Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Nacho Fernandez: Ο ταπεινός "πολεμιστής" της Real Madrid


Δημήτρης Βαρσάνης


Τη χρονιά που μας πέρασε γράφτηκε η πιο αξέχαστη σεζόν στην πρόσφατη ιστορία της Real Madrid με το συγκλονιστικό νταμπλ της La Liga και του Champions League. Η πρώτη ομάδα που κατέκτησε δύο συνεχόμενες χρονιές το Champions League. Πολλά έχουν αναφερθεί για τους ήρωες αυτής της επιτυχίας. Οι αρετές του Cristiano Ronaldo και του Zinedine Zidane αξίζουν κάθε δόξα, αλλά θα πρέπει να επισημάνουμε δύο βασικά άτομα των οποίων η συμβολή τους στα επιτεύγματα του περσινού έτους πέρασε κάτω από το ραντάρ.

Το πρώτο από αυτά τα άτομα είναι αναμφισβήτητα ο πιο υποτιμημένος παίκτης στη τωρινή ομάδα της Real Madrid. Ως παθιασμένος “Madridista” τίποτα δεν είναι πιο ευχάριστο από το να βλέπεις ένα νεαρό «canterano» να πάρει μια ευκαιρία στην ανδρική ομάδα και να την αρπάξει και με τα δύο χέρια και να ξεχωρίζει. Σε ένα σύλλογο φημισμένο σε όλο τον κόσμο για τα λαμπερά αστέρια του, είναι όλο και πιο δύσκολο για οποιονδήποτε παίκτη της ακαδημίας να γίνει μέρος του ρόστερ της, πόσο μάλλον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της. Αυτή η ιδέα ενισχύθηκε μόνο αφού ο Florentino Perez έγινε αρχικά πρόεδρος του συλλόγου το 2000, αρχίζοντας την εποχή των «Galacticos».

Φανταστείτε λοιπόν την απόλαυση κάθε Μαδριλένου με τις εμφανίσεις του Jose Ignacio Fernandez Iglesias, ή του Nacho όπως είναι πιο γνωστός. Αυτή η απόλαυση πολλαπλασιάζεται μόνο όταν σκέφτεται πόσα πολλά έπρεπε να πολεμήσει.


Ξεκινώντας από τα τμήματα ακαδημιών της Real Madrid στις αρχές του 21ου αιώνα ο Nacho παραλίγο να μην είχε αυτή τη καριέρα. Διαγνωσμένος με διαβήτη τύπου 1, ο Nacho ειπώθηκε από έναν γιατρό ότι δεν πρέπει να συνεχίσει να παίζει ποδόσφαιρο. Όμως η αντοχή του ακόμα και σε νεαρή ηλικία ήταν ξεκάθαρη προς όλους και με ένα προσεκτικό σχέδιο διατροφής, ο Nacho συνέχισε να αγωνίζεται για το όνειρό του να παίξει στη Real Madrid.


Εντυπωσίασε και προχώρησε σε όλη τη διαδρομή μέχρι την Castilla, τη μεγαλύτερη ομάδα ακαδημιών της Real Madrid. Ο Nacho ήταν ο αρχηγός μιας ομάδας με μια λαμπρή νέα γενιά ταλέντων που περιλάμβανε τους Alvaro Morata, Jese Rodriguez και Dani Carvajal. Η εισχώρηση του στην ανδρική ομάδα ήρθε κάτω από τον Jose Mourinho το 2011. Η ευελιξία του Nacho σήμαινε ότι θα γίνει ένα από τα πρώτα ονόματα της Castilla που θα έπαιρνε ο Mourinho μαζί του στη πρώτη ομάδα.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της σεζόν 2012/13 ο Nacho αποτέλεσε το αντικείμενο διαμάχης μεταξύ του Mourinho και του προπονητή της Castilla Alberto Toril. Ο Μουρίνιο ήταν δυσαρεστημένος με το πώς ο Toril χρησιμοποιούσε τους παίκτες στην Castilla και ειδικότερα τον Nacho. Παρότι ο Mourinho υπολόγιζε το Nacho είτε ως αριστερό είτε ως δεξιό μπακ, ο Toril έβαζε το Nacho σχεδόν αποκλειστικά ως σέντερ μπακ. Αυτό ενόχλησε τον Mourinho ο οποίος είπε ότι: «Ο Toril ξέρει ότι μαζί μου ο Nacho δεν θα παίξει ποτέ σαν σέντερ μπακ».


Όχι μόνο αυτό όμως παρά την καλύτερη χρονιά της καριέρας του μέχρι εκείνη τη στιγμή όσον αφορά τις εμφανίσεις και τις επιδόσεις του στην πρώτη ομάδα, ο Mourinho δεν έμεινε ευχιριστημένος. Καταδεικνύοντας τον Nacho ο Mourinho δήλωσε ότι: "εάν ένας ποδοσφαιριστής 23 ή 24 ετών δεν έχει φτάσει στο επίπεδο να είναι στο ρόστερ της Real Madrid δεν θα φτάσει ούτε στα 26, στα 27 και στα 28". Ο Nacho ήταν 23 εκείνη την στιγμή. Για τους περισσότερους ποδοσφαιριστές αυτό θα ήταν το τελευταίο καρφί στο “φέρετρο” της καριέρας τους στη Real Madrid. Όμως ο Nacho ήταν ξεκάθαρος με τη τελική φιλοδοξία του. Real Madrid ή τίποτα.


Μετά την άσχημη αποχώρηση του Mourinho ανέλαβε ο Carlo Ancelotti. Ενώ οι σταθερές επιδόσεις του Nacho αναγνωρίστηκαν με τη μορφή της πρώτης του κλήσης στην Εθνική Ισπανίας, οι εμφανίσεις του για τη Real Madrid δεν αντανακλούσαν σε αυτή. Χρησιμοποιούμενος από τον Ancelotti ως μια εναλλακτική λύση ο Nacho δεν θα αγωνιζόταν ποτέ εκτός αν υπήρχε μια κρίση τραυματισμών. Ο Nacho έμεινε ανυπόμονος και ανταμείφθηκε όντας μέλος της ομάδας που κατέκτησε τόσο το Copa del Rey όσο και το «La Decima», το θρυλικό δέκατο κύπελλο πρωταθλητριών της Real Madrid.

Δυστυχώς για τον Nacho προκύπτει ένα αναπόφευκτο πρόβλημα. Αν και δεν έκανε ποτέ φασαρία για τα περιορισμένα λεπτά που του δόθηκαν, η ασυνέπεια των εμφανίσεων του σήμαινε ότι η πρόοδος του Nacho στάθηκε στάσιμη. Αυτό εμφανίστηκε πλήρως όταν οι πολλοί τραυματισμοί κατά τη δεύτερη σεζόν του Ancelotti σήμαινε ότι ο Nacho θα ξεκινούσε μαζί με τον Raphael Varane στο κέντρο της άμυνας για το ντέρμπι με την Atletico Madrid στο Vicente Calderon. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια σπασμωδική, σκουριασμένη απόδοση του Nacho σε μια διάλυση με 4-0 από την Atletico.


Η συνηθισμένη αλλαγή προπονητών στην Ισπανική πρωτεύουσα συνέχισε την επόμενη σεζόν και μετά την απόλυση του Ancelotti ανέλαβε ο Rafael Benitez. Τώρα αν υπήρχε ένας προπονητής που θα καταλάβαινε τη σημασία του Nacho για το σύλλογο θα ήταν ο Benitez. Ένας πρώην «canterano» ως ποδοσφαιριστής και τεχνικός της Castilla για δύο χρόνια στα μέσα της δεκαετίας του '90, ο Benitez έπεισε τον Nacho ότι είναι βασικό μέρος των πλάνων του. Τα πράγματα πήραν το δρόμο του για το Nacho και η επίτευξη του νικητήριου τέρματος εναντίον της PSG στο Champions League ήταν μια τεράστια στιγμή γι 'αυτόν.


Δυστυχώς για το Nacho η “βασιλεία” του Benitez στο τιμόνι δεν θα διαρκέσει πολύ. Μετά από μια διαμάχη με τα αστέρια της ομάδας και κάποια φτωχά αποτελέσματα, ο Benitez θα φύγει για να αντικατασταθεί από τον θρύλο του κλαμπ Zinedine Zidane για την υπόλοιπη σεζόν. Αφού ο “Zizou” βρήκε την προτιμώμενη αρχική ενδεκάδα του του επέλεξε να μην απομακρυνθεί από αυτή, πράγμα που σήμαινε λιγότερες ευκαιρίες για τον Nacho.


Παρά το γεγονός ότι κατέκτησε το δεύτερο Champions League στο τέλος της σεζόν, ο Nacho θεώρησε ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει. Έφτασε σε ένα σημείο στην καριέρα του όπου έπαιζε λίγα λεπτά ακόμα κι αν ήταν για την αγαπημένη του Real Madrid. Στην πραγματικότητα σε ένα σημείο ο Nacho σκέφτηκε σοβαρά να φύγει. Συνδεδεμένος για ένα μεγάλο διάστημα με τη Roma, η σκέψη να είναι ενδεκαδάτος σε ένα γνωστό κλαμπ της Ιταλίας είναι ένας πολύ μεγάλος πειρασμός.

Όμως ο Zidane είχε άλλες ιδέες. Παρά το ελάχιστο χρόνο συμμετοχής στις προηγούμενες χρονιές ο Zidane κατάφερε να πείσει τον Nacho ότι θα έπαιρνε περισσότερα λεπτά αν έμεινε. O Nacho αποφάσισε να παραμείνει και θα πραγματοποιούσε τη χρονιά της ζωής του.


Η εξαιρετικά καταξιωμένη πολιτική του ροτέισον του Zidane σε συνδυασμό με τους πολλούς τραυματισμούς, σήμαινε ότι ο Nacho θα αγωνιζόταν σε περισσότερα παιχνίδια από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη χρονιά κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Ξεκίνησε παραπάνω αγώνες της La Liga ως κεντρικός αμυντικός από οποιονδήποτε από τους Sergio Ramos, Varane και Pepe. 


Ακόμα ήταν σε θέση να αναπληρώσει τόσο το Marcelo όσο και το Dani Carvajal στην αριστερή και στη δεξιά πλευρά και το πιο σημαντικό; εντυπωσίασε πάρα πολύ σε κάθε θέση που κλήθηκε να γεμίσει. Δεν μπορεί να υποτιμηθεί πόσο σημαντικό ήταν αυτό για την επιτυχία της ομάδας. Στην πραγματικότητα είναι ο μόνος παίκτης από ολόκληρη την ομάδα που αγωνίστηκε σε κάθε αναμέτρηση στον κρίσιμο μήνα του Απριλίου που χαρακτηρίστηκε από τα παιχνίδια εναντίον της Bayern Munich, της Barcelona και της Atletico.


Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι κατάφερε να πάρει πολύ περισσότερα λεπτά. Είναι η συνολική βελτίωση του Nacho που τον έχει κάνει τόσο αγαπητό στους πιστούς της Real Madrid. Ενώ πριν ήταν γνωστός ως αμυντικός που είχε το μυαλό του μόνο στην άμυνα εξέλιξε ακόμα περισσότερο το παιχνίδι του. Η γρήγορη ταχύτητα του είναι πολύ υποτιμημένη και μπορεί να βγάλει την ομάδα από το πρόβλημα σε κάθε περίπτωση.

Ακόμα είναι πολύ καλός και με τα δύο πόδια, ένα χαρακτηριστικό που είναι πολύ σπάνιο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Αυτό που του λείπει στο ύψος και στη δύναμη το καλύπτει με την υψηλή νοημοσύνη του. Μια νοημοσύνη που μαρτυρήθηκε πλήρως με το έξυπνα γρήγορο εκτελεσμένο φάουλ του σε ένα κρίσιμο παιχνίδι ενάντια στη Sevilla, ένα παιχνίδι όπου παρήγαγε επίσης μια αφηνιασμένη απόδοση αγωνιζόμενος ως αριστερός μπακ.


Άλλες αξιοσημείωτες στιγμές κατά τη διάρκεια της σεζόν ήταν η υπέροχη σέντρα του για τον Ronaldo ενάντια στη Sporting Gijon και το απίστευτο γυριστό του εναντίον της Cultural Leonesa για το Copa del Rey. Ένα γκολ που ο Zidane χαρακτήρισε: "καλύτερο και από το γυριστό μου στο τελικό του Champions League".


Καθ 'όλη τη διάρκεια της καριέρας του ο Nacho έχει παραδειγματοποιήσει το πνεύμα του “never say die” μέσω της Real Madrid. Ούτε ο διαβήτης ούτε ο περιορισμένος χρόνος κατάφεραν να εκτροχιάσουν το όνειρό του. Η ανταμοιβή του; είναι πλέον ένα πλήρως εδραιωμένο μέλος της ομάδας της Real Madrid όπως και της Εθνικής Ισπανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: