Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Fabio Quagliarella: Πώς οι απειλές για τη ζωή του και ένας εκβιαστής δεν κατάφεραν να σπάσουν το δεσμό του με τη Napoli


Δημήτρης Βαρσάνης



Γεννημένος στη πόλη Καστελαμάρε ντι Στάμπια κάτω από το γεμάτο βουνά Βεζούβιο, ο Fabio Quagliarella θα ήταν τεσσάρων χρονών όταν η αγαπημένη του Napoli σήκωσε το Scudetto και το Coppa Italia το 1987.

Με τη μαγεία του Diego Maradona, οι Partenopei προσπέρασαν τη Juventus για τρεις βαθμούς ώστε να πάρουν το πρωτάθλημα για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Ενώ ίσως να ήταν λίγο μικρός για να θυμάται ο Quagliarella το πρωτάθλημα της Napoli, ο θρίαμβος μόλις τρία χρόνια αργότερα είναι χαραγμένος στη μνήμη του.

"Θυμάμαι την ατμόσφαιρα στην πόλη όταν ο Maradona ήταν εκεί", δήλωσε στη Guerin Sportivo το 2011. Το 1990 όταν ο Maradona καθοδήγησε τη Napoli στο τελευταίο της πρωτάθλημα, ο Quagliarella θα ήταν επτά και ο αδελφός του Adriano θυμάται με ειλικρίνεια πώς έκανε ο Fabio για τον αγαπημένο του Maradona. Μιλώντας το 2012,ο Adriano δήλωσε: "Το δωμάτιό μας ήταν ένα μικρό μουσείο ποδοσφαίρου. Η τεράστια αφίσα του Maradona και πολλές φωτογραφίες από εμάς τους δύο. Μαλώσαμε πολλές φορές για το αυτοκόλλητο πανίνι του Maradona. Ο Fabio ονειρεύεται να τον συναντήσει. "


Ένας βέρος Ναπολιτάνος, ο Quagliarella πραγματοποίησε το όνειρό του το 2009 όταν πήγε στη Napoli από την Udinese για 18 εκατομμύρια ευρώ. Δεν ήταν όμως εύκολο ταξίδι για τον επιθετικό, ο οποίος αναγκάστηκε να ταξιδέψει στο βορρά για να επιστρέψει στο σπίτι του στη Καμπανία.



Ο Quagliarella ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στη Torino και έκανε το ντεμπούτο του για τη Granata το 2000 ως αλλαγή σε μια νίκη με 2-1 επί της Piacenza. Εκείνη τη χρονιά η Torino υποβιβάστηκε στη Serie Β, όμως ο Quagliarella έψαχνε χρόνο συμμετοχής και το 2002 στάλθηκε δανεικός στη Fiorentina, η οποία εκείνη την εποχή εξασθενούσε στη Serie C2. Μετά από 12 συμμετοχές και μόνο ένα γκολ ο Quagliarella γύρισε στη Torino, μόνο για να πάει στην Chieti (ομάδα της Serie C1).


Στη μοναδική του σεζόν στην Chieti ο Quagliarella κατάφερε να σκοράρει 19 φορές σε 43 παιχνίδια και έλαβε την ευκαιρία να αποδείξει την αξία του στη μητρική του ομάδα. Πέρασε την σεζόν 2004 - 05 στη Torino βάζοντας επτά γκολ σε 34 αγώνες, καθώς ο σύλλογος κέρδιζε την άνοδο του στη Serie A.

Παρόλα αυτά και πάλι θα έφευγε. Εκείνη την χρονιά τα οικονομικά ζητήματα της Torino έκαναν την εμφάνιση τους και εν τέλει θα οδηγούσαν στην ουσιαστική εγκατάλειψη του από το σύλλογο. Τα χρέη που συσσωρεύτηκαν υπό προηγούμενες διοικήσεις ζύγιζαν βαριά και το κλαμπ βρέθηκε αποκλεισμένο από τη Serie A. Μετά από μια μακρά διαδικασία προσφυγής, στη Torino τελικά αρνήθηκε να παίξει ξανά στη κορυφαία κατηγορία και ο σύλλογος αναγκάστηκε να πτωχεύσει. Ως αποτέλεσμα αυτού ο Quagliarella έμεινε ελεύθερος.


Μετά την αποχώρησή του ο Quagliarella πέρασε από τις Ascoli, Sampdoria και Udinese. Όμως στο Ούντινε έφτιαξε πραγματικά το όνομα του και εκεί αποδείχθηκε ότι είναι ένας αξιόπιστος επιθετικός. Μαζί με τον ηγέτη της στην επίθεση Antonio Di Natale, ο Quagliarella έκανε μια αρκετά καλή επίδοση για την Udinese ώστε να κερδίσει μια θέση στην αποστολή της Ιταλίας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008.


Μετά το τουρνουά ο Quagliarella συνέχισε εκεί όπου το άφησε, καταφέρνοντας να σκοράρει 21 φορές σε όλες τις διοργανώσεις για την Udinese στη καλύτερη του χρονιά στο ποδόσφαιρο μέχρι σήμερα. Ως αποτέλεσμα των ισχυρών του επιδόσεων ο σύλλογος που ήλπιζε να εκπροσωπήσει, η Napoli τον κάλεσε. Η χαρά του ήταν ξεκάθαρη δηλώνοντας ότι: «Η Napoli ήταν πάντα το όνειρό μου και σήμερα είμαι πολύ χαρούμενος επειδή αυτό το όνειρο έχει γίνει πραγματικότητα».


Η κίνηση όμως δεν ήταν μόνο σημαντική για τον ίδιο τον άνδρα. Η κοινότητα του πίσω στο σπίτι του στο Καστελμάρε θέλησε να τον δει με τα γαλάζια της Napoli. Μιλώντας στην StabiaChannel το 2009, ένας ιδιοκτήτης τοπικής καφετέριας - μπαρ εν ονόματι Romolo Russo, ενέπνευσε την τοπική χαρά βλέποντας ένα «Stabiese» να ενταχθεί στους Partenopei: «Όταν είναι επίσημο θα στήσουμε ένα μεγάλο πάρτι εδώ στο μπαρ. Έπειτα θα κάνουμε τα πάντα για να ανοίξουμε ένα σύνδεσμο με το όνομα του στη Νάπολη. Αυτό είναι ένα όνειρο, όχι μόνο γι 'αυτόν αλλά και για την οικογένειά του και όλους τους φίλους του που τον είδαν να μεγαλώνει και να ωριμάζει. Ο καθένας μας, ειδικά αυτός, είχε το όνειρο να φοράει τη φανέλα της Napoli μία μέρα. "

Όλα έμοιαζαν να είναι ευνοϊκά για τον Quagliarella. Εκείνη τη χρονιά έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να βγει η Napoli στην Ευρώπη μαζί με τον Edinson Cavani και τον Ezequiel Lavezzi. Ακόμα το καλοκαίρι κλήθηκε για να εκπροσωπήσει την Ιταλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής συμπληρώνοντας άλλη μια παιδική φιλοδοξία. Παρόλο που οι Azzurri αποκλείστηκαν στη φάση των ομίλων, ο Quagliarella σημείωσε ένα υπέροχο γκολ στο τελευταίο παιχνίδι του ομίλου.


Το σύνολο του Marcello Lippi έχανε με 3-1 από τη Σλοβακία καθώς ο Quagliarella βρέθηκε να απέχει 25 μέτρα από την αντίπαλη εστία με μόνο ένα πράγμα στο μυαλό του. Κοίταξε τον τερματοφύλακα της Σλοβακίας Ján Mucha που ήταν λίγο έξω από το τέρμα του και με ένα ψιλοκρεμαστό σουτ έστειλε τη μπάλα στη πάνω δεξιά γωνία. Όμως το γκολ του ήρθε πολύ αργά.


Παρόλες τις θετικές εντυπώσεις, η ζωή του Quagliarella ήταν μακριά από το όνειρο που έγινε πραγματικότητα που όλοι νόμιζαν. Πρόσφατα προέκυψε τι αναγκάστηκε να περάσει ο Quagliarella κατά τη διάρκεια του χρόνου του στη Νάπολη, και μόνο τώρα έχει λάβει λύτρωση για την κακομεταχείριση που υπέστη με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει το σύλλογο λόγω του τι συνέβαινε σε αυτόν.

Ο Quagliarella - πέρα από τη στενή οικογένεια και τους φίλους του - ήταν θύμα ενός εκβιαστή ο οποίος του έστελνε τακτικά απειλές για τη ζωή του και προσπάθησε να τον εκβιάσει, κατηγορώντας τον για συλλογή παιδικής πορνογραφίας και σχέσεις με γκάνγκστερ μεταξύ άλλων. "Ένας εκβιαστής που με βασάνιζε για πάνω από πέντε χρόνια" είπε στη Mediaset. "Δεν ξέρω τι είχε το μυαλό του, καθώς ήταν αστυνομικός και γι 'αυτό αρχικά τον θεωρούσα έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης".

Αρχικά ο Quagliarella ήρθε σε επαφή με έναν αστυνομικό που ειδικεύεται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και την ασφάλεια στο διαδίκτυο, κατόπιν σύστασης του φίλου του Giulio για να βοηθήσει στην επίλυση ενός προβλήματος με το κωδικό πρόσβασης που εμφάνισε πρόβλημα. Λίγο μετά τη συνάντηση του με τον εν λόγω αστυνομικό Raffaele Piccolo, άρχισε να λαμβάνει επιστολές από άγνωστη πηγή με απειλητικά μηνύματα και ακόμη και ένα φέρετρο.

"Έπειτα άρχισα να λαμβάνω ανώνυμα γράμματα με φωτογραφίες γυμνών κοριτσιών, κατηγορώντας με για παιδεραστία, για συνεργασία με τη “Καμόρα”, για ναρκωτικά και για στήσιμο παιχνιδιών. Ο πατέρας μου λάμβανε απειλητικά μηνύματα. Του είπαν ότι κάποιος θα με πυροβολήσει στο κεφάλι ή ότι θα έστελναν στο σπίτι μου με μια βόμβα. Μια φορά έστειλαν ένα φέρετρο με την εικόνα του προσώπου μου σε αυτό."

Με την ελπίδα να βρεθεί ο ένοχος της στοχοθετημένης παρενόχλησης που δέχτηκε, ο Quagliarella επικοινώνησε με τον αστυνομικό Piccolo ο οποίος τον βοήθησε με τις δυσκολίες του με τον κωδικό πρόσβασης. Ο Piccolo επισκέφθηκε τον Fabio στο σπίτι του λέγοντας στον επιθετικό ότι σύντομα θα εντοπίσουν όποιον τον βασανίζει. "Ο εκβιαστής είχε γίνει σχεδόν μέλος της οικογένειάς μας καθώς διαβεβαίωνε ότι θα βρει τον υπεύθυνο", δήλωσε ο Quagliarella. "Ο εκβιαστής παριστάνοντας τον αστυνομικό βρισκόταν τακτικά στο σπίτι μου και έτρεχε όλο το θέμα. Μας ζήτησε να πάρουμε τα δακτυλικά αποτυπώματα κάποιων ανθρώπων τονίζοντας μας ότι σχεδόν τον ανακαλύψαμε"

Ως αποτέλεσμα των απειλών και της αίσθησης ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε τραγικά, ο Quagliarella δεν αισθανόταν ασφαλής πίσω στο σπίτι του, στην πόλη που αγαπούσε περισσότερο από κάθε άλλη. "Οποιαδήποτε μικροσκοπική χειρονομία έγινε ένας κίνδυνος. Αισθανόσουν συνεχώς να το παρατηρείς, να απειλήσε, να ψάχνεσαι πάντα να δεις ποιος σε κοιτάζεις στο πλάι. Δεν μπορείτε να φανταστείτε την ένταση στο σπίτι μου. "


Η επίθεση δεν περιοριζόταν απλώς στην οικογενειακή ζωή του Quagliarella. Η Napoli άρχισε επίσης να λαμβάνει επιστολές, οι οποίες τελικά οδήγησαν στη πώληση του στη Juventus μετά από μία μόνο χρονιά στο σύλλογο. "Αυτές οι επιστολές που έλαβα στο σπίτι μου, στάλθηκαν και στο κλαμπ μου. Πριν από το ταξίδι στη Σουηδία για έναν αγώνα του Europa League μου τηλεφώνησαν και με μετέφεραν ότι δεν θα έπαιζα γιατί πωλήθηκα στη Juventus. Ήταν η πρώτη φορά που άκουσα για αυτό το πράγμα".


Ήταν ένα σκληρό τέλος του χρόνου του στη Napoli. Καθώς οι ειδήσεις γρήγορα εξαπλώθηκαν ότι θα έφευγε για τη Juventus, οι οπαδοί της Napoli που αγνοούσαν τον πόνο του ήρωα τους άρχισαν να ρίχνουν τα βέλη στο Quagliarella. "Οι άνθρωποι με κατηγορούσαν ότι έφυγα από τη Napoli για τα χρήματα όμως αυτό δεν ήταν αλήθεια και πραγματικά ενοχλούσε την οικογένειά μου. Οι οπαδοί νοιάζονται για μένα και αισθάνονται προδομένοι ωστόσο δεν μπορούσαν να ξέρουν τον πραγματικό λόγο που έφυγα. Ήθελαν να με δουν ως αρχηγό τους και να κερδίζω κάτι με την ομάδα" ανέφερε.


Αυτή ήταν μια φιλοδοξία όχι μόνο των οπαδών αλλά και του ίδιου. Τώρα στη Sampdoria ο Quagliarella είπε: "Φαντάστηκα τον εαυτό μου ως αρχηγός της Napoli. Να κερδίσω κάτι με αυτούς γιατί γίνονταν τόσο καλή ομάδα όσο είναι τώρα, μια μεγάλη ομάδα. Αν δεν συνέβαινε ποτέ τίποτε τέτοιο είμαι βέβαιος ότι θα συνέχιζα να παίζω ακόμα εκεί τώρα ».


Το σπίτι της κακόφημης Καμόρα, η Νάπολη είναι μια πόλη με τα ελαττώματά της. Το οργανωμένο έγκλημα και η διαφθορά είναι σημαντικά προβλήματα. Παρά τα θέματα αυτά, οι φίλαθλοι είναι ίσως οι πιο παθιασμένοι για την ομάδα τους από κάθε άλλη πόλη στη χώρα. Σε αντίθεση με το Μιλάνο, το Τορίνο και τη Ρώμη, η Νάπολη είναι μια πόλη ενός κέντρου προσοχής. Υπάρχουν μικρότερα κλαμπ εντός της πόλης όπως η Neapolis και η Internapoli, όμως κανένα ποτέ δεν αγωνίστηκε μεταξύ των μεγαλύτερων κατηγοριών του Ιταλικού ποδοσφαίρου όπως η Napoli.

Πριν βγουν προς τα έξω οι λεπτομέρειες του βασανιστηρίου του, η επιστροφή στη Napoli ήταν μια πρόκληση για τον Quagliarella. Θα αναγκαστεί να αποκρύψει τον εαυτό του, φοβούμενος την κακομεταχείριση που θα λάμβανε χωρίς αμφιβολία. «Κάθε φορά που επέστρεφα στη Νάπολη έπρεπε να καλύψω το κεφάλι και το πρόσωπό μου για να κρύψω την ταυτότητά μου επειδή φοβόμουν ότι κάποιος θα με αναγνώριζε και θα μου έλεγε κάτι», είπε στη Mediaset. "Όταν οι φίλοι μου με καλούσαν έπρεπε να πω όχι. Δεν μπορώ να μαλώνω με τους ανθρώπους μου. Δεν το αξίζουν και δεν το αξίζω, οπότε συνέχισα να λέω στον εαυτό μου «ελπίζω να έρθει η μέρα και η αναμονή να τελειώσει» έφτασε τελικά” εξήγησε.


Τελικά μετά από πέντε χρόνια δυστυχίας, ο εφιάλτης του Quagliarella τελείωσε:” Στο τέλος ο πατέρας μου το κατάλαβε. Συνειδητοποίησε ότι οι αρχές δεν έλαβαν τις επίσημες καταγγελίες μου επειδή ο εκβιαστής τις κρατούσε όλες για τον εαυτό του".
 

Ήταν ένα χτύπημα της τύχης που οδήγησε στον πατέρα του Fabio, Vittorio για να ανακαλύψει την αλήθεια. Ο Vittorio συναντήθηκε ένα απόγευμα με τον Piccolo για να συζητήσει περαιτέρω την κατάσταση αφού έλαβε ακόμα περισσότερα απειλητικά μηνύματα. Ο Piccolo διεμήνυσε στον Vittorio ότι και αυτός ήρθε σε επαφή με τον εκβιαστή και ότι ο εκβιαστής γνώριζε ότι ο Piccolo ήταν ο υπεύθυνος για τον εντοπισμό του.


Εκείνη τη στιγμή ο Vittorio ζήτησε από τον Piccolo να δει αν μπορούσε τα μηνύματα που του έστειλε ο εκβιαστής. Εμβρόντητος από το αίτημα, ο Piccolo ισχυρίστηκε ότι τα διέγραψε γεγονός που προκάλεσε κάποιες υποψίες στον Vittorio. Για ποιο λόγο ένας αστυνομικός ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την εξεύρεση του εκβιαστή να διαγράψει στοιχεία που ενδεχομένως να είναι ζωτικής σημασίας για την υπόθεση; Μόλις χώρισαν οι δρόμοι τους, ο Vittorio πήρε αμέσως το γιο του. "Ο μπαμπάς μου τηλεφώνησε και είπε" Νομίζω ότι είναι αυτό το σκατό"[Piccolo]" δήλωσε ο Quagliarella:"Του τόνισα ότι όλοι μας περνάμε αυτή τη σκληρή κατάσταση και δεν πρέπει να αμφισβητούμε όλους τους ανθρώπους. Όμως ο πατέρας μου ενεργοποιήθηκε σοβαρά"

Ο Vittorio πήγε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα για να δει τις αποδείξεις με τα μάτια του. Για χρόνια, ο ίδιος και ο γιος του παρείχαν αποδείξεις στον Piccolo ο οποίος τους μετέφερε ότι θα φροντίσει τα πάντα. Στο αστυνομικό τμήμα όμως του είπαν ότι δεν υπήρχαν τέτοια στοιχεία. Δεν υπήρχε ίχνος μαρτυρίας και τεκμηρίωσης που παρέδωσαν στο Piccolo εδώ και χρόνια. Δεν βρίσκονταν πουθενά.

Ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης του Vittorio, η αστυνομία ξεκίνησε τη δική της έρευνα και κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι τα πάντα αφορούσαν το Piccolo. Ο πρώην αστυνομικός καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες φυλάκισης για λόγους εκβιασμού και εκφοβισμού.


Μετά την ισοπαλία (1-1) της Sampdoria με τη Cagliari τον Φεβρουάριο - στην οποία έβαλε το γκολ της ισοφάρισης από το σημείο του πέναλτι - ο Quagliarella έβγαλε για πρώτη φορά στο κοινό ότι είχε μέσα του:«Πιστέψτε με, είναι ένα τεράστιο βάρος στους ώμους μου», είπε στην Samp TV:"Η δικαιοσύνη κέρδισε. Έχω περάσει από χίλια κύματα τα τελευταία χρόνια. Δεν μπόρεσα να μιλήσω για τον εαυτό μου διότι η έρευνα ήταν σε εξέλιξη. Έπρεπε να ασχοληθώ με τα τρομερά πράγματα που γίνονταν σε μένα. "

"Αυτή είναι η αρχή μιας δεύτερης ζωής για μένα, μια πιο ευτυχισμένη. Δεν είναι καλό όταν είσαι μακριά από το σπίτι σου και γνωρίζεις ότι μπορεί να συμβεί κάτι γιατί υπάρχουν κακοί άνθρωποι τριγύρω. Είναι δύσκολο. Είναι δύσκολο να βγεις στο γήπεδο και να διασκεδάσεις τους ανθρώπους. Προσπάθησα να είμαι επαγγελματίας. Από την περασμένη Παρασκευή η ζωή μου είναι πολύ πιο ήσυχη, όπως ακριβώς όλοι το αξίζουμε. "


Με την αποκάλυψη της αλήθειας για τον εφιάλτη που πέρασε ο πρώην “γιος” τους, οι οπαδοί της Napoli έσβησαν γρήγορα τα άσχημα συναισθήματα τους απέναντί ​​του. Στον επόμενο αγώνα της Napoli εναντίον της Crotone, οι οπαδοί ξεδίπλωσαν ένα πανό γράφοντας: «Έχεις περάσει από την κόλαση με τεράστια αξιοπρέπεια. Θα σε αγκαλιάσουμε ξανά Fabio, γιε αυτής της πόλης ».


Αφού είδε το όνειρό του να φτάνει σε ένα απότομο τέλος, ακούγοντας τους φανατικούς της Napoli ότι θέλουν να επιστρέψει αναγκάστηκε να ανταποκριθεί. Παρά το γεγονός ότι είναι ικανοποιημένος από τη Sampdoria δήλωσε: "Έχω αφήσει μια δουλειά στη μέση στη Napoli. Αν μου ζητηθεί να επιστρέψη θα ήταν υπέροχο. Θα ήταν υπέροχο, θα ήταν φανταστικό ακόμα κι αν τους περνούσε από το μυαλό να με πάρουν πίσω. Όταν κοιτάω πίσω στην καριέρα μου, κοιτάω πίσω τη περίοδο μου και εκεί βλέπω μια μισοτελειωμένη δουλειά. Είναι σαν να είσαι αντιμέτωπος με μια άδεια εστία και πρόκειται να σουτάρεις και να σου τη παίρνει κάποιος άλλος τη μπάλα".



Στα 34 του ο Quagliarella είναι απίθανο να κάνει μια δραματική επιστροφή στη Napoli. Ωστόσο υπάρχει πάντα αυτή η ελπίδα για τον “γιο” αυτής της πόλης. Παρά τα ελαττώματά του η Νάπολη είναι μια πόλη ικανή για συγχώρεση, όπου οι μνησικακίες κρατούνται μόνο για εκείνους που έχουν αμαρτήσει εναντίον της.

Μετά την λύτρωση του, ο Quagliarella μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα είναι ευπρόσδεκτος ξανά με ανοιχτές αγκάλες για άλλη μια φορά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: