Επιμνημόσυνη δέηση προς τιμή του ήρωα Έφεδρου Λοχία Δημητρίου Ίτσιου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25/6/2017 στο πολυβολείο Π8 της Γραμμής Μεταξά στο Όρος Μπέλες, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ιστορικών Στρατιωτικών Οχημάτων (ΣΙΣΟ).
Στην τελετή εκτός από τα μέλη του ΣΙΣΟ παρέστη ο υιός του ήρωα Αναστάσιος Ίτσιος με την σύζυγο και την κόρη του, μέλη της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ) και συγκεκριμένα μέλη της οκταμελούς ομάδας ασκήσεων (περιπόλου), η οποία φέρει το όνομα του Λοχία Δημ. Ίτσιου, φίλοι, συγγενείς και κάτοικοι των Άνω Ποροΐων και φυσικά κλιμάκιο του Ελληνικού Στρατού.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους του ΣΙΣΟ και της ΛΕΦΕΔ και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στα πολυβολεία Π8 και Π7 από τον κάτοικο των Άνω Ποροΐων κο Τάσο Κωτούλα.
Στις 6/4/1941 ο Δημήτριος Ίτσιος – έφεδρος Λοχίας ηλικίας 35 ετών τότε και πατέρας δύο παιδιών - είχε διαταχθεί να καλύψει με το πολυβολείο του Π8 (στο οποίο βρίσκονταν ακόμη 5 στρατιώτες) την υποχώρηση ελληνικών τμημάτων και όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν να αποχωρήσει και ο ίδιος με τους άνδρες του.
Παρά τις εντολές που είχε να διασωθεί, ο Ίτσιος θέλησε να αγωνιστεί μέχρις εσχάτων, διατάσσοντας τους άνδρες του να διαφύγουν. Τελικά δύο από αυτούς, συντοπίτες του από το διπλανό χωριό παρέμειναν κοντά του. Παρά το σφοδρό κανονιοβολισμό και το βομβαρδισμό από αέρος που δεχόταν, το πολυβολείο άντεξε, προκαλώντας στους Γερμανούς μεγάλη φθορά (περίπου 230 νεκροί).
Όταν τα πυρομαχικά τους εξαντλήθηκαν, οι τρεις Έλληνες στρατιώτες παραδόθηκαν. Τότε, ο επικεφαλής Γερμανός αξιωματικός ρώτησε να μάθει ποιος ήταν ο επικεφαλής. Ο Ίτσιος του απάντησε και τότε ο Γερμανός, σύμφωνα με τη μαρτυρία των δυο αντρών του Ίτσιου, οι οποίοι στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, τον κατηγόρησε για την απώλεια τόσων πολλών ανδρών του.
Ο Ίτσιος δήλωσε ότι απλά έκανε το καθήκον του, αλλά ο Γερμανός ανταπάντησε πως τώρα θα έπρεπε και εκείνος να κάνει το δικό του. Διάταξε τους άνδρες του να αποδώσουν τιμές και εν-συνεχεία εκτέλεσε εν ψυχρώ τον Έλληνα Λοχία με μια σφαίρα στο κεφάλι.
Μεταθανάτια, στον Δημήτριο Ίτσιο αποδόθηκε ο βαθμός του Επιλοχία, καθώς και το Αργυρό Αριστείο Ανδρείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου