Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Kingsley: Το διαφορετικό πρόσωπο του ποδοσφαίρου




 Δημήτρης Βαρσάνης

Το ποδόσφαιρο είναι μια λεπτή μηχανή. Τα πάντα, από το χρώμα των φανελών έως τους πανηγυρισμούς ενός γκολ ελέγχονται προσεκτικά. Οι ποδοσφαιριστές παραμένουν στην εμπορικότητα και παραδίδουν κοινοτοπίες, αν και οι προπονητές μπορούν συχνά να προσθέτουν λίγο μπαχαρικό στις αλληλεπιδράσεις τους με τα μέσα ενημέρωσης. Όλοι το αναφέρουν ως ένα λαμπερό προϊόν. Τι συμβαίνει όμως όταν ένα αδέσμευτο, απορριφθέν μοντέλο των Simpsons γίνεται το πρόσωπο ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου;


Το 2015 η Partick Thistle F.C. παρουσίασε τη καινούργια περίεργη μασκότ της. Δεν ήταν ένα χαριτωμένο, οικογενειακό ζώο. Με σημεία που αναπαριστούν τον ήλιο που βγαίνει από το κεφάλι του, τα άγρια ​​μάτια και το σκοτεινό στόμα του, ο Kingsley ήταν η νέα ράτσα: μοναδική, εντυπωσιακή και λίγο τρομακτική.


Ενώ το όνομα προέρχεται από μια εμπορική συμφωνία με έναν χορηγό η τέχνη του χαρακτήρα επινοήθηκε από τον David Shrigley, υποψήφιο το 2013 για το ετήσιο βραβείο της Βρετανικής οπτικής τέχνης. Η επιλογή του κατοίκου της Γλασκώβης ως δημιουργού της μασκότ ήταν μια εμπνευσμένη επιλογή. το έργο του έχει περιγραφεί ως ένα «καμένο μαύρο χιούμορ» και είναι ομολογουμένως ένας οπαδός των “Jags”. Επιπλέον η γεύση του για τα μονόχρωμα σχέδια συμπληρώνει το ασπρόμαυρο του σήματος του συλλόγου.


Τα Φόρουμ και οι οπαδοί που σχετίζονται με τη Partick Thistle φώτιζαν με έπαινο τη νέα προσθήκη στο κλαμπ, αλλά υπήρχαν επίσης και ερωτηματικά σχετικά με την αξία του να έχεις ένα τέρας σαν μασκότ. Ορισμένες μασκότ μάλιστα έλεγαν ότι είναι ντροπή να κουβαλά αυτό το όνομα, αν και ο Shrigley πρότεινε το θυελλώδες υπόμνημα ότι δεν έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται. Οι μασκότ από τις αντίπαλες ομάδες έστελναν δικές τους τρομαγμένες φωτογραφίες πριν συναντήσουν τον Kingsley. Ο σύλλογος από την πλευρά του έμεινε ευχαριστημένος με αυτό γιατί ήθελε ένα σχέδιο μακριά από τη γενικότητα. Ένα σύμβολο που συνόψιζε τον αγώνα για να παραμείνει στη κορυφαία κατηγορία.


Όσο περίεργο και αν ακούγεται ο Kingsley αντιπροσωπεύει κάτι βαθύτερο. Μας δίνει την  ευκαιρία να προσφέρουμε ένα διαφορετικό πρόσωπο στο ποδόσφαιρο. Από αισθητική άποψη ο Kingsley δεν είναι πολύ συμπαθητικός στο μάτι. Δεν περιέχει κάποιο διαφημιστικό υλικό που περιλαμβάνει σκηνές με παιδιά να τρέχουν μακριά από το τέρας. Αν μη τι άλλο η μασκότ είναι μέρος μιας λαμπρής παράδοσης που εκτείνεται πίσω στην αρχαία Ελλάδα. Οι μάσκες που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις παλιές τραγωδίες φέρουν την ίδια ευρεία γκριμάτσα με τον άντρα της Thistle στα κίτρινα. Το ποδόσφαιρο είναι το μεγαλύτερο δράμα όλων. Αντιπροσωπεύει την γιορτή και την πείνα. το πολύχρωμο, ζωντανό κοστούμι μπροστά από τους αδύναμους καιρούς.

Ενώ τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου σε ολόκληρη την Ευρώπη ανησυχούν για το τι θέλουν τα παιδιά στις αναδυόμενες αγορές από το κλαμπ τους, ο θυμός διαπερνά το άθλημα και διεισδύει επίσης στη ζωή. Αν και το ποδόσφαιρο είναι πακεταρισμένο στα υψηλότερα επίπεδα, δεν έχει νόημα να αρνούμαστε στον εαυτό μας τις πραγματικότητες αυτού του φυσικού ανθρώπινου συναισθήματος. Το παρατηρούμε στο καινούργιο λιτό σήμα της Juve και μέσω των διαμαρτυριών εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Οι οπαδοί θορυβούνται για όλους τους νόμιμους και ψευδείς λόγους. Γιατί να μην βλέπουμε την κίτρινη προσωποποίηση αυτής της συναισθηματικής κατάστασης να χορεύει πριν από το ξεκίνημα ενός αγώνα; 
Στην επιφάνεια ο παραμορφωμένος “Βασιλιάς ήλιος” του Φίρχιλ μοιάζει να εκτοξεύεται με τον παραγκωνισμένο μοντερνισμό του νέου σήματος της Juventus. Όμως η συγκεκριμένη Σκωτσέζικη φιγούρα και το νέο σήμα της “γηραιάς κυρίας” μοιράζονται κάτι κοινό: μακροχρόνιες ιδέες για την επιρροή της εικόνας και των δύο. Η δεύτερη επέλεξε ένα κομψό σχεδιασμό που λειτουργεί για άλλες μεγάλες εταιρείες όπως η Apple. Η δημιουργία του David Shrigley μπαίνει σε μια ασιατική παράδοση.



Στην Ιαπωνία, οι μασκότ αντιπροσωπεύουν πόλεις, επιχειρήσεις και ομάδες σε διάφορα αθλήματα. Παράγουν πολλά διαφημιστικά έσοδα όμως η κύρια σύντομη παρουσία τους είναι η εκπαίδευση. Λοιπόν, τι σημαίνει η περίεργη ύπαρξη του Kingsley; δεν θα λάβετε απαντήσεις από τον καλλιτέχνη. Προτιμά να αφήσει την τέχνη να μιλήσει για αυτόν. Ό, τι κι αν σημαίνει πραγματικά είναι ένα βήμα προς κάτι απτό. Είναι μια ταυτότητα που βασίζεται στις ευρύτερες επιρροές που μας διαμορφώνουν όλους. Το ποδόσφαιρο είναι ένα παγκόσμιο παιχνίδι επειδή αντλεί από το πηγάδι μιας κοινής παγκόσμιας κουλτούρας. 


Αυτό ακριβώς αντιπροσωπεύει ο Kingsley. Ελπίζουμε για περισσότερες μασκότ όπως ο “βασιλιάς ήλιος” της Partick Thistle.

Δεν υπάρχουν σχόλια: