Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Ska Khabarovsk: Από την "άγρια" Ανατολή στη Ρώσικη Premier League


Δημήτρης Βαρσάνης



Φανταστείτε τη σκηνή: είναι τα μπαράζ παραμονής/ανόδου της Ρώσικης Premier League και τα πάντα κρίνονται από ένα χτύπημα της μπάλας.

Η SKA Khabarovsk υποφέρει για 120 λεπτά από την FC Orenburg όμως το παιχνίδι παραμένει χωρίς σκορ και τώρα η Khabarovsk προηγείται με 4-3 στα πέναλτι και άλλη μια εύστοχη εκτέλεση θα της δώσει την άνοδο στη κορυφαία κατηγορία. Οι 7000 οπαδοί του Gazovik Stadium της Orenburg είναι στιγμιαία σιωπηλοί καθώς η μπάλα περνάει στο “φυλακτό” του Khabarovsk Ruslan Koryan. 


Ο Αρμένιος περπατά σιγά σιγά προς το σημείο του πέναλτι και οι αποδοκιμασίες από τους γηπεδούχους ηχούν δυνατά γύρω από το μικρό στάδιο. Η μπάλα τοποθετείται στην άσπρη βούλα, ο διαιτητής σφυρίζει και ο Koryan σημαδεύει δυνατά και χαμηλά στην αριστερή γωνία, υποβιβάζοντας την Orenburg και εκτοξεύοντας την FC SKA Khabarovsk στην Ρωσική Premier League για πρώτη φορά στην ιστορία της. Σκηνές αγνής χαράς προκύπτουν με το προστιθέμενο “μπαχαρικό” ότι αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη άνοδος στη Premier League. Αυτή είναι μια άνοδος μιας ομάδας από την Άπω Ανατολή της Ρωσίας.


Πόσο μακριά είναι το Χαμπάροφσκ; πιο ανατολικά από τις Κίνα και Κορέα, 5160 μίλια για την ακρίβεια από το κέντρο της Μόσχας. Οι αφοσιωμένοι υποστηρικτές των ομάδων της Μόσχας θα πρέπει να προετοιμαστούν είτε για ένα ταξίδι 107 ωρών με το αυτοκίνητο, είτε για μια πτήση 7 ωρών και 40 λεπτών είτε για ένα ταξίδι - μαμούθ διανύοντας μια μέρα με το τρένο έως τη “χώρα” του Χαμπάροφσκ. 


Ωστόσο παρά την πολύ μακρινή απόσταση της με τη Μόσχα και την «εστίαση» της με τη Ρωσία, το Χαμπάροφσκ δεν είναι μια ξεχασμένη πόλη της Ανατολής. Είναι ένα μέρος στα πολύ πάνω του από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Στη πρώτη του θητεία ως Πρόεδρος ο Vladimir Putin χρηματοδότησε μια πλήρης ανακαίνιση στην πόλη, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας κεντρικής πλατείας, ενός μεγάλου σιδηροδρομικού σταθμού και ενός ιατρικού κέντρου υψηλής τεχνολογίας.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη το Χαμπάροφσκ φιλοξένησε τη σύσκεψη κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας το 2009 και οι πρόσφατες επενδύσεις από Ιαπωνικές και Κορεατικές εταιρείες οδήγησαν στην εμφάνιση σύγχρονων κτιρίων και εμπορικών κέντρων. Υπάρχει μια φιλοδοξία και μιαπεισματική αποφασιστικότητα στην πόλη και αυτό αναμφισβήτητα αντανακλάται από την ποδοσφαιρική τους ομάδα αυτή τη σεζόν.


Κοιτάζοντας τον τρόπο με τον οποίο η SKA κέρδισε την άνοδο της τερματίζοντας στη τέταρτη θέση στη Russian Football National League χαρακτηρίστηκε από ισχυρές αμυντικές επιδόσεις, εκπληκτικά εκτός έδρας εμφανίσεις και στιγμές μαγείας από τον «Αρμένο Beckham» (Ruslan Koryan) και τον Αργεντίνο επιθετικό Lescano ο οποίος απασχόλησε μεταξύ άλλων στη νεαρή του ηλικία και τη Real Madrid πριν εγκατασταθεί στη δεύτερη εθνική της Ρωσίας. 


Μετά από μια πολύ θετική έναρξη της τη φετινή χρονιάς - συμπεριλαμβανομένης μιας αξέχαστης πρόκρισης στο κύπελλο επί των μετέπειτα πρωταθλητών της Premier League Spartak Moscow - ο Αρμένιος προπονητής του Khabarovsk Aleksandr Grigoryan αποχώρησε για να αναλάβει τα ηνία της Anzhi Makhachkala τον Ιανουάριο. Αυτό οδήγησε στον θρύλο του συλλόγου με 400 εμφανίσεις Aleksei Poddubskiy να πάρει τη θέση του και να καθοδηγήσει την αγαπημένη του ομάδα στην άνοδο της. Άλλο ένα “στρώμα” ρομαντισμού σε αυτή την χρονιά παραμυθιού που παίζεται στα βάθη της Ρωσίας.


Το τεράστιο επίτευγμα της ανόδου από την FC SKA Khabarovsk σημαίνει ότι θα είναι πολύ ανεπιθύμητη από πολλούς συλλόγους της Premier League. Θα υπάρξουν αναστεναγμοί γύρω από κάθε Ρωσικό κλαμπ της Premier League - κυρίως στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη - με την προοπτική να ταξιδέψουν σε όλη την χώρα έως το αρχαϊκό Lenin Stadium, ωστόσο θα περίμενε κανείς τους παίκτες του Khabarovsk και πιθανότατα και τους οπαδούς να κάνουν το ταξίδι προς την αντίθετη κατεύθυνση με χαρά.

Μια πόλη στην άνοδο της με μια ομάδα ποδοσφαίρου που της ταιριάζει, η FC SKA Khabarovsk έχει βάλει την Ρωσική Άπω Ανατολή στο ποδοσφαιρικό χάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: