Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Παρατεντώνονται οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider, η επιτροπή ενόπλων δυνάμεων του αμερικανικού κογκρέσου σε πρόσφατη συνεδρίασή της, εκφράζει έντονες ανησυχείες για την τροπή που έχει πάρει η έντονη χρήση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων ανα την υφήλιο κατά του ισλαμικού εξτρεμισμού. Συγκεκριμένα, οι ανησυχίες αφορούν την επίδραση στην ψυχική και σωματική υγεία των στελεχών απο την έντονη και συνεχή επαφή τους με τον εχθρό.

200.000 είναι συνολικά τα στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων τα οποία βρίσκονται ή απασχολούνται σε αποστολές στο εξωτερικό. Απο αυτούς οι 8.600 είναι προσωπικό των ειδικών δυνάμεων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε εκπαιδευτικούς, συμβουλευτικούς αλλα και καθαρά επιχειρησιακούς σε πάνω απο το 70% των χωρών του πλανήτη, σύμφωνα με αναφορά της Διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού προς το αμερικανικό Κογκρέσο.

Αυτή η εκτεταμένη χρήση των στελεχών των ειδικών δυνάμεων έχει απασχολήσει τους Αμερικανούς γερουσιαστές. «Ανησυχώ για την υπερβολική χρήση της SOF», δήλωσε ο κ. Mac Thornberry, πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων του Κογκρέσου, αναφερόμενος στις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων. «Είναι όλο και περισσότερο μια επιλογή - μονόδρομος επειδή οι ειδικές δυνάμεις είναι πολύ αποτελεσματικές».

«Σε πόσες αποστολές μπορείτε να τις στείλετε; Πόσες φορές μπορεί να το κάνουν αυτό; Πιστεύω ότι αυτό δεν πρέπει να το μάθουμε », πρόσθεσε ο κ. Adam Smith, μέλος της Επιτροπής.

«Ο επιχειρησιακός ρυθμός είναι έντονος και απίστευτος», δήλωσε ο Γερουσιαστής της Ρόουντ Άιλαντ, Jack Reed, μέλος της Επιτροπής. «Η ιδέα ότι θα έχετε μέσα σε έξι χρόνια, πολλαπλές αναπτύξεις, κάθε έξι μήνες, αυτό από μόνο του προκαλεί πολλές συνέπειες», πρόσθεσε. «Και δεν έχουμε δει ένα όριο σε αυτές τις αναπτύξεις».

Οι νομοθέτες έχουν προτείνει μια σειρά λύσεων. Μεταξύ αυτών παρέχονται στις ειδικές δυνάμεις περισσότεροι πόροι για την αντιμετώπιση πιθανών θεμάτων σωματικής και ψυχικής υγείας. δίνοντας την δυνατότητα στα στελέχη τους ρόλους πιο δευτερεύοντες ή την δυνατότητα υπηρεσίας σε πιο συμβατικές μονάδες. Ακόμα, προβλέπεται να μεταβιβάστούν ορισμένες από τις διπλωματικές πτυχές των αποστολών των ειδικών επιχειρήσεων σε διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α.

Η πιο προφανής λύση που προτίνεται πάντως - η αύξηση του αριθμού των στελεχών στις ειδικές δυνάμεις - αντιμετωπίζει δύο προβλήματα. Πρώτον, ο αμερικανικός στρατός δυσκολεύεται να φέρει νέα στελέχη στο Όπλο και, δεύτερον, απλά η προσθήκη περισσότερων στρατιωτών στις τάξεις των ελίτ μπορεί να απαιτεί αλλοίωση ή εξάλειψη των ποιοτικών προυποθέσεων εισδοχής των νέων στελεχών στις ειδικές δυνάμεις, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τη αποτελεσματικότητά τους.

"Δεν μπορούμε να θυσιάσουμε την ποιότητα για την ποσότητα", δήλωσε ο Reed. Παρόλα αυτά, νομοθέτες και από τα δύο μέρη συμφωνούν ότι η αύξηση των αριθμών των στελεχών είναι ένα καλό πρώτο βήμα.

Ορισμένα τμήματα του στρατού αναζητούν τρόπους για να φέρνουν περισσότερο προσωπικό. Τον περασμένο μήνα, ο στρατός ανακοίνωσε ότι θα αυξάνει τα μπόνους για τους στρατιώτες που υπηρετούν στις ειδικές δυνάμεις και ότι ο Αμερικανικός στρατός και η SOCOM είναι πιθανό να εξετάσει κάποια ευελιξία στα πρότυπα πρόσληψης.

Επίσης, η SOCOM διερευνά τη δυνατότητα χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής, και ίσως ακόμη και φαρμάκων που βελτιώνουν την απόδοση, για να ωθήσει τις ικανότητες και την αντοχή των δυνάμεών της πέρα ​​από τα σημερινά ανθρώπινα όρια.

Οι ηγέτες της SOCOM τόνισαν ότι οι μονάδες τους εξακολουθούν να είναι σε θέση να διεξάγουν τρέχουσες επιχειρήσεις και να αντιμετωπίζουν απειλές σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, ο φόβος της φθοράς αυξάνεται και οι περισσότεροι αξιωματούχοι φαίνεται να συμφωνούν ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί το ζήτημα εύκολα και γρήγορα

Δεν υπάρχουν σχόλια: