Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Paulinho: Από τη Λιθουανία στη Βαρκελώνη μέσω Κίνας



Δημήτρης Βαρσάνης

Στη τελευταία περίπτωση η Barcelona ανακοίνωσε την απόκτηση ενός ακριβού Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή το καλοκαίρι του 2013, του εξαιρετικά ταλαντούχου και φρέσκου Neymar που εντάχθηκε στις τάξεις του λαμπερού Καταλανικού συλλόγου.

Τέσσερα χρόνια αργότερα και τον Αύγουστο του 2017 ένας άλλος Βραζιλιάνος προετοιμαζόταν να φορέσει τις περίφημες “Blaugrana ρίγες” και να εκτελέσει τα υποχρεωτικά του καθήκοντά για μια συγκριτικά πιο ήσυχη μεταγραφή Camp Nou, λίγες μέρες μετά τη Παριζιάνικη απόδραση του Neymar. Ο Βραζιλιάνος αυτή τη φορά ήταν ο Paulinho.


Εν αντιθέσει με την άφιξη του Neymar η ανακοίνωση της υπογραφής του Paulinho συναντήθηκε με μια οργιώδη έκρηξη αποδοκιμασίας από τους οπαδούς της Barcelona. Οι λόγοι για τους οποίους αντέκρουσαν τη μεταγραφή ήταν άφθονοι. Κυρίως για την άρνησή τους να πιστέψουν ότι το σωματείο τους ξόδεψε 40 εκατομμύρια ευρώ για έναν 29χρονο που είχε βρεθεί στα μακρινά μονοπάτια της Κινεζικής Super League δύο χρόνια νωρίτερα, αφού θεωρήθηκε αναλώσιμος από τη Tottenham στη Premier League.

Μακριά από το "més que un club" υπογράφοντας έναν ποδοσφαιριστή με τη φημολογούμενη φήμη του Paulinho, η Barcelona απέτυχε στις πιο βασικές απαιτήσεις της να είναι μια ομάδα στα μυαλά των απαιτητικών οπαδών της. Μια ομάδα της αναμενόμενης ποιότητας της Barcelona τουλάχιστον.

Για τον ποδοσφαιριστή όμως η κίνηση αποτελούσε από κάθε άποψη ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα και ένα όνειρο που δούλεψε ακούραστα για να το πετύχει. Έχοντας περάσει πάρα πολλά στα νιάτα του διασχίζοντας ξένες ακτές σε αναζήτηση της φήμης του ποδοσφαίρου, το μεγάλο μπαμ του Paulinho πήρε πολύ καιρό για να γίνει. Μπορεί να μην έχει ακόμα την ευλογία των Culés - ο οποίος θα θέλει να ακούσει να ψάλλεται το όνομά του - αλλά ο Paulinho θα δώσει σίγουρα τα πάντα για να εξασφαλίσει ότι οι προσπάθειές του δεν θα είναι μάταιες.


Ενώ βρισκόταν στη Βραζιλιάνικη ομάδα Pão de Açúcar (σήμερα ονομάζεται Grêmio Osasco Audax Esporte Clube) ο Paulinho πραγματοποίησε τα πρώτα του βήματα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αποτελώντας μέρος του τμήματος ακαδημιών ως φιλόδοξος έφηβος πραγματοποίησε το ξεκίνημα του σε ανδρικό επίπεδο στη Λιθουανία.


Πιστεύοντας ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να εισέλθει στην ανδρική ομάδα της Pão de Açúcar, ο Paulinho αγκάλιασε τη μάλλον ανορθόδοξη επιλογή της Λιθουανίας για να συμμετάσχει σε μια αργή ανάπτυξη του Βραζιλιάνου στην FC Vilnius.

Δυστυχώς αν και απέδειξε την αξία του στον αγωνιστικό χώρο ο Paulinho αναγκάστηκε να υπομείνει τη ρατσιστική βία από τις κερκίδες, που μόνιμα τον μόλυναν στη Λιθουανία. "Υπήρχαν δύο παιχνίδια ειδικότερα. Όταν βγήκα για να παίξω, οι οπαδοί έκαναν τους πιθήκους και με έριχναν νομίσματα και απλά σκέφτηκα «δεν χρειάζεται να το ανεχτώ όλο αυτό». Έτσι πήρα την απόφαση να προχωρήσω ».


Ο Paulinho αναχώρησε γρήγορα από τη Λιθουανία για τη γειτονική Πολωνία για να ενταχθεί στη ŁKS Łódź αναζητώντας μια ξένη ομάδα που θα τον ανταμείψει περισσότερο. Ο νεαρός Βραζιλιάνος όμως συνάντησε περαιτέρω δυσκολίες. Χιλιάδες μίλια μακριά από την οικογένειά του και τη έγκυο σύζυγό του, άρρωστος και απογοητευμένος από το άθλημα που έμοιαζε τόσο πρόθυμος να το μασήσει όμως εκείνο αντίθετα να τον φτύνει ο Paulinho επέστρεψε στη Βραζιλία. Για αυτόν σε εκείνο το στάδιο το όνειρο του ποδοσφαίρου τελείωσε.


"Μόλις επέστρεψα στη Βραζιλία έχασα κάθε ελπίδα, έχασα την αυτοπεποίθηση μου. Ήμουν ουσιαστικά κολλημένος για τρεις εβδομάδες και όταν βρίσκεσαι σε αυτή τη θέση η κατάθλιψη μπορεί να σε βυθίσει και φυσικά έχασα την εμπιστοσύνη μου. Αυτό θα επέστρεφε στη συνέχεια όμως εκείνη την εποχή ποτέ δεν θα μπορούσα να σκεφτώ τα μεγάλα όνειρά μου στο ποδόσφαιρο όταν τα περνούσα εκείνη τη στιγμή ».

Όμως ακόμα και όταν οι μέρες του ήταν πολύ σκοτεινές, ο Paulinho δεν μπορούσε να φανταστεί τη ζωή του χωρίς ποδόσφαιρο. "Αν έφευγα από το ποδόσφαιρο, δεν θα είχα τίποτα. Η πραγματικότητα είναι ότι καθώς παρέμεινα στο σπίτι δεν μπορούσα να σκεφτώ τίποτα που θα μπορούσε να το αντικαταστήσει. Ένιωσα μια ευθύνη απέναντι στη μαμά και στον μπαμπά μου και μίλησα πολύ με τη γυναίκα μου. Οι γονείς μου με υποστήριζαν πάντα και έκαναν τα πάντα για μένα και έπρεπε να επανέλθω στο ποδόσφαιρο για να παλέψω για αυτό που μου έδωσαν ».

Ο Paulinho παρέμεινε κολλημένος στο μυαλό του μέχρι να έρθει μια κλήση από την παλιά του ομάδα: "Το κλαμπ μου στη Βραζιλία ήρθε σε επαφή μαζί μου και μετά από πολλή συζήτηση και κάποια ψυχολογική υποστήριξη γύρισα στο σπορ". Αν και δεν είχε κανέναν λόγο να το πιστέψει τότε, η απόφασή του να επιστρέψει στο ποδόσφαιρο εισβάλλοντας στην τέταρτη κατηγορία της Βραζιλίας σύντομα θα αρχίσει μια γρήγορη ανάβαση προς τη κορυφή του ποδοσφαίρου του και πέραν αυτού.

Μετά από μια μόνο χρονιά στις ανέσεις του πρώτου συλλόγου του ο Paulinho ανακαλύφθηκε από τη Clube Atlético Bragantino, τη στιγμή που αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία. Μόλις ένα χρόνο αργότερα τον κάλεσε η Corinthians.


Παρά την εκπληκτική του απογείωση από τη τέταρτη στη πρώτη κατηγορία σε διάστημα μόνο δύο ετών για να συμμετάσχει σε μία από τις κύριες δυνάμεις του Βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, ο Paulinho έγινε αναπόσπαστο κομμάτι του έργου της Corinthians για επιτυχία. Ανθίζοντας ως το επίκεντρο μιας εξαιρετικά ταλαντούχα ομάδας οι εμφανίσεις του Paulinho έφτασαν στο μάτι του προπονητή της Βραζιλίας Mano Menezes και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του για τη χώρα του εναντίον της Αργεντινής τον Σεπτέμβριο του 2011.


Την ίδια χρονιά η Corinthians θα κυριαρχήσει στην Ήπειρο παίρνοντας το Brasileirão, προτού κατακτήσει τα πολυπόθητα τρόπαια του Copa Libertadores και Παγκοσμίου κυπέλλου συλλόγων το 2012. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στάση του Paulinho με τη Corinthians θα αποτελούσε την πιο ικανοποιητική περίοδο της καριέρας του έως εκείνη τη στιγμή.

Όμως δεν ήταν μόνο οι συμπατριώτες του που εντυπωσιάστηκαν από αυτό που παρατηρούσαν από τον δυναμικό μέσο. Η Premier League τον παρακολουθούσε επίσης και ένας προπονητής παρέμεινε ιδιαίτερα πρόθυμος να κάνει τον Paulinho κομμάτι της ομάδας του.


Στις αρχές Ιουλίου του 2013 ανακοινώθηκε επίσημα ότι ο προπονητής των Spurs André Villas-Boas πήρε τον άντρα του. Ο Paulinho μεταγράφηκε στη Tottenham για περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που για λίγο καιρό διήρκεσε ως ποσό ρεκόρ για το σύλλογο του Λονδίνου. Στην αγγλική πρωτεύουσα όμως ο Βραζιλιάνος δεν θα κατάφερνε να αρπάξει την ευκαιρία του.


Ενώ η ετικέτα «flop» που ανατέθηκε στον Paulinho για να θυμόμαστε τη περίοδο του στη Tottenham είναι ίσως λίγο αμέτοχη, μια μικρή ποσότητα των επιδόσεων του δυναμικού μέσου (ο τύπος της σωματικής διάπλασης, του σκελετού και της συμπεριφοράς του παίκτη θα ερχόταν ως πρότυπο) στην Αγγλία σπάνια έδειχναν του γιατί είναι ικανός ο Paulinho.

Μια σύντομη θητεία στη θέση του προπονητή που είδε τα ηνία της Tottenham να δίνονται από το Villas-Boas στον Tim Sherwood και από εκεί στο Mauricio Pochettino δεν συνείσφεραν στη φόρμα του Paulinho σε καμία περίπτωση. Όπως και οι ξεχασμένες παρουσίες του στον αγωνιστικό χώρο δεν τον βοήθησαν. Μέχρι τη στιγμή που έχασε τη θέση του από τα εντυπωσιακά ταλέντα του Étienne Capoue, του Ryan Mason και του Nabil Bentaleb για πάρει βασικό ρόλο στο κέντρο του Pochettino, οι ημέρες του Paulinho στο Λονδίνο έμοιαζαν μετρημένες.


Τον Ιούνιο του 2015 οι Spurs ανακοίνωσαν ότι έκαναν αποδεκτή μια πρόταση από την Guangzhou Evergrande της Κινεζικής Super League. Με τα 10 εκατομμύρια λίρες οι Spurs έλαβαν ένα αρκετά μεγάλο χτύπημα σε σχέση με τα χρήματα που δόθηκαν αρχικά για τον Paulinho, αλλά η συγκεκριμένη χασούρα τους ενόχλησε ελάχιστα. Το κλαμπ και οι οπαδοί του άνεφεραν την ιστορία της μικρής παραμονής του Paulinho με την αντίδρασή τους στην αναχώρησή του. Έμοιαζαν ευτυχισμένοι που τον ξεφορτώθηκαν εντελώς.


Ο Paulinho τόνισε την κίνηση του στην Κίνα ως "μια νέα πρόκληση". Όσο για εκείνους που έχουν συνηθίσει να παροτρύνουν παρόμοιες κινήσεις προς ανατολάς, αναφέρθηκαν σε αυτόν με ένα όνομα λιγότερο συμπληρωματικό. Όμως στη μετάβαση του στην Κίνα ο Paulinho προετοιμαζόταν να επανενταχθεί με τον Luiz Felipe Scolari. Ένας προπονητής υπεύθυνος για την πρόσκλησή του στην αποστολή της Βραζιλίας που εκπροσώπησε τη χώρα του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 και κανένας ποδοσφαιριστής και προπονητής δεν πάει στην Κίνα για να αναζωογονήσει τις φιλοδοξίες του.


Τα τρόπαια που συγκεντρώθηκαν από το ντουέτο μιλάνε για την επιτυχία τους στη Κίνα: δύο διαδοχικά πρωταθλήματα της Κινεζικής Super League, ένα Κινεζικό FA Cup, δύο Σούπερ Καπ Κίνας και ακόμη και ένα Champions League Ασίας προστέθηκαν στη τροπαιοθήκη τους.


Φαινόταν ακόμα μεγαλύτερος από τον αντίκτυπο που είχε ο Paulinho στη Guangzhou, ο αντίκτυπος που είχε η Guangzhou στον Paulinho. Το τραπέζι τροπαίων της Guangzhou δεν ήταν καθόλου άδειο πριν την άφιξη του Paulinho, οπότε η μεταγραφή του φάνηκε να συνεχίζει μόνο την τάση. Ακόμα και μετά από μερικούς μήνες εμφανίσεων του Βιρτουόζου στην Κίνα, στάθηκαν επαρκείς για να τον χρίσουν “Παίκτης της Χρονιάς” στη Κινεζική Super League για το 2016 και όχι μόνο αλλά επανακλήθηκε και στην αποστολή της Βραζιλίας από τον προπονητή Tite.


Ο προπονητής κάτω από τον οποίο βίωσε μια μεγάλη επιτυχία στη Corinthians οραματιζόταν μια δυνατότερη ομάδα της Βραζιλίας με τον Paulinho στο κέντρο της και σύντομα αποδείχθηκε σωστός. Η επιστροφή του Paulinho ακολούθησε μια σειρά εξαιρετικών επιδόσεων με πιο χαρακτηριστική τη κόντρα της χώρας του και της Ουρουγουάης στο Μοντεβιδέο τον Μάρτιο του 2017, όταν βοήθησε την ομάδα του να κάνει μια εντυπωσιακή ανατροπή σημειώνοντας ένα απίθανο χατ-τρικ στη νίκη με 4-1.


Η άνοδος του Paulinho από το λεγόμενο "Tottenham flop" στην επιτυχημένη ιστορία στη Κίνα εντυπωσίασε πολλούς, μεταξύ των οποίων και ο προπονητής του Scolari αισθάνθηκε ότι η κλήση του παίκτη αντιπροσώπευε κάτι σαν ένα ορόσημο για το πρωτάθλημα της απασχόλησής του. "Ο Paulinho δεν άνηκε στον κατάλογο της Εθνικής ομάδας όμως επανήλθε. Αυτός είναι ο λόγος που είμαι πολύ περήφανος για την Κινεζική Super League. Είναι λάθος να πούμε ότι η CSL είναι για παίκτες που έχουν φτάσει στο τέλος της καριέρας τους. Η CSL έχει δείξει ότι είναι ανταγωνιστική και είναι σε θέση να δώσει στους παίκτες την ευκαιρία να παίξουν και πάλι για τη χώρα τους. "


Χωρίς να το γνωρίζει ακόμα ο Scolari το πρωτάθλημα ήταν έτοιμο να δείξει ότι θα μπορούσε να προσφέρει στους παίκτες του την ευκαιρία να παίξει και στη Barcelona. Πολλοί πήραν τις συγκεκριμένες φήμες ως ψευδείς πιστεύοντας ότι ο Paulinho είναι μέρος μιας τεράστιας αδελφότητας ποδοσφαιριστών που θεωρούνται ανεπαρκώς ταλαντούχοι για να παίξουν για τη Barça, αλλά η πρώτη επίσημη προσφορά του κλαμπ απέκλεισε σύντομα κάθε αμφιβολία. Η Guangzhou σταθερά απέρριπτε το Deal και ισχυρίζοντας ότι ο παίκτης δεν ήταν διαθέσιμος στην αγορά σε καμία τιμή. Όμως ανεξάρτητα αν ήθελαν να τον αφήσουν να φύγει η όχι θα πωλούνταν αν πλήρωνε κάποιος τη ρήτρα του. Η Barcelona κατέβαλλε τη ρήτρα του και ο Paulinho εντάχθηκε στους Blaugrana.


Αν το Deal δεν σόκαρε αρκετούς όταν υπήρχαν καθαρά φημολογούμενες φήμες και ραδιουργίες των μέσων μαζικής ενημέρωσης, όταν ολοκληρώθηκε με ένα τέτοιο κόστος - που έγινε εκείνη την εποχή η τέταρτη πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της Barcelona - ο κόσμος του ποδοσφαίρου “έσπασε”.


Η Barcelona συνάντησε τη ρήτρα αγοράς ενός έμπειρου ποδοσφαιριστή ουσιαστικής σημασίας για την ευημερία τόσο του συλλόγου όσο και της χώρας του και εν μέσω μιας συνταρακτικής αναζωπύρωσης, που τον είδε να γίνεται μακράν ο πιο πολυπόθητος παίκτης στο πρωτάθλημα του για τον οποίο η μεταγραφή στη Barcelona αποτελεί μια ευκαιρία ζωής. Όταν παρουσιάζεται με αυτό το τρόπο γιατί να μην τον πάρει η Barcelona;



Ενώ πολλοί μπορεί να δουν τη Κινεζική Super League ως ένα δοξασμένο σπίτι απόσυρσης και ένα πλούτο αγάπης για τα κουρασμένα σώματα, στη CSL ο Paulinho ξαναβρήκε τη φόρμα του. Μια από τις πολυάριθμες μεγάλες μεταγραφές χαρακτηρίζονται με υψηλές προσδοκίες λόγω του υψηλού ποσού μεταγραφής και της άφθονης εμπειρίας Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Η κίνηση του Paulinho στη Barcelona σπάει το καλούπι καθώς αντιπροσωπεύει τη πρώτη μεγάλη πώληση από την Κίνα. Μέχρι σήμερα τα ακριβά Deal που αφορούσαν τους Κινέζους κινούνταν αποκλειστικά προς μία κατεύθυνση. Όμως η μεταγραφή του Paulinho αποδεικνύει ότι η CSL απέχει πολύ από κάποια εγκαταλελειμμένη ερημιά για σταδιοδρομία τελειωμένων ποδοσφαιριστών. Προφανώς οι μετακινήσεις στην Κίνα δεν πρέπει να προκαταλάβουν την εκδίωξη από το Διεθνές καθήκον ή να περιορίσουν μια ενδεχόμενη κίνηση ξανά στα ανώτερα κλιμάκια της Ευρώπης.

Επιπλέον η κίνηση του Paulinho στη Barcelona δικαιώνει την απόφασή του να κυνηγήσει άλλη μια πρόκληση, να αγκαλιάσει μια νέα περιπέτεια στην Ασία και να προσθέσει άλλη μια ευγενής κατάκτηση στον ταπεινό του κατάλογο με τις επιτυχίες του.


Άλλοτε ευρισκόμενος στα ύπουλα φώτα των λιγότερο γνωστών πρωταθλημάτων της Ανατολικής Ευρώπης, το μεγάλο μπαμ του Paulinho με τη Barcelona είναι μια μακρινή έκκληση από τις δύσκολες μέρες του τα προηγούμενα χρόνια. Η υπογραφή του δεν μπορεί να κατευνάσει τους οπαδούς που απαιτούσαν μια προσθήκη ισάξια του Neymar για να αντικαταστήσει το άστρο τους, αλλά μπορεί να τους προσφέρει έναν ποδοσφαιριστή πιο ευγνώμων για να είναι Blaugrana από κάθε άλλο.


Στο πρόσωπο του Paulinho η Barcelona αγόρασε έναν ποδοσφαιριστή πρόθυμο να δώσει τα πάντα σε ένα σύλλογο που έμοιαζε ότι ποτέ δεν θα έφτανε κοντά στην εκπροσώπηση του και οι οπαδοί ίσως να βρεθούν να επικροτήσουν τις προσπάθειές του νωρίτερα παρά αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: