Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Ο κόσμος των Ultras: Το ντέρμπι του "Ρουρ"


Δημήτρης Βαρσάνης

Η Dortmund και η Schalke χωρίζονται μόνο 32 χιλιόμετρα όμως ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο συλλόγων είναι πολύ περισσότερο από μια σύγκρουση τοπικών συλλόγων.

Τα περισσότερα ντέρμπι που διεξάγονται στην περιοχή του Ρουρ είναι ταξινομημένα ως ντέρμπι του Ρουρ, παρόλα αυτά το συγκεκριμένο αναφέρεται ως Revierderby, γιατί αυτό είναι ένα ντέρμπι όπου το να μισείς τον αντίπαλο σου είναι εξίσου σημαντικό όσο το να αγαπάς το σύλλογό σου.

Όταν τα κλαμπ συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1925 δεν μπορούσαν πολλοί να προβλέψουν πόσο έντονη θα ήταν η συγκεκριμένη αντιπαλότητα, αλλά με τη βοήθεια πολλών έντονων και σημαντικών αναμετρήσεων τους έχει γίνει αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο ντέρμπι στο Γερμανικό ποδόσφαιρο.



Υπήρξαν περίοδοι καθαρής κυριαρχίας στο προσκήνιο, ιδιαίτερα όταν η Die Königsblauen επικράτησε διαδοχικά με 4-0, 7-3, 9-0, 7-0 και 10-0. Το τελευταίο είναι και το μεγαλύτερο σε εύρος σκορ στην ιστορία της αντιπαλότητας τους. Μια σειρά από αξιομνημόνευτες αναμετρήσεις βοήθησαν επίσης να αναθερμανθεί η αντιπαλότητα τους.



Για παράδειγμα στη συνάντησή τους το 1969 όταν ένα υπεργεμάτο Rote Erde οι οπαδοί έφτασαν τόσο κοντά στον αγωνιστικό χώρο που οι προπονητές δεν μπορούσαν να δουν το τι συμβαίνει από τους πάγκους τους. Με μια άμεση καταστροφή η Schalke πήρε το προβάδισμα και ένα ρεύμα από τους φιλοξενούμενους οπαδούς πλημμύρισαν το γήπεδο.

Απελπισμένοι να κατευθύνουν τους οπαδούς εκτός αγωνιστικού χώρου οι σεκιούριτι συνοδευόμενοι από Γερμανούς βοσκούς τους όρμηξαν όμως δεν ήταν οι μόνοι στην γραμμή εκτόξευσης. Ακόμη, τα σκυλιά κατέληξαν να δαγκώσουν δυο παίκτες της Schalke συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού Friedel Rausch, στο πίσω μέρος. Σε απάντηση ο πρόεδρος της Schalke νοίκιασε τέσσερα λιοντάρια για να καλωσορίσει τους αντιπάλους του την επόμενη φορά που θα συναντιώντουσαν οι δύο ομάδες.



Δύο χρόνια αργότερα και η Dortmund θα κέρδιζε έναν άλλο λόγο για να μην αρέσει στους γείτονες της, καθώς ένα σκάνδαλο με χειραγωγημένους αγώνες είδε πολλά αστέρια της Schalke να απαγορεύονται για δωροδοκίες. Μέχρι σήμερα η BVB της έχει δώσει το ψευδώνυμο «FC Meineid 04» στους αντιπάλους της το οποίο μεταφράζεται σε 'FC Ψευδορκία 04'.



Παρά την πρώιμη κυριαρχία της S04 στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, η Dortmund φτάνει σε πολύ καλύτερα επιτεύγματα τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν δύο αγώνες που και τα δύο σύνολα οπαδών θα θυμούνται πολύ καλά. Ο πρώτος χαρακτηρίστηκε ως “η Μητέρα όλων των μαχών” και πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2007. Η Die Königsblauen βάδιζε σε καλό δρόμο για να κατακτήσει το πρωτάθλημα για πρώτη φορά ύστερα από 49 χρόνια με δύο αγωνιστικές να απομένουν.



Έχοντας καταλάβει την πρώτη θέση τους τελευταίους τρεις μήνες η S04 απείχε μόνο ένα βαθμό από τη δεύτερη Stuttgart και μια νίκη θα τους έστελνε ένα βήμα πιο κοντά στον τίτλο της Bundesliga, ωστόσο αυτό έμελλε να γινόταν ένα από τα πιο οδυνηρά παιχνίδια στην ιστορία τους για τους πιστούς της Schalke μιας και η Dortmund επικράτησε με 2-0 και έκοψε τα όνειρα του πρωταθλήματος.



Αν η συντριβή των ελπίδων τους δεν έμοιαζε αρκετή οι οπαδοί της BVB ήθελαν να τρίψουν ακόμα περισσότερο τη πληγή την τελευταία αγωνιστική της σεζόν. Δημιουργήθηκε ένα μεγάλο πανό με την ένδειξη "Ein Leben Lang, Keine Schale in der Hand", που σημαίνει "Μια ολόκληρη ζωή χωρίς τίτλο Γερμανικού πρωταθλήματος" και ένα αεροσκάφος που πάρθηκε για να πετάξει πάνω από το Gelsenkirchen.



Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά το επόμενο έτος σε έναν αγώνα που θα συμπεριλάμβανε τα πάντα. Καθώς ο αγώνας έμπαινε στο τελευταίο μισάωρο ήταν μια άνετη υπόθεση για τη Schalke μιας και προηγούνταν με 3-0 στο Westfalenstadion όμως η δράση είχε μόλις αρχίσει.

Βάζοντας δύο γκολ σε τρία λεπτά η Die Schwarzgelben μείωσε σε 2-3 και αν αυτό δεν φαινόταν αρκετό, η Schalke κατόρθωσε να λάβει δύο μαζεμένες κόκκινες κάρτες. Στο 89’ ο Alexander Frei ισοφάρισε για τη Dortmund και οι Βεστφαλοί προσπάθησαν να ολοκληρώσουν μια επική ανατροπή με ένα τέταρτο τέρμα..

Με το γήπεδο να κοχλάζει και ο καθένας να περιμένει ένα γενναιόδωρο κομμάτι καθυστερήσεων, ο διαιτητής αποφάσισε παραδόξως να σφυρίξει για τελευταία φορά χωρίς να προσθέσει περαιτέρω καθυστερήσεις παρά τα τέσσερα γκολ, τις δύο κόκκινες κάρτες, τις πολλές αλλαγές και διακοπές.



Αν και πολλοί θα πίστευαν ότι το Dortmund - Bayern Munich είναι το μεγαλύτερο ντέρμπι της χώρας μιας και οι δύο τους παλεύουν για το πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια, δεν έχει την δυναμική και την ιστορία του Revierderby. Τίποτα δεν το συνοψίζει καλύτερα από την απάντηση του Kevin Großkreutz (οπαδός και πρώην παίκτης της Dortmund) για τι θα έκανε αν ο γιος του γινόταν οπαδός της Schalke: "Θα τον έστελνα για υιοθεσία".

Δεν υπάρχουν σχόλια: