Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Τουρκικοί δορυφόροι με την υποστήριξη της Tesla και της SpaceX


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Sabah, o Toύρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον νοτιοαφρικανικής καταγωγής επιχειρηματία, ιδρυτή της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla, Ελον Μασκ και συζήτησαν θέματα συνεργασίας των εταιρειών του Tesla και SpaceX με τουρκικές επιχειρήσεις.

Είναι γνωστός σήμερα ότι η Τουρκία φιλοδοξει να κατασκευάσει ηλεκτρικό όχημα και γενικά να αναπτύξει την εγχώρια υψηλή τεχνολογία. Έτσι, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η συμφωνία της Αγκυρας με την ευρωπαϊκή αεροναυπηγική Airbus για τους δορυφόρους TURKSAT 5A και 5B και η κοινοπραξία πέντε τουρκικών αυτοκινητοβιομηχανιών για την κατασκευή ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων από τουρκικές εταιρείες. Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, ανέφερε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν για επενδύσεις στον κλάδο υψηλής τεχνολογίας της Τουρκίας. Προσέθεσε ακόμα ότι αναμένεται η υπογραφή συμφωνίας με την Airbus, στο πλαίσιο της οποίας η SpaceX είναι μία από τις εταιρείες υπεργολάβους.

Οι Ερντογάν και Μασκ συζήτησαν επίσης για την παραγωγή μπαταριών νέας γενιάς αλλά και για την ηλιακή και την αιολική ενέργεια. Στη συνάντησή τους, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αγκυρα, συμμετείχαν και οι υπουργοί Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών Αχμέτ Ασλάν και Επιστημών και Τεχνολογίας Φαρούκ Οζλού. Στη δημοσιότητα δόθηκε μόνο το περίγραμμα των συνομιλιών Ερντογάν και Μασκ. Πάντως, φαίνεται ότι συνδέεται με το ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως οι Anadolu Group, BMC, Kiraca Holding, Turkcell και Zorlu Holding θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να φτιάξουν το πρώτο τουρκικό αυτοκίνητο. Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η προαναφερθείσα κοινοπραξία θα έχει την αμέριστη στήριξη του κράτους για να κατασκευάσει συμβατικά αλλά και υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα.

Οπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, είναι προφανές γιατί ο Τούρκος ηγέτης προσκάλεσε τον Eλον Μασκ. Η Tesla, η οποία κατασκευάζει αποκλειστικά ηλεκτροκίνητα οχήματα, έχει ξεπεράσει σε αξία την κορυφαία αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors, παρότι ακόμα δεν έχει εμφανίσει κέρδη.

Η Tesla ιδρύθηκε το 2003 και το 2008 λάνσαρε το πρώτο ηλεκτρικό της μοντέλο, το Roadster, ένα σπορ αμάξι που επιτάχυνε από τα 0 στα 60 μίλια την ώρα σε λιγότερο από 4 δευτερόλεπτα. Η αυτάρκεια καυσίμου επιτυγχάνεται με τη χρήση μπαταρίας ιόντων λιθίου για απόσταση 250 μιλίων. Το μοντέλο Model S είναι το πρώτο ηλεκτρικό σεντάν και καλύπτει 265 μίλια μεταξύ της μίας φόρτισης και της άλλης, ενώ το 2013 είχε ανακηρυχθεί «Αυτοκίνητο της Χρονιάς» από το περιοδικό Motor Trend. Τέλος, η SpaceX, η άλλη εταιρεία του Ελον Μασκ, το 2012 κατασκεύασε πύραυλο που θα αναλάβει να στείλει και το πρώτο αυτοκίνητο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Αξίζει να σηεμειωθεί εδώ πως ον Δεκέμβριο του 2020 θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του Türksat 6A, του πρώτου εγχώριου και εθνικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου της Τουρκίας.

Η κατασκευή του Türksat 6A ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2014 στο Κέντρο Ολοκλήρωσης και Δοκιμών Διαστημικών Συστημάτων (USET) που βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας Α.Ε. (TUSAŞ).

Ο βοηθός γενικός διευθυντής της Türksat, Χασάν Χουσεΐν Ερτόκ, είπε ότι το Türksat 6A που είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Τουρκίας αναπτύσσεται με εθνικές δυνατότητες.

«Σημαντικό κομμάτι της σχεδίασης και της κατασκευής του δορυφόρου και οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερτόκ ο οποίος πρόσθεσε ότι τα έξοδα εκτόξευσης του δορυφόρου θα καλυφθούν από την Türksat.

Ο συντονιστής της Ομάδας Υποστήριξης Δημόσιων Ερευνών (KAMAG) του Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TÜBİTAK), Μουσταφά Άι, από την πλευρά του είπε ότι η εκτόξευση του δορυφόρου Türksat 6A στο διάστημα προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του το 2020.

Ο υποδιευθυντής του Διαστημικού Ινστιτούτου του TÜBİTAK, Μεσούτ Γκιοκτέν, είπε ότι ο δορυφόρος θα σταθεροποιηθεί στην τροχιακή θέση 42 μοίρες ανατολικά.

Στις περιοχές κάλυψης των υπηρεσιών του δορυφόρου 4.250 κιλών εντάσσονται η Ευρώπη, η Τουρκία και η Ινδία, σημείωσε ο Γκιοκτέν ο οποίος υπογράμμισε ότι η Türksat θα ανοιχτεί σε νέες αγορές στον δορυφορικό τομέα μετά την αποπεράτωση του Türksat 6A.

Δεν υπάρχουν σχόλια: