Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Paolo Guerrero: Το "αρπακτικό" και το "φυλαχτό" που είναι τόσο καλό όσο ο καθένας από τη γενιά του


Δημήτρης Βαρσάνης


Καθώς ο Edison Flores σπρίνταρε από την αριστερή πλευρά είχε δύο επιλογές. Είτε να κόψει προς τα μέσα και να σουτάρει είτε να βγάλει μια σέντρα για τον Paolo Guerrero. Ευτυχώς για τον Flores και την ομάδα του διάλεξε την δεύτερη επιλογή.


Ο Guerrero χρονομέτρησε το τρέξιμο του και μόλις φαινόταν σαν να μην έφτανε τη σέντρα, έπεσε με το κεφάλι και έκανε μια δυνατή κεφαλιά στην κάτω γωνία. Αποδείχθηκε ένα αποφασιστικό τέρμα καθώς το Περού έκαμψε την αντίσταση της Αϊτής με 1-0 στο εναρκτήριο αγώνα του στο Copa América Centenario στο Σιάτλ.

Παρά το περίεργο σκηνικό και τον αντίπαλο χαμηλότερου επιπέδου, ήταν μια ιστορική στιγμή για το περουβιανό ποδόσφαιρο. Εκείνο το τέρμα ήταν το 27ο του Guerrero για την Εθνική ομάδα, καθιστώντας τον πρώτο σκόρερ της χώρας ξεπερνώντας ακόμα και τον θρυλικό Teófilo Cubillas.

Το προσπέρασμα του Guerrero στον Cubillas ήταν αναπόφευκτο. Κανένας Περουβιανός σήμερα δεν ήταν τόσο κυνικός δεδομένου ότι ο πρώην επιθετικός της Bundesliga παρουσιάστηκε στη σκηνή ως έφηβος. Είναι επίσης μια πολωτική φιγούρα εδώ και χρόνια. Ο Guerrero είναι ένας παίκτης που λατρεύεται από τους δικούς του οπαδούς, όμως είναι ένα υποτιμημένο “προϊόν” στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο όπως πολλοί Περουβιανοί.


Ο Guerrero έχει παίξει για τεράστιους συλλόγους όπως η Bayern Munich, το Hamburg, η Corinthians και η Flamengo. Με κάθε ομάδα πήρε τίτλους, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Κυπέλλου συλλόγων το 2012 όπου σημείωσε το κρίσιμο τέρμα στον τελικό ενάντια στην Chelsea. Ο Guerrero επίσης βραβεύτηκε με το “χρυσό παπούτσι” στα Copa América του 2011 και το 2015. Αν και τα επιτεύγματά του δεν ήταν αρκετά εντυπωσιακά, ο Guerrero είναι ο ξένος παίκτης με τα περισσότερα τέρματα στην ιστορία της Corinthians παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκε μόλις 78 φορές για το σύλλογο. Είναι πλέον ένας από τους βασικούς παράγοντες της Flamengo και απέρριψε ακόμα και προσφορές από την Κίνα για να παραμείνει στην ομάδα.


Ωστόσο όσο μαγευτικός είναι ο Guerrero από τότε που επέστρεψε στη Νότια Αμερική, η στάση του στη Bundesliga ήταν οδυνηρή. Το αγόρι από τη Λίμα ήταν εξαιρετικά φημισμένος που βγήκε από το σύστημα ακαδημίας της Alianza Lima. Από τις ρεζέρβες της έστρεψε το ενδιαφέρον, το οποίο οδήγησε τη Bayern να υπογράψει τον Περουβιανό στα 18 του ακόμα κι αν δεν είχε αγωνιστεί σε κανένα αγώνα της ανδρικής ομάδας.

Ο Guerrero άρχισε στη Β’ ομάδα της Bayern Munich στη τρίτη κατηγορία του Γερμανικού ποδοσφαίρου και εγκαταστάθηκε αμέσως στο περιβάλλον του. Η σεζόν 2003/04 ήταν η πρώτη πλήρης χρονιά του Guerrero με την ομάδα και ήταν ασταμάτητος σημειώνοντας 21 τέρματα σε 23 αγώνες. Συνέχισε να σκοράρει με έναν παράλογο ρυθμό, το οποίο τον οδήγησε σε μια κλήση προς την ανδρική ομάδα.


Στην ηλικία των 20 ετών είχε άμεσο αντίκτυπο. Ήταν η πρώτη του εμπειρία στην κορυφαία κατηγορία όμως ο Guerrero απρόσκοπτα εγκληματίστηκε στην Bundesliga. Τα τρεξίματά του ήταν τέλεια χρονομετρημένα, το παιχνίδι του άψογο και έδειξε τεράστια ψυχρότητα μπροστά από την εστία, ειδικά για έναν παίκτη που ήταν ακόμα “ωμός”.

Οι εμφανίσεις του Guerrero τόσο στο κύπελλο όσο και στη Bundesliga άφησαν τον προεδρεύοντα Karl-Heinz Rummenigge με ανοιχτό το στόμα. Ο νεαρός επιθετικός πέτυχε τέσσερα τέρμα σε 14 αγώνες πρωταθλήματος και πραγματοποίησε επτά εμφανίσεις στο Champions League κατά τη διάρκεια της σεζόν 2005/06, αν και ξεκίνησε μόνο μία φορά βασικός στη διοργάνωση.


Δυστυχώς για τον Guerrero είχε πολύ ταλαντούχους επιθετικούς μπροστά του, συμπεριλαμβανομένου του συμπατριώτη του Claudio Pizarro. Η Bayern διέθετε ποδοσφαιριστές όπως ο Roy Makaay, ο Roque Santa Cruz και ο Alexander Zickler, που όλοι τους ήταν Διεθνείς και ενδεκαδάτοι.

Ακόμα αναφέρθηκε ότι η Bayern αναζητούσε ένα καινούργιο επιθετικό και ο Ruud van Nistelrooy ήταν μεταξύ εκείνων που συνδέονταν με τους Βαυαρούς. Ο σύλλογος πραγματοποίησε ακόμα μερικές σημαντικές μεταγραφές, όπως ο Daniel van Buyten από το Hamburg. Το HSV αποφάσισε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και ήθελε να πάρει το Guerrero.


Προς αναζήτηση περισσότερου χρόνου παιχνιδιού, ο Guerrero έκανε το άλμα προς το HSV στα 22 του για ένα ποσό γύρω στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο Περουβιανός ήταν - και εξακολουθεί να είναι - πολύ υποτιμημένος στην Ευρωπαϊκή μεταγραφική αγορά, οπότε το Hamburg πραγματοποίησε ένα εξαιρετικό Deal.


Το κλαμπ ξεκίνησε τη καινούργια σεζόν με μόλις μία νίκη από τους 20 πρώτους αγώνες του και αποκλείστηκε από τους ομίλους του Champions League. Ο Thomas Doll εν τέλει απολύθηκε και αντικαταστάθηκε από τον Huub Stevens τον Φεβρουάριο, καθώς το HSV τελείωσε τη χρονιά στην έβδομη θέση. Ο Guerrero έμεινε απογοητευμένος από την έλλειψη συμμετοχής. Σε 19 συμμετοχές πέτυχε πέντε τέρματα και βρέθηκε στον πάγκο για το Champions League.


Στην πρώτη γεμάτη χρονιά του Stevens, ο Περουβιανός επιτέλους έλαβε τακτικά λεπτά συμμετοχής και έγινε ένα επίκεντρο στην επιθετική γραμμή. Αν και η απόδοση του ήταν χαμηλή, ο Guerrero μπόρεσε να συνεισφέρει σε όλες τις όψεις του παιχνιδιού. Με τον Ivica Olić και τον Mladen Petric, ο Guerrero άνοιγε χώρο για τους δύο Κροάτες. Το μέγεθος και η δύναμή του κατέστησαν δύσκολο για τους αμυντικούς να κερδίσουν την κατοχή, γεγονός που ωφελήθηκε από τους Κροάτες συμπαίκτες του και τους υπόλοιπους επιθετικού.

Ακόμα και με τον Guerrero να ευδοκιμεί, το Hamburg έλειπε από τις θέσεις του Champions League στη Bundesliga. Το HSV θεωρούνταν ένα μεγάλο κλαμπ αλλά επίσης έχανε τακτικά βασικούς ποδοσφαιριστές. Ο Olić πήγε στην Bayern Munich ως ελεύθερος, ενώ οι Vincent Kompany, Jérôme Boateng και Nigel de Jong πωλήθηκαν στη Manchester City όμως δεν αντικαταστάθηκαν επαρκώς.


Το HSV πουλούσε συνεχώς τους καλύτερους παίκτες του όμως ο Guerrero παρέμεινε. Ενώ ωφελήθηκε προσωπικά επειδή έπαιρνε περισσότερα λεπτά συμμετοχής σε υψηλό επίπεδο, το γεγονός ότι ποτέ δεν πωλήθηκε ήρθε σαν έκπληξη. Ο Guerrero ήταν Διεθνής με το Περού, ένας αποδεδειγμένος σκόρερ σε ένα κορυφαίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και μπορούσε να παίξει σε πολλαπλούς ρόλους. Φαίνεται ότι το διαβατήριό του επηρέασε την εκτιμώμενη χρηματιστηριακή αξία του. Εάν προέρχονταν από την Αργεντινή, τη Βραζιλία ή τη Χιλή, ο Guerrero ενδεχομένως να είχε ομάδες να τον ικετεύουν για τις υπηρεσίες του.

Η παρακαταθήκη του Guerrero υπέστη ένα σημαντικό χτύπημα τον Σεπτέμβριο του 2009, αφού έσχισε τους συνδέσμους στο γόνατό του, κάτι που απαιτούσε χειρουργική επέμβαση. Επέστρεψε τον Μάρτιο όμως η εποχή κύλησε από το κακό στο χειρότερο. Μετά από μια λευκή ισοπαλία με το Hannover, ένας οπαδός από τις κερκίδες κατηγόρησε προφορικά τον Guerrero. Ο Περουβιανός απάντησε θυμωμένα πετώντας ένα πλαστικό μπουκάλι στο πρόσωπο του οπαδού. Ο Περουβιανός επιθετικός τιμωρήθηκε με μια ποινή πέντε αγωνιστικών και ένα πρόστιμο 20.000 ευρώ.


Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο θυμός του Guerrero τον κόστισε. Τιμωρήθηκε για έξι παιχνίδια με την Εθνική ύστερα από ένα προφορικό υβρεολόγιο και προσπάθεια να επιτεθεί στον διαιτητή για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου εναντίον της Ουρουγουάης το 2008.


Ακόμη και με τη φλογερή του προσωπικότητα ο Guerrero συνέχισε να παίζει για τον HSV όμως ο σύλλογος έφτασε στο σημείο βρασμού του. Ο Guerrero τιμωρήθηκε με μια ποινή οκτώ αγώνων για ένα βίαιο φάουλ στον τερματοφύλακα της Stuttgart Sven Ulreich και άμεσα πωλήθηκε στη Corinthians το καλοκαίρι για 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο Guerrero έφτασε στην Ευρώπη ως μια “καυτή προοπτική” και την άφησε με πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Ο Guerrero ήταν ένας μεγάλος καλλιτέχνης για δύο από τα μεγαλύτερα κλαμπ της Γερμανίας, αλλά θα μπορούσε να συνεχίσει στην Ευρώπη αν δεν υπήρχαν οι στιγμές περιφρόνησης του. Θεωρήθηκε ως μια αποτυχία δεδομένου των μεγάλων δυνατοτήτων του κατά τη διάρκεια των εφηβικών του χρόνων, αν και η μετακίνηση προς τη Corinthians είχε τα οφέλη του.

Πρώτον η Corinthians προπονούνταν από τον τωρινό Ομοσπονδιακό προπονητή της Βραζιλίας Tite. Έπειτα πήρε το πρώτο της Copa Libertadores πριν από την άφιξη του Guerrero. Η εγχώρια εκστρατεία ήταν μια μικρή απογοήτευση όμως ο σύλλογος από το Σάο Πάολο συγχωρέθηκε μετά από ένα ιστορικό επίτευγμα.


Ο Guerrero μπήκε σωστά καθώς τελείωσε η μαζική έξοδος από το σύλλογο. Η Corinthians στόχευσε στους Carlos Tevez, Diego Forlan και Nilmar πριν υπογράψει ο Περουβιανός. Αντίθετα με τον χρόνο του στη Γερμανία, ο Guerrero έπαιζε ως ο μοναδικός σέντερ φορ μπροστά με εξτρέμ δίπλα του και ένα πλέιμεικερ από πίσω του και ήταν ευκολότερο για αυτόν να προσαρμοστεί στη σύνθεση του Tite στους πρώτους αγώνες του. Εν τέλει πήρε το νούμερο “9” στο σπίτι του και τελείωσε το Brasileirao με έξι τέρματα στις τελευταίες εννέα εμφανίσεις του.

Ήταν σαφές ότι ο Guerrero αισθάνθηκε άνετα στο καινούργιο του ρόλο, το οποίο ήταν τέλειο επειδή η Corinthians ήταν έτοιμη για μια μεγαλύτερη σκηνή. Χάρη στη κατάκτηση του Copa Libertadores νωρίτερα εκείνο το καλοκαίρι, η Βραζιλιάνικη ομάδα θα συμμετείχε αυτό στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων το 2012.


Η Corinthians πέρασε απευθείας στα ημιτελικά εναντίον της Al Ahly από την Αίγυπτο. Όπως συχνά κάνει στη διακεκριμένη καριέρα του, ο Guerrero άφησε το δικό του αντίκτυπο. Η κεφαλιά του στο 30’ - ένα κλασικό γκολ Guerrero - στάθηκε ως το νικητήριο τέρμα και ένα ραντεβού με την Chelsea περίμενε τους πρωταθλητές της Νότιας Αμερικής.

Τις προηγούμενες πέντε εκδόσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου συλλόγων τις πήραν οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι, ωστόσο ο Tite και η ομάδα του γνώριζαν ότι είχαν μεγάλες πιθανότητες να επικρατήσουν της κατόχου του Champions League.


Ο αγώνας ήταν άσκοπος μετά από μια ώρα. Οι δύο ομάδες είχαν ευκαιρίες όμως καμία άμυνα δεν έπεφτε. Ωστόσο η Corinthians πίεζε για το νικητήριο. Ο Danilo κατάφερε να βρει ένα μικρό πέρασμα στην κορυφή του κουτιού, αλλά το σουτ του μπλοκαρίστηκε αρχικά από τον Gary Cahill. Ο Guerrero - ο οποίος παρακολουθούσε την εξέλιξη της φάσης - στεκόταν στο κουτί και έσπρωξε τη μπάλα στην εστία. Η Corinthians βρέθηκε μπροστά στο σκορ και σήκωσε το δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων.


Ο Tite δικαιολογημένα έλαβε έπαινο για την τακτική του οργάνωση όμως ο Guerrero ήταν ο ήρωας. Ήταν συχνά αποφασιστικός στα μεγάλα παιχνίδια και προέρχονταν από μια ως πρώτος σκόρερ στο Copa América του 2011. Δύο από τα τέρματα του - εναντίον της Ουρουγουάης και του Μεξικού - έδωσαν τέσσερις βαθμούς για το Περού. Ο Guerrero ακόμα ήταν καθοριστικός στους αγώνες με τη Χιλή, τον Ισημερινό και την Παραγουάη. Δεν ήταν ποτέ ντροπαλός όταν τα φώτα έλαμπαν πιο πολύ.


Ακόμα και στα 33 του με τη Flamengo, ο Guerrero συνεχίζει να σκοράρει με απίστευτο ρυθμό. Οι σέντερ φορ στο μέσο των 30 του υποτίθεται ότι δεν παράγουν σε αυτά τα επίπεδα και ότι βρίσκονται σε παρακμή. Στην πραγματικότητα ο Guerrero είναι αναμφισβήτητα καλύτερος στα 33 του από τα πρώτα του χρόνια στη Γερμανία. Τα τέρματα του ενάντια στη Βενεζουέλα και στην Ουρουγουάη τον Μάρτιο του 2017 κράτησαν άθικτες τις ελπίδες του Περού για τη πρόκριση τους στο Παγκόσμιο κύπελλο. 


Γεννήθηκαν ανησυχίες στο Περού ότι δεν θα υπάρξει ένας ποιοτικός αντικαταστάτης για τον Guerrero αφού αποσυρθεί. Τώρα με τον Raúl Ruidíaz να είναι στη κορυφή των σκόρερ στο Μεξικό μοιάζει ότι είναι ο κληρονόμος. Ο Ruidíaz είναι ένας πιο γρήγορος και πιο τεχνίτης παίκτης, αν και ο Alex Succar είναι ένα όνομα στην άνοδο του στο εγχώριο πρωτάθλημα και γίνονται συγκρίσεις με τον Guerrero.

Ο Succar είναι μόλις 21 ετών οπότε υπάρχει αρκετός χρόνος για να φτάσει στο δυναμικό του και να αφήσει το δικό του αντίκτυπο στην Εθνική ομάδα. Ωστόσο όπως ο Cubillas, ο Nolberto Solano και ο Héctor Chumpitaz πριν από αυτόν, ενδεχομένως να μην ξαναβγεί κανένας άλλος Περουβιανός ποδοσφαιριστής σαν τον Paolo Guerrero.

Δεν υπάρχουν σχόλια: