Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Aaron Mooy: Η μεγάλη ελπίδα των Αυστραλών


Δημήτρης Βαρσάνης


Έχοντας εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της Αυστραλίας ο Aaron Mooy έκλεισε μια λαμπρή χρονιά κατευθύνοντας την Huddersfield Town στην Premier League.

Ο Mooy έμεινε ψύχραιμος καθώς ο ίδιος και οι συμπαίκτες του επικρατούσαν της Reading στα πέναλτι στο τελικό των πλέι-οφ της Championship στο Wembley τη Δευτέρα για να εξασφαλίσουν μια θέση στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Ένας αγώνας που εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 200 εκατομμύρια λίρες για τους “τερριέ” λαμβάνοντας υπόψη τα πλούτη που προσφέρονται στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας.


Ωστόσο δεν ήταν πολύ καιρό πριν που ο Mooy ξετύλιγε τις ικανότητές του στην A-League, πρώτα με τους Western Sydney Wanderers προτού ωριμάσει στη Melbourne City. Το συγγενές της κλαμπ η Manchester City άρπαξε γρήγορα το ποδοσφαιριστή όταν άρχισε το μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς συλλόγους.


Ο 26χρονος Mooy συγκέντρωσε το ενδιαφέρον από πολλούς σκάουτερ σε ολόκληρη την Ασία το 2016 όμως η μετάβασή του στην Ευρώπη δεν θα μπορούσε να αποδειχθεί καλύτερη. Κέρδισε το τελικό των πλέι - οφ, ψηφίστηκε στη καλύτερη ενδεκάδα της Championship και έλαβε το βραβείο του καλύτερου παίκτη της σεζόν στη Huddersfield.

Αυτή η δραματική άνοδος από ένα αστέρι της A-League σε πιθανότατα βασικό ρόλο στη Premier League θα πρέπει να αποτελέσει έμπνευση για κάθε Αυστραλό με τα βλέμματά τους να προωθούν τη σταδιοδρομία τους μακριά από το σπίτι τους.


Πάρα πολλοί από τους καλύτερους νεαρούς ποδοσφαιριστές της Αυστραλίας προσελκύονται από τις γοητείες - και τα χρήματα - της Κίνας και της Μέσης Ανατολής. Ενώ είναι κατανοητό από οικονομική άποψη, υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να αποκομισθούν για τους παίκτες που επιθυμούν να αγωνιστούν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων προφανώς και των χαμηλότερων κατηγοριών.

Η Κίνα ειδικότερα αποδείχθηκε ότι είναι ένας δύσκολος προορισμός για τους Αυστραλούς. Οι πρόσφατες δοκιμασίες του Robbie Kruse και του James Holland είναι οι τέλειες περιπτώσεις. Το δίδυμο πρέπει θα έπρεπε να διατηρείται σε ένα καλό επίπεδο για να εντυπωσιάσουν με τους Socceroos στο Confederations Cup τον επόμενο μήνα. Αντ 'αυτού βρίσκονται τώρα χωρίς κλαμπ και χωρίς μισθό.

O Kruse και ο Holland διέκοψαν τα συμβόλαια τους με την Liaoning Whowin την περασμένη εβδομάδα μετά από μια διαφορά στην αμοιβή τους που φέρεται ότι τους οφείλονταν περίπου 1,5 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας. Προσχώρησαν στο κλαμπ της Βόρειας Κίνας μόλις πριν από τέσσερις μήνες.

Το συγκεκριμένο δίδυμο δεν είναι η μόνη ελπίδα της Εθνικής ομάδας που έκανε τη μετάβαση στην Κίνα μόνο για να εμπλακεί σε μια μισθολογική αντιμαχία. Τα τελευταία χρόνια ο James Troisi, ο Dario Vidosic και ο Michael Thwaite (για να αναφέρουμε μόνο λίγους από αυτούς) αναφέρθηκαν ότι ταλαιπωρήθηκαν για να λάβουν εγκαίρως τις πληρωμές. Επιπλέον κανείς δεν κατάφερε να καταβάλει τις προσπάθειές του σε νέα ύψη.


Αντιθέτως στη περίπτωση με τον Mooy οι εμφανίσεις του στο τωρινό του σύλλογο - και στη συνέχεια στη χώρα - τον κάνουν τώρα ένα αντικείμενο ενδιαφέροντος από τη Newcastle United και τη Crystal Palace με αναγραφόμενη κοστολόγηση να είναι στα 10 εκατομμύρια λίρες. Ξαφνικά μια κίνηση δανεισμού προς το Δυτικό Γιορκσάιρ αρχίζει να έχει πολύ νόημα. Η προθυμία να παίζει τακτικά σε ένα δυνατό πρωτάθλημα - και να το χρησιμοποιεί ως ένα βήμα προς μεγαλύτερα πράγματα - παραμένει το καλύτερο πέρασμα στην επιτυχία. Είτε με την Huddersfield Town είτε με έναν από τους άλλους μνηστήρες του, το μονοπάτι του Mooy μοιάζει τώρα να προορίζεται μόνο η Premier League την επόμενη χρονιά.


Η υπομονετική πρόοδος του είναι κάτι που ο Mooy έχει επικεντρωθεί σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Ο ποδοσφαιριστής που γεννήθηκε στο Σίδνεϊ επέστρεψε στην A-League μόνο μετά από μια εκπαίδευση με τους Bolton Wanderers και τη St Mirren. Στη συνέχεια ήταν εξοπλισμένος για το ανώτατο ποδόσφαιρο. Όπως πάντα επέλεξε προσεκτικά την καλύτερη δυνατή κίνηση για την καριέρα του αντί να προωθήσει καθαρά το δόλωμα των μεγάλων χρημάτων.


Η Huddersfield ίσως να μην είναι το πιο εξωτικό τοπίο για έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της Αυστραλίας, αλλά προσπαθήστε να πείσετε τον Mooy ότι δεν ήταν το καλύτερο μέρος γι 'αυτόν καθώς γεύτηκε τη χαρά της επιτυχίας τη Δευτέρα στο Wembley.

Δεν υπάρχουν σχόλια: