Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Δύο πρωταθλήματα σε ένα: Πώς η εγχώρια δομή της Ινδίας έχει τελματώσει το ποδόσφαιρο της


Δημήτρης Βαρσάνης


Παρότι καυχιέται ως ο μεγαλύτερος νεανικός πληθυσμός στον κόσμο και μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία, οι Iνδοί αθλητές πάντα κολακεύονται για να κολακεύουν τη Διεθνή σκηνή στα περισσότερα αθλητικά γεγονότα ανά τον κόσμο.


Στην περίπτωση του ποδοσφαίρου η Εθνική ομάδα κατατάσσεται επί του παρόντος στη 105η θέση στην επίσημη κατάταξη της FIFA. Η Ινδία συχνά αναφέρεται ως ο “κοιμώμενος γίγαντας” του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, δεδομένου ότι διαθέτει τεράστια δυναμική ως ποδοσφαιρική οντότητα και ως αγορά, αλλά με τον τρόπο που κυλά τα πράγματα δεν φαίνεται να ξυπνάει οποτεδήποτε σύντομα.





Μια δύναμη της Ηπείρου της στον αθλητισμό τη δεκαετία του ‘50 και στις αρχές της δεκαετίας του '60, η Ινδία ηττήθηκε και στους τρεις αγώνες του ομίλου της στο AFC Asian Cup δεχόμενη 13 τέρματα αφού πέρασε στη διοργάνωση για πρώτη φορά από το 1984. Έπειτα ξανά δεν κατάφερε να προκριθεί το 2015 και πρόσφατα τερμάτισε τελευταία σε έναν όμιλο πέντε ομάδων στον δεύτερο προκριματικό γύρο για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018.  Εκεί κέρδισε μόνο μια φορά και έχασε άλλες επτά σε έναν όμιλο που απαρτιζόταν από το Ιράν, το Ομάν, Το Τουρκμενιστάν και το Γκουάμ (ένα μικροσκοπικό νησί του Ειρηνικού με πληθυσμό που αγγίζει το 0,013% της Ινδίας).





Τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν διαφορετικά αν η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Ινδίας (AIFF) αποφάσιζε να στείλει μια ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας το 1950. Η Ινδία κλήθηκε ύστερα από πολλές αποχωρήσεις άλλων χωρών όμως το Διοικητικό όργανο έκρινε ότι για το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν αξίζει να κάνει ένα ταξίδι στα μισά του κόσμου και ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι προγραμματίστηκαν για δύο χρόνια αργότερα στο Ελσίνκι ήταν πιο σημαντικοί για την προετοιμασία του. Το 1951 το Νέο Δελχί φιλοξένησε τους πρώτους Ασιατικούς Αγώνες και η Ινδία πήρε το χρυσό μετάλλιο, νικώντας την Ινδονησία στα προημιτελικά και έπειτα το Αφγανιστάν στα ημιτελικά προτού επικρατήσει με 1-0 του Ιράν στο τελικό.





Η μεγαλύτερη στιγμή της Ινδίας στο Διεθνές ποδόσφαιρο εμφανίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956 όπου τερμάτισε στη τέταρτη θέση μετά την ήττα για τη κατάληψη του χάλκινου μεταλλίου με 3-0 από τη Βουλγαρία. Ήταν η πρώτη Ασιατική χώρα που έφτασε στα ημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων και με τα τρία τέρματα στη νίκη της Ινδίας με 4-2 έναντι της διοργανώτριας Αυστραλίας, ο Neville D'Souza χρίστηκε και ως ο πρώτος Ασιάτης που σημείωσε χατ - τρικ στους Ολυμπιακούς Αγώνες.





Με όλες αυτές τις δόξες να είναι τώρα στο μακρινό παρελθόν, το μέλλον για το Ινδικό ποδόσφαιρο δεν μοιάζει πολλά υποσχόμενο. Στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο κυριαρχεί και μπορείτε να εντοπίσετε πολλούς νέους με τη φανέλα της Manchester United, της Barcelona και της Liverpool να περπατούν στο δρόμο. Η υποστήριξη για τους Ινδικούς συλλόγους είναι σχεδόν αμελητέα. Ενώ η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού παραμένει να έχει εμμονή με το κρίκετ, το ποδόσφαιρο - ειδικά στην εγχώρια εκδοχή του - είναι δημοφιλές μόνο σε ορισμένες επιλεγμένες περιοχές.


Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν όταν πρόκειται για τη λήψη του Ινδικού ποδοσφαίρου. Ενώ λαμβάνονται υπόψη κάποια ελαττώματα ορισμένα εξακολουθούν να παραμένουν σχεδόν απαρατήρητα και ανεξέλεγκτα. Ίσως η πιο δύσκολη κατάσταση είναι η δομή του επαγγελματικού πρωταθλήματος στη χώρα, η οποία είναι ένα μοναδικό κοκτέιλ που διαφέρει από οποιοδήποτε άλλο μοντέλο που ακολουθείται σε όλο τον κόσμο.


Είναι εξαιρετικά παράλογο να περιμένουμε το ποδόσφαιρο να αναπτυχθεί χωρίς ένα σαφώς καθορισμένο και πρακτικό κύκλωμα, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρηθεί μια τακτική ροή ταλαντούχων παικτών που εμφανίζονται σε όλη την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική.





Η πρώτη διοργάνωση πρωταθλήματος είναι γνωστή ως I-League η οποία διαρκεί για τέσσερις μήνες από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο. Το 1996 άρχισε το πρώτο εγχώριο πρωτάθλημα στην Ινδία, γνωστό ως National Football League (NFL) και αργότερα μετονομάστηκε σε I-League το 2007 μετά την αποτυχία της NFL λόγω κακής υποδομής, έλλειψης επαγγελματισμού και φτώχειας των συλλόγων.


Ο πρωταρχικός στόχος του νέου πρωταθλήματος ήταν να έχει 16 ομάδες από όλη τη χώρα από την αρχή της τρίτης σεζόν του, αλλά το 2016 μόνο εννέα ομάδες συμμετείχαν μακριά από αυτό που αρχικά οραματίστηκαν. Κάθε σύλλογος του πρωταθλήματος πρέπει να δηλώσει τέσσερις ξένους παίκτες, εκ των οποίων τουλάχιστον ο ένας να προέρχεται από μια Ασιατική χώρα. Ο πρωταθλητής έχει την ευκαιρία να παίξει στον προκριματικό γύρο του AFC Champions League της επόμενης σεζόν, ενώ ο δεύτερους περνά στους ομίλους του AFC Cup (το αντίστοιχο Europa League της Ασίας).





Η δεύτερη κατηγορία της I-League άρχισε το 2008 με 12 ομάδες να παίρνουν μέρος σε δύο ξεχωριστούς ομίλους και μονές αναμετρήσεις μεταξύ τους. Από τη σεζόν 2015-2016 παρατηρήθηκε μια αλλαγή στη διαδικασία και στο παραδοσιακό σύστημα του εντός και εκτός έδρας αγώνα, ενώ στη τελευταία έκδοση μόλις έξι ομάδες διεκδίκησαν μια θέση στην I-League του επόμενου έτους.


Στις αρχές του 2017 συμμετείχαν μόνο οκτώ ομάδες στην κορυφαία κατηγορία και αυτό μετά την αποκατάσταση της Aizawl FC η οποία είχε υποβιβαστεί την προηγούμενη χρονιά. Η AIFF ακόμα έφτασε σε σημείο να κάνει προσφορές σε καινούργιους συλλόγους για άμεση είσοδο στην I - League για το 2017.





Υπάρχουν διάφορα άλλα ζητήματα που μαστίζουν την κορυφαία κατηγορία του Ινδικού ποδοσφαίρου. Η οικονομική κατάσταση όλων σχεδόν των συλλόγων είναι ανθυγιεινή μιας και η κύρια πηγή εσόδων είναι τα χρήματα από τις χορηγίες, καθώς τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα πηγαίνουν κατευθείαν στην AIFF και τα εμπορεύματα συν τις πωλήσεις των εισιτηρίων είναι ελάχιστα. Τα τελευταία εννέα χρόνια παρατηρήθηκαν τέσσερα κλαμπ να βάζουν τέλος στη λειτουργία τους λόγω οικονομικών προβλημάτων. Ως αποτέλεσμα η ποιότητα των ξένων παικτών που έρχονται - η οποία έχει μειωθεί σταθερά με την πάροδο των ετών - είναι περιορισμένη και κατά συνέπεια η ποιότητα του ποδοσφαίρου είναι κάτω του μετρίου και η ανάπτυξη ποδοσφαιριστών πραγματοποιείται επίσης με αργούς ρυθμούς.


Η κάλυψη των τηλεοπτικών αγώνων είναι απογοητευτική και η τηλεθέαση είναι χαμηλή λόγω κακής προαγωγής, μάρκετινγκ και προγραμματισμού με τα περισσότερα παιχνίδια να διεξάγονται το απόγευμα. Μερικά κλαμπ όπως η Mohun Bagan, η East Bengal και η Bengaluru FC διαθέτουν σταθερές βάσεις οπαδών, αλλά γενικά οι αριθμοί προσέλευσης είναι απογοητευτικοί σε σύγκριση με παρόμοια πρωταθλήματα από όλο τον κόσμο. Ακόμη το Βόρειο, κεντρικό και Δυτικό τμήμα της Ινδίας το οποίο περιλαμβάνει την πρωτεύουσα (Νέο Δελχί) παραμένει άθικτο και δεν αντιπροσωπεύεται στην κορυφαία κατηγορία.





Το 2014 παρατηρήθηκε επίσης η έλευση της Indian Super League (ISL), η οποία δημιουργήθηκε κυρίως για να κάνει το ποδόσφαιρο το μεγαλύτερο άθλημα στη χώρα και για να αναδείξει το προφίλ του Ινδικού ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο. Ενώ η I-League ολοκληρώνεται τον Απρίλιο, η ISL διεξάγεται από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο τα τελευταία τρία χρόνια, με την τέταρτη έκδοση του να αρχίζει αύριο και να τελειώνει το Μάρτιο


Χρηματοδοτείται και προωθείται από την Reliance Industries, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους της Ινδίας και έχει τα υποκαταστήματά της σε πλήθος δραστηριοτήτων, μία από τις οποίες είναι το ποδόσφαιρο. Διέθετε οκτώ ομάδες και από τη φετινή χρονιά δέκα, όλες διαφορετικές οντότητες από τους συλλόγους της I-League. Παίζουν σε ένα σύστημα πρωταθλήματος με εντός και εκτός έδρας αγώνες, με τους τέσσερις πρώτους να περνάνε στα ημιτελικά και δίνουν διπλούς αγώνες για ένα εισιτήριο στο τελικό. Δεν υπάρχει σύστημα προβιβασμού και υποβιβασμού στο πρωτάθλημα και δεν αποτελεί μέρος της επίσημης Ινδικής ποδοσφαιρικής δομής.





Μια ισχυρή οικονομική σπονδυλική στήλη σημαίνει ότι η ISL έχει καταφέρει να αυξήσει το στάτους του ποδοσφαίρου ως κύριο άθλημα στη χώρα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών χρόνων κατάφερε να προσελκύσει μερικά μεγάλα ονόματα τα οποία συνείσφεραν να μαγνητίσουν το κοινό και συνέβαλαν επίσης στην ανάπτυξη ντόπιων παικτών. Την πρώτη χρονιά έπαιξαν οι Alessandro Del Piero, Luís Garcia και David James, τη δεύτερη οι Nicolas Anelka, Roberto Carlos και Simão και τη τρίτη οι Florent Malouda, Diego Forlán, Lúcio και Hélder Postiga. Ακόμα αυτά τα τρία χρόνια ονόματα όπως ο Zico, ο Marco Materazzi, ο Gianluca Zambrotta και ο David Platt ανέλαβαν θέσεις προπονητή, γεγονός που βοήθησε να αυξηθεί το προφίλ του ινδικού ποδοσφαίρου.


Οι αναμετρήσεις μέχρι πρόσφατα διεξάγονταν σχεδόν καθημερινά στις 21:00 και το πρωτάθλημα μεταδίδονταν αυστηρά στην τηλεόραση και στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, γεγονός που βοήθησε να αυξήσει τα ποσοστά για το ποδόσφαιρο και έκανε κάποιους Ινδούς ποδοσφαιριστές οικεία ονόματα δίνοντας τη φήμη και την αναγνώρισή τους σε ολόκληρη τη χώρα.





Οι οκτώ ομάδες που συμμετείχαν μέχρι πέρυσι στο πρωτάθλημα εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη την Ινδία, γεγονός που βοήθησε το άθλημα να μπει σε άχαρα νερά και να καταγράψει θεατές από μη παραδοσιακές ποδοσφαιρικές ζώνες όπως το Δελχί και το Τσενάι. Ένα άλλο θετικό που προέκυψε από την ISL είναι η αυξανόμενη προσέλευση σε όλη τη χώρα με την δεύτερη σεζόν να πιάνει μέσο όρο συμμετοχής τους 26.376 θεατές παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι αγώνες γίνονταν τις καθημερινές


Ωστόσο η ISL δεν είναι η πανάκεια που ευχόταν να είναι και είναι γεμάτη με τα δικά της προβλήματα και ελαττώματα. Η πιο προφανής κριτική για το πρωτάθλημα είναι η διάρκειά του. Οι δυόμισι μήνες είναι σίγουρα πολύ μικροί σε διάρκεια για ένα πρωτάθλημα με οκτώ συλλόγους. Αυτό σημαίνει ένα καινούργιο παιχνίδι σχεδόν καθημερινά και σε μια χώρα τόσο γεωγραφικά τεράστια όσο η Ινδία, η προετοιμασία των ταξιδιών και των αγώνων εμφανίζεται ως μια σοβαρή πρόκληση.





Λόγω της περιορισμένης χρονικής διάρκειας είναι δύσκολο να κρίνουμε την ικανότητα και το μακροπρόθεσμο δυναμικό ενός συγκεκριμένου παίκτη κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος και συνεπώς να αναγνωρίσουμε το ταλέντο του για το μέλλον κάτι που το πρωτάθλημα ισχυρίζεται ότι κάνει. Όλες οι ομάδες της ISL υποχρεούνται να διαθέτουν ένα πρόγραμμα βάσης που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από έξι έως 14 ετών, αλλά η επιτυχία ή η αποτυχία τους μπορεί να αξιολογηθεί μόνο μετά από τουλάχιστον επτά ή οκτώ χρόνια. Βραχυπρόθεσμα ο πρωταρχικός στόχος της είναι απλώς να καλλιεργήσει το ενδιαφέρον των παιδιών και δεν είναι ένα εντατικό πρόγραμμα που στοχεύει στη δημιουργία μιας ομάδας ταλέντων για το μέλλον.


Πέρυσι τα μέλη της Εθνικής ομάδας έπρεπε να χάσουν το πρώτο κομμάτι της ISL δεδομένου ότι έπρεπε να αγωνιστούν στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018, κάτι που αγνοήθηκε εντελώς ενώ έβγαινε το πρόγραμμα του πρωταθλήματος. Αυτό συμβαίνει οπουδήποτε αλλού στον κόσμο; πιθανώς όχι.


Η I-League και η Indian Super League πραγματοποιούνται το ίδιο έτος, διαθέτουν δύο αμοιβαία αποκλειστικά σύνολα ομάδων και σχεδόν μια κοινή “πισίνα” Ινδών ποδοσφαιριστών κεντρικά συνδεδεμένων με μία ομάδα από κάθε πρωτάθλημα. Δεν είναι και το πιο εύκολο να έχουμε μια κοινή δομή με πολλαπλές κατηγορίες στην υπόλοιπη Ευρώπη; τον Μάιο του 2016 η AIFF αποκάλυψε το πρώτο σχέδιο νέας δομής, όπου οι οκτώ υφιστάμενες ομάδες της ISL μαζί με δύο ή τρεις ομάδες από την I-League θα αποτελέσουν τη κορυφαία κατηγορία, ενώ οι υπόλοιποι σύλλογοι της I-League θα αγωνίζονται τώρα στη League One που από τώρα είναι η δεύτερη κατηγορία. Το σχέδιο μοιάζει δελεαστικό στα χαρτιά όμως υπάρχουν μνημειώδεις προκλήσεις στην εφαρμογή του.


Το πιο προφανές είναι η εύρεση ενός επαρκούς αριθμού ποδοσφαιριστών για να γεμίσει τις λίστες. Η AIFF δεν έχει επίσημη καταμέτρηση των επαγγελματιών παικτών στην Ινδία και οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην I-League είναι εκείνοι που εμφανίζονται και στην ISL, πράγμα που σημαίνει ότι η σημερινή δεξαμενή είναι ανεπαρκής.


Ένα άλλο θέμα είναι η ενσωμάτωση των ομάδων της I-League και της ISL από την ίδια πόλη ή περιοχή, η οποία ουσιαστικά γίνεται μια μάχη μεταξύ της κληρονομιάς και του χρήματος. Οι ομάδες από τις πρώτες και συγκριτικά μεγαλύτερες και βαθιά ριζωμένες βάσεις οπαδών όπως και της ιστορίας των ομάδων κατέχουν σημαντικό πλεονέκτημα λόγω του συστήματος ιδιοκτησίας. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα από την πόλη της Καλκούτα, το κέντρο του ποδοσφαίρου στη χώρα.





Η Mohun Bagan και η East Bengal είναι οι δύο ομάδες της I-League από την πόλη οι οποίες μοιράζονται το Salt Lake Stadium και μια έντονη αντιπαλότητα που είναι σχεδόν ένα αιώνα νωρίτερα. Ένα Ινδικό Old Firm μπορεί κανείς να πει. Το ντέρμπι της Καλκούτα είναι το μεγαλύτερο στο Ινδικό ποδόσφαιρο με προσελεύσεις που φθάνουν πάνω από 100.000 άτομα και συχνά οδηγούν σε συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών των δύο ομάδων. Τα δύο κλαμπ έχουν βαθιούς πολιτιστικούς δεσμούς με τις βάσεις των οπαδών να χτίζουν γενιές. Από την άλλη πλευρά είναι ο σύλλογος της ISL Atlético de Kolkata η οποία κατέκτησε τον τίτλο το 2014 και αγωνίζεται στο Salt Lake Stadium.





Με τη συγχώνευση να έρχεται κάπου στο εγγύς μέλλον οι τρεις ομάδες δεν μπορούν να συνυπάρχουν. Έχοντας τη Mohun Bagan και την East Bengal στο ίδιο πρωτάθλημα θα επηρέαζε σοβαρά την οπαδική βάση και η συγχώνευση μεταξύ των δύο ομάδων της I-League είναι αδύνατη λόγω της εχθρότητας μεταξύ των οπαδών. Με την Atlético να διαβεβαιώνει τη θέση της στη κορυφαία κατηγορία, είναι δύσκολο να δει κανείς είτε τη Bagan είτε την East Bengal να βυθιστεί στη δεύτερη κατηγορία δεδομένης της ιστορίας και της μεγάλης κληρονομιά. Ωστόσο το να συμμετέχεις στη καρυφαία κατηγορία θα σήμαινε μια απότομη άνοδος δαπανών και οικονομικών απαιτήσεων, η οποία και πάλι είναι μια οσμή διαμάχης με τους υπάρχοντες ιδιοκτήτες και των δύο συλλόγων.


Μέσα σε αυτό το σκοτεινό σύννεφο που είναι η επικρατούσα κατάσταση, μια ασημένια επένδυση είναι το γεγονός ότι η Ινδία φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Under 17 το μήνα που μας πέρασε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: