Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Tomas Brolin: Ο "στρουμπουλός" Σουηδός που "μάγεψε" τα πλήθη του Campionato


Δημήτρης Βαρσάνης


Ο Tomas Brolin έγινε ένας μύθος στην Parma μετά την μεταγραφή του από την IFK Norrkoping στην Ιταλία στις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Με τους Gialloblu σάρωσε τη Serie A με καταιγίδα και ηγήθηκε της μεσοεπιθετικής γραμμής από το 1990 έως το 1995 πριν επιστρέψει το 1997. Ο Σουηδός ίσως να μην έμοιαζε με έναν αθλητή όμως κατάφερε να σαγηνεύσει τα πλήθη στο Stadio Ennio Tardini.


Η τιμή των 1,2 εκατομμυρίων λιρών στάθηκε αρκετή για το νεαρό επιθετικό ώστε να αισθανθεί την πίεση. Ήταν γνωστός σε όλο τον κόσμο όντας ένας από τους πιο εντυπωσιακούς ποδοσφαιριστές της Σουηδίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Με τον Alessandro Melli να παίζει λίγο πίσω από το Brolin, το δίδυμο έλαμψε στην πρώτη του σεζόν. Κατέγραψαν 20 τέρματα και οι δύο στην πρώτη τους σεζόν στη Parma και μάλιστα συνείσφεραν σημαντικά ώστε η ομάδα τους να τερματίσει σε Ευρωπαϊκές θέσεις.


Ο επιδεικτικός Κολομβιανός Faustino Asprilla αποκτήθηκε στη συνέχεια από το κλαμπ και ο άκομψος Σουηδός τέθηκε εκτός ενδεκάδας. Αυτό ενδεχομένως να ήταν η αρχή του τέλους, αλλά ένας τραυματισμός του Asprilla επέτρεψε στο Brolin να επιστρέψει στην ενδεκάδα και να αποδείξει την αξία του.


Ο Brolin απέδωσε καλά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1992 με τη Σουηδία και τη βοήθησε να φτάσει στα ημιτελικά όπου νικήθηκε από τη Γερμανία. Περίφημα πέτυχε ένα θαυμάσιο τέρμα στο τελευταίο αγώνα του ομίλου για να αφήσει έξω την Αγγλία και το απόθεμα του συνέχισε να αυξάνεται.


Η εμφάνιση του Gianfranco Zola έφερε σε δύσκολη θέση για άλλη μια φορά το Brolin, μέχρι ο προπονητής της Parma Nevio Scala του ζητήσει να περάσει στη μεσαία γραμμή. Προς έκπληξη όλων όμως ο Brolin προσαρμόστηκε πολύ εύκολο στη καινούργια του θέση. Η Parma εξασφάλισε ένα ακόμα υψηλό τελείωμα στο πρωτάθλημα και ο Brolin έμοιαζε εξαιρετικός. Η χρονιά τους κατέληξε με την ήττα από την Arsenal στο τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων όμως αυτό το γεγονός δεν ξέγραψε αυτά που είχε κάνει ο Σουηδός.


Ο Brolin ήταν τώρα ένα οικείο όνομα στη Serie A και στο εξωτερικό. Η τεχνική του, η δύναμη του, το εύρος της πάσας του και το μάτι στην εστία προήλθαν από την προσαρμοστικότητα και τον χαρακτήρα του. Ήταν ένα από τα αστέρια των ΗΠΑ του 1994, σκοράροντας τρεις φορές στην απίστευτη πορεία της Σουηδίας. Τοποθετήθηκε στην ενδεκάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου και οι επιδόσεις του οδήγησαν τον Σουηδό δημοσιογράφο Rikard Aberg να συμπεράνει ότι:


"Ο Romario έβαζε τα γκολ όμως ο Brolin ήταν ο πιο ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής. Ο Brolin και αυτός θα μπορούσε να σκοράρει και ήταν ο κινητήρας και ο εγκέφαλος της Εθνικής Σουηδίας το 1994. Εάν ρωτούσατε οποιονδήποτε στη Σουηδία, θα σας έλεγαν ότι ο Brolin είναι ο καλύτερος Σουηδός ποδοσφαιριστής που είδαν ποτέ. Ήταν ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο εκείνη την εποχή”


Τα πράγματα άλλαξαν δραματικά προς το χειρότερο για το Brolin μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο. Τον Νοέμβριο του 1994 υπέστη σοβαρό τραυματισμό στον αστράγαλο και η Parma υπέγραψε το θρυλικό Hristo Stoichkov για 6,5 εκατομμύρια λίρες το 1995. Ο Brolin είχε αγωνιστεί ενάντια σε καλούς παίκτες στο παρελθόν, αλλά ο τραυματισμός του και το διαμέτρημα του αντικαταστάτη του σήμαιναν ότι ο χρόνος του στο σύλλογο θα ολοκληρωνόταν σύντομα. Πωλήθηκε στη Leeds United το 1995 και δεν ανέκτησε ποτέ τη φόρμα του. Παρά την επιστροφή του στην Parma το 1997, η ιστορία του ήδη θεωρούνταν τελειωμένη.


Δεν ήταν ποτέ ένας παραγωγικός σκόρερ όμως ένας ευφυής επιθετικός που πρόσφερε στη Parma και στη Σουηδία τα καλύτερα του χρόνια. Όταν το Calcio κυβερνούσε τον κόσμο, ο Brolin ήταν ο ηγέτης μιας μυθικής επιθετικής γραμμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: