Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Στα πρόθυρα ρήξης οι αμερικανο - ρωσικές σχέσεις πάνω απο το έδαφος της Συρίας


Την Κυριακή 18/06/2017, πάνω απο την Ράκκα της Συρίας ένα συριακό πολεμικό αεροσκάφος, τύπου Su-22, καταρρίπτεται απο ένα αμερικανικό   F/A-18E Super Hornet. Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, το συριακό αεροσκάφος πριν καταρριφθεί βομβάρδιζε θέσεις μαχητών υποστηριζόμενες απο τις Η.Π.Α, που πολεμούν κατά του ISIS, ενώ η Δαμασκός διατείνεται οτι το συγκεκριμένο αεροσκάφος έριχνε κατα θέσεων του ISIS.

Μετά απο αυτό το περιστατικό και την ίδια μέρα, το ρωσικό υπουργείο εθνικής άμυνας ανακοίνωσε πως απο τούδε και στο εξής: «όποια αεροσκάφη ή drones της διεθνούς συμμαχίας, τα οποία θα εισέρχονται στον εναέριο χώρο στον οποίο επιχειρούν ρωσικές δυνάμεις, θα αντιμετωπίζονται απο την ρωσική αεροπορία και το ρωσικό αντιαεροπορικό πυροβολικό ως εναέριοι στόχοι!». Συνεπικουρικά με αυτή την ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας της ρωσικής Δούμας, Viktor Ozerov, τόνισε σε δήλωσή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA - NOVOSTI  ότι: «μετά την επίσημη θέση του υπουργείου άμυνας δεν υπάρχει φόβος αμερικανο - ρωσικής σύγκρουσής και επίσης, είμαι σίγουρος πως ούτε οι Η.Π.Α, ούτε κανένας άλλος θα δοκιμάσει να απειλήσει τα αεροσκάφη μας».

Επιπρόσθετα με αυτές τις δηλώσεις, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές και μετά το συγκεκριμένο περιστατικό, οι Ρώσοι διέκοψαν την deconfliction" line που είχαν σχηματίσει με τις Η.Π.Α ώστε να αποφεύγονται οι αμερικανο - ρωσικές πολεμικές εμπλοκές στην περιοχή της Συρίας.

«Είμαστε ενήμεροι για τις ρωσικές δηλώσεις. Δεν αναζητούμε σύγκρουση με οποιονδήποτε στη Συρία εκτός από το ISIS, αλλά δεν θα διστάσουμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας ή τους συνεργάτες μας απο οποιαδήποτε απειλή, αν και εφόσον απειληθούν» τόνισε χτες το πρωί σε δήλωσή του ο υπεύθυνος τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου, Jeff Davis.

«Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν έχει επηρεάσει την συνδρομή μας προς τους Σύριους συμμάχους μας που πολεμούν το ISIS απο το έδαφος. », συμπλήρωσε ο κ. Davis.

Τα αεροσκάφη συνασπισμού συνεχίζουν να εκτελούν επιχειρήσεις σε όλη τη Συρία, στοχεύοντας στις δυνάμεις του ISIS και παρέχοντας αεροπορική υποστήριξη στις δυνάμεις των συμμαχικών δυνάμεων στο έδαφος» συμπλήρωσε απο την μεριά του ο εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού κατά του ISIS, Ryan Dillon.

«Ο Διεθνής Συνασπισμός γνωρίζοντας την σχέση ρωσικών και φιλοκαθεστωτικών συριακών δυνάμεων, έχει λάβει μέτρα για να επανατοποθετήσουμε αεροσκάφη στη Συρία ώστε να συνεχίσουμε να στοχεύουμε μόνο τις δυνάμεις του ISIS, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα, την ασφάλεια των αεροσκαφών μας, γνωρίζοντας τις απειλές και αποφεύγουμε τους χώρους ευθύνης των ρωσικών αεροσκαφών» τόνισε ο κ. Dillon.

Δεν υπάρχουν σχόλια: