλη χώρα πρόκειται να συγκρουστεί με την Τουρκία για το χατίρι της Κύπρου» αναφέρει.

Τέλος το ΑΚΕΛ ζητά από την Κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις γιατί προχώρησε σε τέτοιες ενέργειες ενώ την καλεί  να ενημερώσει την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής για τη σκοπιμότητα και το χαρακτήρα αυτής της άσκησης.


Σε απάντηση αυτής της ανακοίνωσης το κυπριακό υπουργείο εθνικής άμυνας ανακοίνωσε πως: «Εκφράζουμε λύπη για τη σημερινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ με τίτλο «Επικίνδυνη εξέλιξη η άσκηση Κύπρου-Ισραήλ». Σε μια περίοδο που η Κύπρος αναβαθμίζει το γεωπολιτικό της ρόλο ως συνεισφορέας ασφάλειας και παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας, το ΑΚΕΛ αντί να συμβάλει στην περαιτέρω προώθηση της εθνικής αυτής προσπάθειας, με τη ρητορική του εμπλέκει ατυχώς και αδικαιολόγητα την Κύπρο σε περιφερειακές διενέξεις, σε σχέση με τις οποίες ο μόνος ρόλος που διαδραματίζουμε ως χώρα είναι ρόλος εξισορροπητικός και γεφυροποιός.

Δεν είναι τυχαίο, ότι μόλις πριν λίγες μέρες επισκέφθηκε επίσημα την Κύπρο ο Υπουργός Άμυνας του Λιβάνου, με τον οποίο υπογράφηκε Πρόγραμμα Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας. Ανάλογα προγράμματα και αμυντικές συμφωνίες έχουν υπογραφεί τα τελευταία δύο χρόνια, εκτός από το Ισραήλ, με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, με τις οποίες προβλέπεται και η διεξαγωγή κοινών ασκήσεων.

Είναι η πρώτη φορά από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας που η Κύπρος αναπτύσσει ανάλογες αμυντικές σχέσεις με όλα τα κράτη της περιοχής μας. Οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ενισχύουν και αναβαθμίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ δεν στρέφονται εναντίον κανενός. Υπηρετούν την ανάγκη για σταθερότητα, ασφάλεια και ειρήνη στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μια περιοχή που θα θέλαμε να δούμε να μετατρέπεται από περιοχή εντάσεων, συγκρούσεων και ασύμμετρων απειλών όπως η τρομοκρατία, σε μια περιοχή σταθερότητας, συνεργασίας και ανάπτυξης για όλους τους λαούς της περιοχής.

Ο αναβαθμισμένος αυτός ρόλος της Κύπρου αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο, ιδιαίτερα από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Για μια Κύπρο εξωστρεφή που αποτελεί πυλώνα συνεργασίας και σταθερότητας στην περιοχή μας.

Σημειώνεται ότι για όλες τις αμυντικές συμφωνίες καθώς και τις ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων ενημερώνεται τακτικά και αρμοδίως η Επιτροπή Άμυνας στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας που υπάρχει με το Υπουργείο.

Υπογραμμίζεται για άλλη μια φορά ότι οι όποιες ασκήσεις γίνονται στο πλαίσιο συμφωνιών με φίλες χώρες, με σκοπό την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων για αντιμετώπιση κοινών απειλών και δεν προσφέρονται ούτε για εντυπωσιασμό, ούτε για εσωτερική κατανάλωση.

Η δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούν στρατιωτικές ασκήσεις γίνονται πάντα σε συνεννόηση με τις συνεργαζόμενες χώρες, ανάλογα με την περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς που υπάρχουν σε θέματα εθνικής ασφαλείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: