Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Η Κίνα δωρίζει!


Συνολικά 16 φουσκωτές λέμβους με ισάριθμες εξωλέμβιες μηχανές, πέντε snowmobiles και 10 φορητοί ανιχνευτές εκρηκτικών υλών και ναρκωτικών ουσιών δωρίστηκαν απο την Κίνα στον σερβικό στρατό. Το υλικό το οποίο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στη στρατιωτική βάση του Pancevo, την περασμένη Τρίτη, είναι κόστους 900.000 ευρώ (1 εκ. δολαρίων).

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Σέρβος Πρόεδρος, Aleksandar Vucic, ο Σέρβος υπουργός άμυνας, Zoran Djordjevic, ο Κινέζος πρέσβης στην Σερβία, Li Manchang καθώς και πολλοί στρατιωτικοί ακόλουθοι, αξιωματικοί και στρατιώτες.

Ο Σέρβος υπουργός άμυνας  τόνισε πως: δεν ήταν η πρώτη φορά που η Κίνα είχε δωρίσει στον Σερβικό στρατό υλικό και ήταν εδώ κατά τη διάρκεια των πλημμυρών του 2014 καθώς και όποτε όταν χρειαζόταν βοήθεια ο λαός της Σερβίας. Αυτή είναι μια από πολλές δωρεές. Μέχρι στιγμής, περίπου 4.95 εκατομμύρια ευρώ υλικών δόθηκαν στην Σερβία απο την Κίνα με τον τρόπο αυτό. Η Κίνα είχε δωρίσει εξοπλισμό - συστήματα πληροφορικής (ΙΤ) αξίας 1,5 εκατομμυρίων ευρώ και 20 ασθενοφόρα. Μετά τις πλημμύρες του 2014 στη χώρα, η Κίνα έχει επίσης δωρίσει 355.000 ευρώ σε εξοπλισμό και κάθε είδους βοήθεια».

Απο την μεριά του, ο Σέρβος Πρόεδρος ευχαρίστησε την Κίνα για τη δωρεά καθώς και για την υποστήριξη της χώρας στη Σερβία τα τελευταία χρόνια.

«Είμαι υπερήφανος για το γεγονός ότι καταφέραμε να επιτύχουμε τέτοιες καλές σχέσεις με την Κίνα και, αν και είμαστε μια μικρή χώρα, είμαστε αξιόπιστος και ασφαλής εταίρος της Κίνας», κατέληξε ο κ.Vucic.

Ο Πρέσβης  Manchang δήλωσε ότι η νέα δωρεά ήταν έκφραση φιλίας μεταξύ κινεζικών και σερβικών στρατών και ότι ο κινεζικός λαός θα θυμάται πάντα ότι ο Σερβικός στρατός εμφανίστηκε ως συμμετέχων πριν από δύο χρόνια σε μεγάλη παρέλαση στο Πεκίνο.




Δεν υπάρχουν σχόλια: