Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Ruud Van Nistelrooy: Η "τέχνη" του να βάζει τη μπάλα στο πλεκτό


Δημήτρης Βαρσάνης

“Είναι ένας μεγάλος σκόρερ όμως ένας φτωχός ποδοσφαιριστής. "Αυτά είναι τα λόγια του Ολλανδού θρύλου Johan Cruyff όταν μιλούσε για τις ικανότητες του συμπατριώτη του Ruud van Nistelrooy.

Το απόσπασμα είναι δύσκολο να βρεθεί στο αρχικό του πλαίσιο και ορισμένες πηγές υποδεικνύουν ότι ο Cruyff το είπε στην πραγματικότητα για τον Filippo Inzaghi, αλλά είναι εντούτοις ενδεικτικό μιας αντίληψης του van Nistelrooy που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του και επιμένετε στα χρόνια μετά την απόσυρση του. Οι προπονητές ποδοσφαίρου πάντα βιάζονταν να καταδικάσουν τον Ολλανδό επιθετικό με ελαφρύ έπαινο. Αναγνώριζαν την ικανότητά του ως killer όμως επικρινόταν για το συνολικό του παιχνίδι.


Ο Van Nistelrooy είναι ο έκτος καλύτερος σκόρερ όλων των εποχών για την Ολλανδία, με μέσο όρο ένα τέρμα κάθε δύο αγώνες στη Διεθνή του σταδιοδρομία. Ωστόσο η γενική αντίληψη είναι ότι ποτέ δεν άνηκε στην ίδια κατηγορία με τους άλλους παίκτες σε αυτόν τον κατάλογο. Ο Ολλανδός δημοσιογράφος ποδοσφαίρου Ron de Ryk δήλωσε σχετικά με τον Van Nistelrooy, όταν ο επιθετικός βρισκόταν στο αποκορύφωμα του το 2004: "Νομίζω ότι ο Patrick Kluivert είναι καλύτερος ποδοσφαιριστής όμως όχι τόσο καλός σκόρερ. Ο Kluivert κάνει τα πράγματα με έναν πιο εξελιγμένο τρόπο. Ο Van Nistelrooy ανησυχεί μόνο για να μπει η μπάλα στα δίχτυα".


Είναι δελεαστικό να υποθέσουμε ότι υπάρχει ένα σαθρό κομμάτι σνομπισμού που συνδέεται με αυτή την άποψη για τον Van Nistelrooy και η ιδέα ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα καλλιτέχνη που βάζει τη μπάλα στα δίχτυα τον κακολογεί. Για μια συνεχή περίοδο ήταν ένας από τους αδιαφιλονίκητα κορυφαίους επιθετικούς στον κόσμο, και πρέπει να τον θυμόμαστε και να τον αγαπάμε με αυτό το τρόπο.

Βέβαια ήταν ένας σκόρερ από καρδιάς και οι στατιστικές στην σταδιοδρομία του είναι πραγματικά εξαιρετικές. Σε συλλογικό επίπεδο σημείωσε 347 τέρματα σε 589 εμφανίσεις, με μέσο όρο 0,59 γκολ ανά παιχνίδι. Αυτό από μόνο του είναι ένας αξιοσέβαστος λόγος για τα ποσοστά τερμάτων του ανά παιχνίδι. Καλύτερο από τον Robin van Persie (0,47), τον Dennis Bergkamp (0,38) και τον Patrick Kluivert (0,43).

Ωστόσο αυτός ο αριθμός λαμβάνει υπόψη τις πολύ λιγότερο παραγωγικές του επιδόσεις στο Hamburg και τη Malaga, όταν εμφανίστηκαν οι τραυματισμοί και δεν έφτασε ποτέ κοντά στον ποδοσφαιριστή που ήταν κάποτε. Στην κορύφωσή του τα στοιχεία είναι πραγματικά φανταστικά. Στη Manchester United έφτασε ανά μέσο όρο στα 0,68 γκολ ανά αγώνα, στα 0,64 στη Real Madrid και στα 0,78 στη PSV Eindhoven. Αριθμοί παρομοίως εντυπωσιακοί.


Ο Van Nistelrooy δεν έκανε όμως ούτε μια επίπεδη διαδρομή. Έβαζε τακτικά τέρματα σε σημαντικές αναμετρήσεις ενάντια στις κορυφαίες ομάδες (απλά ρωτήστε την Άρσεναλ) και το ρεκόρ του στο Champions League δεν είναι τίποτα λιγότερο από φαινομενικό. Είναι ο τέταρτος καλύτερος σκόρερ στη διοργάνωση με 56 γκολ, μόνο πίσω από τους Cristiano Ronaldo, Lionel Messi και Raúl. Επιπλέον κανείς δεν έχει καλύτερη αναλογία τερμάτων από τον Ολλανδό στη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης. Ο Lionel Messi τον έφτασε στα 0.77 τέρματα ανά αγώνα και ο Cristiano Ronaldo κάθεται λίγο πιο πίσω με 0.70. Παρόλο που δεν κατέκτησε ποτέ ή διοργάνωση ή ούτε καν να είναι φιναλίστ με μια ομάδα, τερμάτισε ως πρώτος σκόρερ στις σεζόν 2001-02, 2002-03 και 2004-05.

Όμως είναι αδύνατο να δίνεις μια αληθινή αίσθηση για το ποδοσφαιριστή van Nistelrooy κοιτάζοντας μόνο τα στοιχεία και να τον αναγνωρίζεις μόνο για αυτό. Ένας σκόρερ μεγάλων αγώνων. Τη περίοδο του στη Manchester United τη θυμόμαστε καλύτερα και στο Old Trafford αναμφισβήτητα έφτασε στην αιχμή του. Ο Van Nistelrooy από το 2001 έως το 2005 ήταν ένας από τους πιο πλήρεις επιθετικούς που είδε ποτέ η Premier League, συνδυάζοντας τον τρομακτικό ρυθμό, την έξυπνη κίνηση του και φυσικά την αλόγιστη ικανότητα στα τελειώματα του. Θα μπορούσε να παίξει με την πλάτη του στην εστία ή να τρέχει πίσω, καλός με το κεφάλι και με τα δύο πόδια. Ήταν επίσης εξαιρετικός στο να κουβαλά τους συμπαίκτες του στο παιχνίδι του, ολοκληρώνοντας τη σεζόν του 2001-02 στο Champions League με περισσότερες ασίστ από οποιονδήποτε άλλον παίκτη στη διοργάνωση.

Από τεχνική άποψη ο van Nistelrooy ήταν εξαιρετικός. Όπως οι συμπατριώτες του Marco Van Basten και Robin Van Persie, η τεχνική του όταν σούταρε την μπάλα έμοιαζε κάτι το αξιολάτρευτος και το κοντρόλ του στην περιοχή ήταν εξαιρετικός, παρέχοντας του πάντα το μισό δευτερόλεπτο για να επανατοποθετήσει το σώμα του πριν τελειώσει τη φάση.


Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2002-03 βρισκόταν σε πραγματικά μαγευτική μορφή, σκοράροντας 44 τέρματα σε 52 εμφανίσεις συμπεριλαμβανομένων των 25 στη Premier league των 14 στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι η Manchester United αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τη Real Madrid. Κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν σημείωσε αναμφισβήτητα το καλύτερο τέρματα της καριέρας του, το δεύτερο από το χατ - τρικ του ενάντια στη Fulham στο Old Trafford. Ο Van Nistelrooy πήρε την μπάλα ακριβώς στο κέντρο, χρησιμοποίησε τη δύναμή του για να αντιμετωπίσει ένα μαρκάρισμα και έπειτα πέρασε τέσσερις παίκτες της Fulham σε μια κούρσα με αξιοσημείωτο ρυθμό και στενό κοντρόλ, πριν τελειώσει τη φάση με ένα σαγηνευτικό πλασεδάκι.


Η επόμενη σεζόν κρίθηκε επίσης παραγωγική για τον πρώην επιθετικό της PSV Eindhoven, ο οποίος σημείωσε 30 τέρματα σε 44 εμφανίσεις μεταξύ των οποίων τα δύο στο τελικό του FA Cup. Ωστόσο η επόμενη σεζόν με πολλούς τρόπους φάνηκε ως η αρχή του τέλους για την καριέρα του Van Nistelrooy στη Manchester United με την εμφάνιση των Wayne Rooney και Cristiano Ronaldo, σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα προβλήματα τραυματισμού του Ολλανδού περιόριζαν το χρόνο συμμετοχής του και την επίδραση του στην ομάδα. Θα ανέκαμπτε για να βάλει 24 τέρματα τη σεζόν 2005-06, αλλά ουσιαστικά αναγκάστηκε να αποχωρήσει το σύλλογο μετά από μια πικρή λογομαχία με τον Sir Alex Ferguson αφού τον άφησε στον πάγκο στον τελικό του League Cup. Το ερχόμενο καλοκαίρι πωλήθηκε στην Real Madrid για μόλις 10,5 εκατομμύρια λίρες.


Στην πρώτη του σεζόν στο Bernabéu του απονεμήθηκε το βραβείο Pichichi (ένα βραβείο που δίνεται στον πρώτο σκόρερ της La Liga) σημειώνοντας 33 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις καθώς η Real Madrid πήρε το πρωτάθλημα. Όμως θα ήταν αναμφισβήτητα η τελευταία χρονιά των κορυφαίων χρόνων του, και οι εμφανίσεις και τα τέρματα του άρχισαν να ελαττώνονται από εκεί και ύστερα, ειδικά μετά τον τραυματισμό στο γόνατο που υπέστη στις αρχές της σεζόν 2008-09 με την επακόλουθη λειτουργία να τον αναγκάζει να περάσει μια μακρά περίοδο στο περιθώριο.


Ο Van Nistelrooy δεν ανέκαμψε ποτέ από εκείνο τον τραυματισμό όμως ο χρόνος του στο Hamburg - στο οποίο προσχώρησε τον Ιανουάριο του 2010 σε ηλικία 33 ετών - εξακολουθούσε να είναι αρκετά παραγωγικός και σημείωσε 17 τέρματα σε δύο χρονιές που διαταράχθηκε από τραυματισμούς, πριν φύγει από τη Γερμανία για τον αποχαιρετιστήριο λόγο του στη Malaga.


Φαίνεται περίεργο να μιλάμε για έναν παίκτη που σημείωσε σχεδόν 400 τέρματα σε συλλογικό και Διεθνές επίπεδο όμως παραμένει ένα μικρό αίσθημα δυσαρέσκειας με τον τρόπο που η καριέρα του van Nistelrooy ολοκληρώθηκε. Μετά από τη σεζόν 2002-03 όταν έμοιαζε σχεδόν ασταμάτητος για την Manchester United, το συναίσθημα είναι ότι θα μπορούσε να συνεχίσει να πετύχει οτιδήποτε στην καριέρα του και ότι μόλις στα 26 του θα συνέχιζε να βελτιώνεται για τουλάχιστον δύο και τρία ακόμη χρόνια. Ωστόσο ενώ παρέμεινε ένας εξαιρετικός επιθετικός σε επίπεδο ελίτ για τέσσερα και πέντε χρόνια αργότερα, δεν έφτασε ποτέ σε αυτά τα ύψη και τα προβλήματά τραυματισμού ήταν αναμφισβήτητα ένας τεράστιος παράγοντας.


Όμως αυτό δεν πρέπει να απωθεί το γεγονός ότι ο van Nistelrooy ήταν ένας πραγματικά εξαιρετικός παίκτης, όχι μόνο ένας μεγάλος σκόρερ αλλά και ένας καλός ποδοσφαιριστής όπως και ένας από τους πιο θαυμάσιους επιθετικούς της γενιάς του. Τα ταλέντα του ήταν πάρα πολύ πλούσια και τα γκολ του πολύ όμορφα για να τα θυμόμαστε απλά σαν γκολ.

Ένας καλλιτέχνης που έβαζε απλά τη μπάλα στα δίχτυα, δεν θα έβαζε ποτέ το γκολ που έβαλε ο Van Nistelrooy απέναντι στη Fulham. Εν τέλει θα πρέπει να τον θυμόμαστε ως έναν από τους καλύτερους Ολλανδούς επιθετικούς όλων των εποχών μαζί με τον Patrick Kluivert και τον Marco van Basten, όπως και σαν έναν από τους πιο ολοκληρωμένους επιθετικούς που είδε ποτέ το ποδόσφαιρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: