Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Ο κόσμος των Ultras: Το πρώτο και μοναδικό Derby del Bologna


Δημήτρης Βαρσάνης


Τι ονομάζουμε ντέρμπι; Είναι η εγγύτητα των εμπλεκόμενων ομάδων; είναι η ιστορία, το μέγεθος, η φήμη ή η πολιτική μιας αναμέτρησης; ή ακόμα μια διαμάχη εξαιτίας ενός ποδοσφαιριστή που πωλήθηκε σε μια αντίπαλο ομάδα;

Η Ιταλία είναι μια χώρα ευλογημένη με μερικά από τα πιο προβεβλημένα ντέρμπι του κόσμου. Από το Derby Della Capitale μεταξύ της Lazio και της Roma, το Derby della Madonnina ανάμεσα στη Milan και την Inter και το Derby della Lanterna μεταξύ της Genoa και της Sampdoria. Μπορεί όμως ένα ντέρμπι που έχει διεξαχθεί μόνο δύο φορές σε ανταγωνιστικό επίπεδο να θεωρείται ένα αυθεντικό ντέρμπι; μπορεί ένα ντέρμπι με πολύ λίγα από τα παραπάνω κριτήρια να θεωρείται μεγάλη αντιπαλότητα;


Το Κρεβαλκόρε είναι μια μικρή πόλη στην περιοχή της Εμίλια-Ρομάνια με πληθυσμό περίπου 13.500 κατοίκων. Βρίσκεται στην κοιλάδα Po και η πόλη διασχίζει τις επαρχίες της Μόντενα και της Φερράρα παρά το γεγονός αυτό συγκαταλέγεται ως επαρχία της Μπολόνια.


Το Κρεβαλκόρε είναι περισσότερο συνδεδεμένο με την τραγωδία παρά με το ποδόσφαιρο. Στις 7 Ιανουαρίου του 2005, ένα διαπεριφερειακό τρένο ταξίδευε από τη Βερόνα στη Μπολόνια μέσω του Κρεβαλκόρε και συγκρούστηκε με ένα εμπορικό τρένο με αποτέλεσμα το θάνατο 17 ατόμων.


Επτά χρόνια αργότερα τμήματα του ιστορικού κέντρου του Κρεβαλκόρε χαρακτηρίστηκαν από κόκκινες ζώνες μετά από το σεισμό που έπληξε την περιοχή της Εμίλια - Ρομάνια. Ωστόσο πέρα από τη καταστροφή και τη τραγωδία, η πόλη κατέχει επίσης το δίκαιο μερίδιο των καλών ημερών και δεν θα έδρευε στην Ιταλία εάν η πλειοψηφία αυτών των καλών ημερών δεν ερχόταν χάρη στο Calcio.


Το ποδόσφαιρο ξεκίνησε αρχικά στην πόλη στις αρχές της δεκαετίας του ‘20 όταν ο πρώην ποδοσφαιριστής της Modena Silvio Secchi άρχισε να εκπαιδεύει μια ομάδα τοπικών αγοριών. Από εκεί το κλαμπ που έγινε γνωστό ως Societa Calcio Crevalcore μεγάλωσε. Το 1945 έφτασε στην παλιά Serie C χάρη σε μια νίκη απέναντι στη μισητή γειτόνισσα της Vignolese. Η νίκη ήταν ακόμη πιο γλυκιά λόγω του γεγονότος ότι η Crevalcore σκαρφάλωσε πάνω από την αντίπαλο της στη βαθμολογία του πρωταθλήματος την τελευταία αγωνιστική της σεζόν.

Ωστόσο η παραμονή της στη Serie C κράτησε μόνο μία σεζόν μιας και ο σύλλογος έπεσε σύντομα σε οικονομικό πρόβλημα και έπαψε να υπάρχει. Το 1952 ένα νέο σωματείο γεννήθηκε με την ονομασία της AC Crevalcore. Δεν πέρασε πολύς καιρός πριν αυτή η καινούργια οντότητα αρχίσει να αφήνει το σημάδι της κατακτώντας τόσο το περιφερειακό όσο και το επαρχιακό πρωτάθλημα το 1959.


Για τα επόμενα τριάντα χρόνια ο σύλλογος στριφογύριζε γύρω από τα τοπικά πρωταθλήματα πριν κερδίσει τελικά την άνοδο στη Serie D το 1988. Το 1993 ο σύλλογος πέτυχε το φαινομενικά αδύνατο παίρνοντας την άνοδο στη Serie C2 και το πιο σημαντικό, τη γεύση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Δεν τελείωσαν όμως εκεί και την επόμενη χρονιά προβιβάστηκε στη Serie C1. Η Crevalcore calcio είχε φτάσει στο ζενίθ των δυνάμεών της. Εν τω μεταξύ μόνο 50 λεπτά απόσταση με το αυτοκίνητο ένα από τα πιο ιστορικά ονόματα του Calcio έπεφτε στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία της.


Ίσως να είναι δύσκολο να το πιστέψουμε όμως η Bologna F.C έχει περισσότερα Scudetti (επτά) από τις δύο ομάδες της Ρώμης μαζί. Ωστόσο το καλοκαίρι του 1994 και έχοντας μόλις ανακάμψει από την πτώχευση, ο σύλλογος αντιμετώπιζε την προοπτική μιας δεύτερης χρονιάς να αγωνίζεται στη τρίτη κατηγορία του Ιταλικού ποδοσφαίρου.

Αν αυτό δεν έμοιαζε αρκετά άσχημο για τους οπαδούς των Rossoblu, έπρεπε τώρα να συμφιλιωθούν με το γεγονός να μοιραστούν τη κατηγορία και το στάδιο με τη νεοσύλλεκτη Crevalcore. Τα επιτεύγματα της Crevalcore και τα άσχημα περιστατικά της Bologna έδωσαν επίσης την αφορμή για κάτι εντελώς καινούργιο: το πρώτο Derby Del Bologna.


Αυτό το πρώτο ντέρμπι θα διεξαγόταν την 8η αγωνιστική της σεζόν. Λόγω του γεγονότος ότι το στάδιο της Creva δεν ήταν αρκετά μεγάλο, ο σύλλογος έπρεπε να μοιραστεί το γήπεδο του με τους νέους ανταγωνιστές του, παίζοντας τα εντός έδρας παιχνίδια τους στο Stadio Dall'Ara.

Έτσι στις 16 Οκτωβρίου του 1994, η Bologna πήγε στο δικό της γήπεδο για το πρώτο Derby Del Bologna ως φιλοξενούμενη. Αυτό το γεγονός θα πείραζε ελάχιστα τους Rossoblu μιας και θα διέλυε τους γείτονες τους με 3-0 χάρη σε ένα τέρμα του Dario Morello και δύο του Luca Cecconi. Ως αναμέτρηση δεν ήταν και η πιο τρομακτική που έλαβε χώρα γύρω από τη χερσόνησο ωστόσο είχε γεννηθεί ένα νέο ντέρμπι στην Ιταλία.


Καθώς προχωρούσε η χρονιά έγινε σαφές ότι οι δύο σύλλογοι θα σύχναζαν στα αντίθετα άκρα του βαθμολογικού πίνακα. Η Bologna κυνηγούσε τον τίτλο και την επιστροφή της στη Serie B, ενώ η Crevalcore πάλευε για τη παραμονή της με ομάδες όπως η Pro Sesto, η Massese και η Ospitaletto.


Με την χρονιά να καταλήγει στο αναπόφευκτο κλείσιμο της, το δεύτερο και τελευταίο Derby Del Bologna εμφανίστηκε ξανά στο επίκεντρο. Το συγκεκριμένο παιχνίδι όμως δεν θα αποδειχθεί τόσο εύκολο για τους Rossoblu. Το αντίθετο, θα αποδεικνυόταν ένα πραγματικό ντέρμπι. Έτσι, στις 19 Μαρτίου του 1995 οι δύο ομάδες μπήκαν στο Stadio Dall'Ara για δεύτερη φορά. Παρά το γεγονός ότι ο ήλιος έλαμπε, ήταν μια ζοφερή μέρα με τις σημαίες στη Curva Bulgarelli να κουνιούνται από τον άνεμο.


Όσο για τον ίδιο τον αγώνα ξεκίνησε όπως αναμενόταν με την Bologna να πιέζει. Στην πραγματικότητα αν δεν ήταν οι θαυμάσιες επεμβάσεις του τερματοφύλακα της Crevalcore Gandini οι Rossoblu θα έπαιρναν πολύ νωρίς το προβάδισμα με δύο τέρματα διαφορά.

Η Bologna πήρε εν τέλει το προβάδισμα όμως προήλθε από μια απίθανη πηγή. Ένα κόρνερ από τα αριστερά από τον David Olivares πιάστηκε από τον στροβιλιζόμενο άνεμο, ξεγέλασε τον Gandini και η μπάλα κατέληξε στην άκρη της γωνίας. Μια επανάληψη του πρώτου ντέρμπι φαινόταν στα χαρτιά. Ωστόσο η Creva ήταν αποφασισμένη να πληγώσει τα “φτερά” των γειτόνων της και έφτασε κοντά στην ισοφάριση χτυπώντας το οριζόντιο δοκάρι.


Η ισοφάριση τους ήρθε στο δεύτερο ημίχρονο. Ένα λεπτό άγγιγμα πάνω από το τερματοφύλακα από το απλωμένο πόδι του 20χρονου επιθετικού Michele Pietranera. Η σταδιοδρομία του Pietranera θα αποδειχθεί χαρακτηριστική των πολλών κατώτερων κατηγοριών, όχι αρκετά καλή για τη Serie A αλλά πολύ παραγωγική σε αυτό το επίπεδο. Ο Pietranera θα αποσυρθεί το 2013 με 138 τέρματα στο όνομά του.

Η Bologna σύντομα αποκατέστησε το προβάδισμα με το Dario Morello πριν προσθέσει ένα τρίτο τέρμα με το Carlo Nervo. Η Creva όμως αρνήθηκε να ησυχάσει και επανήλθε στον αγώνα όταν ο Paolo Monelli μείωσε με μια εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στην πάνω αριστερή γωνία.

Με την πάροδο του χρόνου η Creva πίεσε σθεναρά για την ισοφάριση και παραλίγο να το πραγματοποιήσει όταν ένα μακρινό σουτ βρήκε και πάλι το οριζόντιο δοκάρι. Η Bologna θα κρατούσε τη νίκη όμως αυτή τη φορά με πολύ κόπο και ιδρώτα σε αυτό το παλλόμενο ντέρμπι.


Δεκαεπτά χρόνια αργότερα στις 10 Μαΐου του 2012 οι σύλλογοι θα συναντηθούν και πάλι σε ένα φιλικό προετοιμασίας. Κατά τα προηγούμενα χρόνια η Crevalcore επέστρεψε στις χαμηλότερες κατηγορίες του Ιταλικού ποδοσφαίρου, ενώ η Bologna έφτασε στη Serie A. Ο αγώνας θα τελείωνε με μια εύκολη νίκη με 8-0 για τους Rossoblu. Την χρονιά που μας πέρασε η Bologna εξασφάλισε τη παραμονή της στη Serie A για άλλη μια χρονιά, ενώ η Crevalcore υποβιβάστηκε στην Prima Categoria (τέταρτη κατηγορία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου).


Οι πιθανότητες να δούμε ξανά το Derby Del Bologna μοιάζουν πολύ απομακρυσμένες. Επομένως το ερώτημα παραμένει: ένας αγώνας που διεξήχθη μόνο δύο φορές ιστορικά εξακολουθεί να θεωρείται ένα μεγάλο ντέρμπι σαν τόσα άλλα στην Ιταλία; Προσπαθήστε να πείτε στους οπαδούς της Crevalcore ότι δεν είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: