Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Cambrian Patrol 2017: Στο Νεπάλ και στο Πακιστάν το Χρυσό


Ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο μήνα, η διεθνής διαγωνιστική άσκηση του βρετανικού στρατού, Cambrian Patrol. Στην φετινή άσκηση το χρυσό το μοιράστηκε η ομάδα του Πακισταν. για δεύτερη συνεχή χρονιά και, η ομάδα του Νεπάλ. Φέτος πήραν μέρος 139 περίπολα τα οποί εκπροσώπησαν την Αρμενία, το Ουζμπεκιστάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις Φιλιππίνες, τη Μολδαβία, την Γεωργία, την Ελβετία, την Αλβανία, την Δανία, την Ιταλία, το Καζακστάν, την Ολλανδία, την Λιθουανία, την Χιλή, την Βραζιλία, το Πακιστάν, το Μεξικό, το Νεπάλ, την Νέα Ζηλανδία, την Ιρλανδία, την Σερβία, την Τσεχία, την Αυστραλία, την Βοσνία/Ερζεγοβίνη, τον Καναδά, την Ουκρανία, την Ισπανία και την Γαλλία.

Απο τα 139 περίπολα τα 75 αποτελούνταν απο μόνιμους - επαγγελματίες στρατιωτικούς, τα 36 απο εφέδρους ή σπουδαστές στρατιωτικών σχολών και τα 28 αποτελούνταν απο μεικτά εθνικά σύνολα.

Η άσκηση Cambrian Patrol ξεκίνησε το 1959, όταν μια ομάδα στρατιωτών της ουαλλικής εφεδρείας σχεδίασε μια στρατιωτική άσκηση για το Σαββατοκύριακο, η οποία τότε εμπεριείχε μια μακρινή πορεία πάνω από τα βουνά του Cambrian, με αποκορύφωμα έναν αγώνα σκοποβολής στην περιοχή εκπαίδευσης Sennybridge.


Το σεναρίο και γενικότερα η άσκηση για κάθε περίπολο ξεκινάει όταν φτάνει στην βάση, αποτελούμενες από οκτώ στρατιώτες, θα υποβληθούν σε λεπτομερή έλεγχο για να βεβαιωθείτε ότι έχουν στην κατοχή τους το σωστό εξοπλισμό, υλικά και ρουχισμό που απαιτούνται για την άσκηση.

Οι διοικητές των περιπόλων θα λάβουν στη συνέχεια μια σειρά εντολών με βάση ένα συγκεκριμένο σενάριο που θα περιλαμβάνει, τακτική κατάσταση και δυνάμεις και θέσεις του εχθρού. Πρέπει να προετοιμάσουν και να χαρτογραφήσουν μια καθορισμένη διαδρομή, κατά την οποία πρέπει να περιηγούνται καθημερινά και νύχτα και να ασχολούνται με ένα σύνολο περιπτώσεων στις οποίες περιλαμβάνονται σενάρια εκκένωσης τραυματιών, εντοπισμό και απομάκρυνση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, συλλογή πληροφοριών, αναζήτηση προστατευτικών μέτρων έναντι χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών απειλών, CQB, αναγνώριση στόχων και άλλες.

Ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο τα περίπολα αντιμετωπίζουν όλες αυτές τις προκλήσεις, τους απονέμονται βαθμοί, για τους οποίους είτε θα κερδίσουν το κορυφαίο χρυσό μετάλλιο, το ασημένιο, το χάλκινο ή το πιστοποιητικό τερματισμού της ασκήσης. Ένα περίπολα μπορεί να ολοκληρώσει την άσκηση και με πέντε στρατιώτες, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν τραυματισμούς ή άλλα ζητήματα που καταστρέφουν την ομάδα, αλλά σε αυτή την περίπτωση μπορεί να τους χορηγηθεί μόνο πιστοποιητικό τερματισμού.

Κατά μέσο όρο, μόνο το 5 τοις εκατό των περιπόλων κερδίζει το κορυφαίο βραβείο, ενώ περίπου το ένα τρίτο αποτυγχάνει να τελειώσει, υποδεικνύοντας πόσο επίπονη άσκηση είναι το Cambrian Patrol.

Η άσκηση είναι διανοητικά και σωματικά απαιτητική και δοκιμάζει όλες τις βασικές στρατιωτικές δεξιότητες ενός σύγχρονου στρατιώτη, ενισχύοντας την ικανότητα ηγεσίας και επίπεδα αντοχής και αποφασιστικότητας. Για την ιστορία να σημειωθεί πως η Ελλάδα έχει κερδίσει δύο φορές το χάλκινο μετάλλιο σε αυτη την άσκηση εκπροσωπούμενη απο περίπολα της ΛΕΦΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: