Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Η διπλή απάντηση της Τουρκίας στην «Μέδουσα»


«Ανοιχτή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» χαρακτηρίζεται απο το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών η κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας - Κύπρου στη Ρόδο όπου, σύμφωνα με την Τουρκία, απαγορεύεται κάθε στρατιωτική δράση.

Αναλυτικά, Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «σύμφωνα με τις πληροφορίες που εξασφαλίστηκαν από τις στρατιωτικές αρχές, η Ελλάδα και Αίγυπτος πραγματοποιούν κοινή αμφίβια επιθετική άσκηση μεταξύ 30 Οκτωβρίου – 4 Νοεμβρίου» και σημειώνεται: «Η Συνθήκη του Παρισιού του 1947 απαγορεύει κάθε είδους στρατιωτική εκπαίδευση στην Ρόδο, η οποία παραδόθηκε από την Ιταλία στην Ελλάδα με την προϋπόθεση της αποστρατιωτικοποίησης (του νησιού). Έτσι, αυτή η άσκηση που πραγματοποιείται στην Ρόδο είναι μια ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

« Μεταβιβάστηκε στον πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα η προειδοποίηση μας για τη σχετική άσκηση και υπενθυμίστηκε ότι πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες οι οποίες κορυφώνουν την ένταση στο Αιγαίο.Τονίζουμε ότι αναμένουμε από την γειτονική χώρα μας, την Ελλάδα να αποφύγει τέτοιου είδους εχθρικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και καλούμε τις τρίτες χώρες να μην συνδράμουν σε τέτοιου είδους παραβιάσεις της Ελλάδας» αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Πέρα όμως απο αυτή την διακοίνωση, η Τουρκία προχώρησε και σε μια έμπρακτη προειδοποίηση για την εφαρμογή των απόψεών της. Τουρκικό ελικόπτεο πραγματοποίησε υπερπτήση σε χαμηλό ύψος (περίπου 30 μέτρα) πάνω από τα Ίμια το πρωί της Παρασκευής.

Παράλληλα, κοντά στα Ιμια και συγκεκριμένα στην περιοχή της Καλολίμνου βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Πολεμικού Ναυτικού και Λιμενικού καθώς βυθίστηκε ξύλινο πλοιάριο με πρόσφυγες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αγκυρα αμφισβήτησε το δικαίωμα της Ελλάδας να συνδράμει στην επιχείρηση διάσωσης στην περιοχή και αυτός ήταν ένας από τους λόγους, μεταξύ άλλων, που «σηκώθηκε» το ελικόπτερο.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Χακαν Τσαβούσογλου πραγματοποιεί επίσκεψη στα μειονοτικά χωριά της Θράκης.

Από το ΓΕΕΘΑ βρίσκονται σε επιφυλακή για επόμενη πιθανή κίνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: