Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Τέλος εποχής για τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC)


«Σήμερα δεν παραδίδουμε την Κολομβία, παραδίδουμε τα όπλα μας» τόνισε σε ομιλία του ο διοικητής του FARC, Rodrigo Londono κατα κόσμον Timoleón Jiménez, σε ομιλία στην κεντρική πόλη Mesetas της Κολομβίας, τοποθεσία ενός από τα στρατόπεδα της οργάνωσης όπου τα μέλη του αντάρτικου σώματος παραδίδουν τον οπλισμό τους. Καταλήγοντας πως «Αποχαιρετάω τα όπλα, καλωσορίζω στην ειρήνη!».

Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας η οποία ξεκίνησε το 2016 στην Κούβα και αποτελεί βασικό μέρος των προσπαθειών για τον τερματισμό της μακρόχρονης εδαφικής και ιδεολογικής σύγκρουσης που ταλανίζει την χώρα της Λατινικής Αμερικής απο το 1964. Ο πόλεμος μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων του FARC έχει στοιχίσει την ζωή σε περίπου 260.000 ανθρώπους νεκρούς, περισσότερους από 60.000 αγνοούμενους και επτά εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Αν και τις τελευταίες εβδομάδες έχουν παρατηρηθεί ομάδες του FARC να μην έχουν σταματήσει τις ένοπλες συγκρούσεις, οι παρατηρητές του ΟΗΕ στην Κολομβία εμφανίζονται αισιόδοξοι. Όπως λένε, το 40% του οπλισμού της αντάρτικης οργάνωσης μαζί με εκρηκτικά και τα ομαδικά όπλα του FARC απομακρύνονται από κρησφύγετα σε όλη τη χώρα και έχουν παραδοθεί και φυλαχτεί σε κιβώτια, τα οποία θα λιώσουν για να κατασκευαστεί ένα μνημείο υπέρ της ειρήνης και, μόνο ένας μικρός αριθμός όπλων θα παραμείνει στα χέρια μερικών ανταρτών για ασφάλεια στα στρατόπεδα της οργάνωσης, έως το κλείσιμό τους την 1η Αυγούστου.

Οι πρώην μαχητές πρέπει τώρα να κάνουν τη μετάβαση στην πολιτική ζωή. Οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) θα μετατραπούν σε πολιτικό κόμμα μετά από συνέδριο τον Αύγουστο.

Η ειρηνευτική συμφωνία, η οποία υπογράφηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο, αρχικά απορρίφθηκε μέσω ενός δημοψηφίσματος τον περασμένο Νοέμβριο από τους Κολομβιανούς προτού αναδιατυπωθεί και προωθηθεί μέσω συνεδρίου.

Οι επικριτές, όπως ο συντηρητικός πολιτικός ηγέτης Alvaro Uribe, δήλωσαν ότι η συμφωνία είναι πάρα πολύ επιεικείς στα μέλη του FARC, μερικοί από τους οποίους θα πάρουν αμνηστία ή μειωμένες ποινές για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: