Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Ο Τούρκος υπουργός άμυνας στο Κατάρ και στην εκεί τουρκική βάση


Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ πραγματοποίησε ο Τούρκος υπουργός αμύνης, Νουρεττίν Κανίκλι. Βασικοί σταθμοί του ταξιδιού του ήταν η επίσκεψή του στο υπουργείο άμυνας του Κατάρ, η επίσκεψη στην νεοιδρυθείσα τουρκική στρατιωτική βάση και τα εγκαίνια του κοινού τουρκο-καταριανού στρατιωτικού εκαπιδευτικού κέντρου προσομείωσης πτήσης ελικοπτέρου τύπου AW 139.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κανίκλι στην επίσκεψή του στην τουρκική στρατιωτική βάση του Κατάρ τόνισε στην ομιλία του προς τους τουρκους στρατιώτες και καταριανούς επισήμους ότι: «Πρόσφατα, υπήρξαν ορισμένα στοιχεία κινδύνου που απειλούν την εδαφική μας ακεραιότητα και ανεξαρτησία στην περιοχή. Οι απειλές αυξάνονται συνεχώς σε μέγεθος. Η Τουρκία, αυτή τη στιγμή, αγωνίζεται ταυτόχρονα με τις τρεις πιο αιματηρές τρομοκρατικές ομάδες στον κόσμο ", - μια αναφορά στο PKK, Daesh και Fetullah (FETO).

Οι χάρτες και τα σύνορα των χωρών αναδιαμορφώνονται, ειδικά στη Μέση Ανατολή και την περιοχή του Κόλπου. Οι "παγκόσμιες δυνάμεις" είχαν ξεκινήσει μια σειρά πράξεων εναντίον της Τουρκίας και των γειτονικών της χωρών. Πρέπει να εργαστούμε σε συντονισμό με τις χώρες που στοχεύουν να αντισταθούν σε αυτά τα έργα».

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη στρατιωτική άσκηση Τουρκίας-Κατάρ διεξήχθη στις 19 Ιουνίου στη στρατιωτική βάση του Κατάρ, Tariq bin Ziyad, στο πλαίσιο συμφωνιών συνεργασίας που επέτρεψαν στην Άγκυρα να αναπτύξει στρατεύματα για να εκπαιδεύσει τη χωροφυλακή του Κατάρ.

Οι συμφωνίες αυτές αποσκοπούν στη βελτίωση των αμυντικών δυνατοτήτων του Κατάρ και στη στήριξη των προσπαθειών της χώρας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και συμβάλλουν στην περιφερειακή ασφάλεια, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών.

Οι κοινές ασκήσεις έρχονται σε αντίθεση με το εμπάργκο δύο μηνών για το Κατάρ που επιβλήθηκε από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.


Την Κυριακή, ο κ. Canikli και ο υπουργός άμυνας του Qatari, Khalid bin Mohammad al-Attiyah, παρευρέθηκαν στην τελετή έναρξης λειτουργίας του εκπαιδευτικού εξοπλισμού πτήσης προσομοίωσης ελικοπτέρων AW 139.

Ο Καντίλι δήλωσε ότι η Τουρκία έχει προχωρήσει στον τομέα της άμυνας, ειδικά την τεχνολογία των κινητήρων.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Κανίκλι παρουσίασε την εγκατάσταση που δημιούργησε η τουρκική κρατική αεροπορική άμυνα και η στρατιωτική εταιρεία λογισμικού HAVELSAN.

Ο Κανίκλι χαρακτήρισε την Τουρκία και το Κατάρ ως δύο αδελφές χώρες που απολαμβάνουν μια στρατηγική συνεργασία.

«Οι δεσμοί μας στον τομέα της άμυνας θα βελτιωθούν και η νέα υποδομή κατάρτισης θα είναι σύμφωνη με τους στόχους μας», δήλωσε ο Κανέκλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: