Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Angelo Peruzzi: Ο "Tyson" του Calcio



Δημήτρης Βαρσάνης


Όταν η Gazzetta Dello Sport έπαιρνε συνέντευξη από τον Angelo Peruzzi το 2015 ψάρευε στη Μπλέρα του Λάτσιο. Αυτή η μικρή πόλη είναι η γενέτειρά του και εκεί άρχισε την εκπαίδευση του σαν τερματοφύλακας.

Ως αγόρι συνήθιζε να πιάνει τα ψάρια με τα γυμνά χέρια του, περιμένοντας τα υπομονετικά πριν γραπώσει ένα όταν έβγαινε από το νερό. Αυτή η εικόνα μοιάζει περισσότερο με μια ετρουσκική έκδοση του Karate Kid και όχι με τον «Tyson», τον εκρηκτικό τερματοφύλακα που θα φόβιζε τους αντιπάλους επιθετικούς τα επόμενα χρόνια.


Ο Peruzzi δεν έμοιαζε με ένα τερματοφύλακα του σήμερα και ακόμα και στις μέρες του δεν έφερνε σε έναν άνθρωπο που γεννήθηκε για να παίξει στη συγκεκριμένη θέση. Με ύψος 1.81 ήταν αναμφισβήτητα πολύ κοντός και η στιβαρή σωματοδομή του τον έκανε περισσότερο ένα μποξέρ παρά έναν άνδρα που αγωνίζεται κάτω από τα γκολποστ. Η κατασκευή του όμως ήταν μόνο ένα μέρος του λόγου που έλαβε το ψευδώνυμο «Tyson». Τα υπόλοιπα οφείλονταν στις εκρηκτικές ικανότητες που του επέτρεπαν να είναι όχι μόνο ένας από τους μεγαλύτερους τερματοφύλακες της γενιάς του, αλλά αναμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών.


Τα πράγματα στην αρχή σχεδόν δεν λειτούργησαν καθόλου γι 'αυτόν μιας και αποβλήθηκε από το ποδόσφαιρο για ένα χρόνο το 1990 για θετική χρήση ντόπινγκ. Αγωνίστηκε 13 φορές για τη Roma και έδειχνε ένα υποσχόμενο ταλέντο, αλλά ενώ δόθηκε δανεικός στην Hellas Verona ανακαλύφθηκε ότι χρησιμοποίησε την απαγορευμένη ουσία της Φεντερμίνης. Ο Peruzzi σίγουρα ένιωθε μετανιωμένος με αυτό που έκανε: "Ήταν η χειρότερη βλακεία που έκανα στο ποδόσφαιρο, το πλήρωσα με τον απολύτως δικαιολογημένο αποκλεισμό μου. Μόνο ο Πρόεδρος της Roma με υπεράσπισε εκείνη την εποχή και του είμαι ευγνώμων "


Έπειτα μετακόμισε στη Juventus και επρόκειτο να αρχίσει τις πιο επιτυχημένες περιόδους στη καριέρα του, αλλά πάντα υπάρχει μια απορία του «τι θα μπορούσε να κάνει στη Roma». Αργότερα θα γύριζε μια μέρα στην πρωτεύουσα, όχι όμως για τους Giallorossi. Με τους Bianconeri ο Peruzzi πανηγύρισε τρία Scudetti, ένα Coppa Italia, δύο σούπερ καπ Ιταλίας, ένα Κύπελλο UEFA, ένα Champions League, ένα σούπερ καπ Ευρώπης και ένα Διηπειρωτικό κύπελλο. Στο σύνολο δηλαδή είχε ολοκληρώσει το λεύκωμα του στο Τορίνο.


Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το στυλ παιχνιδιού του χαράχθηκε στις μνήμες όλων όσων τον παρακολουθούσαν. Η σωματική του διάπλαση του επέτρεψε να νικά τους αντίπαλους επιθετικούς με απόλυτη ευκολία. Στα τετ - α - τετ και στις σέντρες εκείνοι που τον προκαλούσαν συνήθως έβγαιναν χαμένοι αλλά αυτό δεν σήμαινε ότι ο σκελετός του τον έκανε αργό. Αντίθετα η αναπήδηση του Peruzzi ήταν αξιοσημείωτη. Για έναν άνθρωπο του μεγέθους και του ύψους του, συχνά ξεπερνούσε τον αντίπαλο επιθετικό και ας φαινόταν μισός από αυτόν.


Η εκτόξευσή του από τη γραμμή και η δύναμη του επέτρεπαν να κερδίζει  το ύψος και την απόσταση που χρειαζόταν για να κάνει χρήση των γρήγορων αντανακλαστικών του. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο η Juventus έθεσε τόση πίστη σ 'αυτόν σε μια εποχή που κυριαρχούσε την Ευρώπη. Αυτό το γεγονός τον έφερε στην προσοχή της Inter όμως μετά από μόλις ένα χρόνο με τους Nerazzurri αποφάσισε να επιστρέψει στη Ρώμη.


Ο προορισμός του ήταν η Lazio καθώς περνούσε μια διαχωριστική γραμμή που λίγοι θα τολμούσαν, αλλά το γεγονός ότι η ταυτότητά του ήταν περισσότερο ενσωματωμένη με τη Juventus ελάττωσε κάπως το μίσος. Στη Lazio θα έκανε μερικές από τις καλύτερες χρονιές της καριέρας του. Εντάχθηκε σε μια ομάδα των Biancocelesti που είχε στεφθεί πρωταθλήτρια και διέθετε ένα ισχυρό ρόστερ. Καθώς έπεφτε η αυλαία στη καριέρα του ο Peruzzi κατάφερε να πάρει ένα Coppa Italia και ένα σουπερ καπ Ιταλίας με το σύλλογο της Ρώμης. Έπαιξε στην Αιώνια Πόλη με τη Lazio για επτά χρόνια συγκεντρώνοντας πάνω από 200 εμφανίσεις για το σύλλογο και φαινόταν ότι γινόταν όλο και καλύτερος.
Ωστόσο η δυναμική φύση του στυλ του Peruzzi έλαβε τέλος και το 2007 μετά από μια λευκή ισοπαλία στο Derby della Capitale αποφάσισε να το ανακοινώσει:"Πήρα αυτή την απόφαση τον Ιανουάριο. Δεν είναι μόνο το τελευταίο μου ντέρμπι της Ρώμης όμως ενδεχομένως και το τελευταίο μου παιχνίδι στη Serie A. Δεν νομίζω ότι θα παίξω στους υπόλοιπους αγώνες αυτή τη σεζόν, έχω αναγκαστεί να κάνω ένεση τρεις φορές σε ένα από τα δάχτυλά μου λόγω κατάγματος. Δεν μπορώ να συνεχίσω έτσι". Αγωνίστηκε εναντίον της Parma για λίγα λεπτά στη τελευταία αγωνιστική εκείνης της χρονιάς όμως η “κουρτίνα” σχεδιάστηκε να πέσει.


Ενώ ο Peruzzi μπορεί να κοιτάζει πίσω σε μια λαμπερή καριέρα με τεράστια υπερηφάνεια, θα στεναχωριέται ίσως από το γεγονός ότι αγωνίστηκε μόνο 31 φορές για τους Azzurri. Σε μια σταδιοδρομία όπως η δική του, πώς μπορεί κάποιος να το ξεπεράσει; Με τα τρόπαια που πήρε γιατί δεν έπαιξε πιο συχνά; αγωνιζόμενος την ίδια εποχή με τους Gigi Buffon και το Francesco Toldo είναι απίστευτο να σκεφτούμε πόσο ψηλά ήταν το επίπεδο των τερματοφυλάκων τότε στη Serie A.

Όταν το Calcio κυριαρχούσε στο κόσμο ο «Tyson» πάντα έβγαζε νοκ - αουτ τους αντιπάλους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: