Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Andrea Talignani: Ο Maradona των φτωχών




Δημήτρης Βαρσάνης


Όταν ψάχνεις στο διαδίκτυο αναζητώντας μια έμπνευση για ένα νέο άρθρο για να γράψεις, συναντάς μια ιστορία που ουρλιάζεις από ενδιαφέρον για αυτήν.

Μια τέτοια αλλαγή γεγονότων συνέβη σε μένα τις προηγούμενες μέρες καθώς έπεσα πάνω σε ένα οπαδικό μπλογκ για τη Fiorenzuola Calcio (όπως μπορεί ο καθένας από εσάς). Εκεί μέσα βρήκα και ένα πολύ μικρό κομμάτι για έναν πρώην παίκτη εν ονόματι Andrea Talignani.



Παρόλο που το κομμάτι παρείχε μόνο 107 λέξεις, αυτό που με εντυπωσίασε πραγματικά ήταν μια εικόνα παλαιού τίτλου εφημερίδας. Ο τίτλος ήταν απλός και σύντομος, αλλά ισχυρός στο νόημά του. Συγκεκριμένα έγραφε «Talignani, il Maradona dei poveri» (Talignani, ο Maradona των φτωχών). Συνήθως, όποιος κάνει σύγκριση με τον Maradona πρέπει να αντιμετωπιστεί με ένα επίπεδο σκεπτικισμού μιας και είναι υπερβολή. Ωστόσο, ένας άλλος μικρός τίτλος εφημερίδας δίπλα σε αυτό έγραφε:"Talignani, ο τρόμος των τερματοφύλακων", πρότεινε ότι το πρώτο δεν ήταν μόνο κάποια μορφή υπερβολής για λογαριασμό του δημοσιογράφου.

Μεταφέροντας μία ή δύο ακόμα εικόνες του Talignani, εμφανίστηκε μια σειρά στατιστικών στοιχείων. Ήταν στατιστικά στοιχεία από την καριέρα του ίδιου του ανθρώπου, μια σταδιοδρομία που εκτείνεται από το 1979 έως το 1997. Οι σύλλογοι που αγωνίστηκε δεν έχουν σημασία για όλους, πέρα από τους φίλους του Calcio. Όσο για το επίπεδο, ποτέ δεν έπαιξε υψηλότερα από την παλιά Serie D. Παρ 'όλα αυτά τα στατιστικά του στοιχεία παρέμειναν γητευτά. Σε 432 αγώνες καριέρας, ο Talignani σημείωσε 301 τέρματα. Τα λιγότερα τέρματα του σε μια χρονιά ήταν 12 (12 σε 22 αγώνες κατά τη διάρκεια της σεζόν 1991/92 και 12 σε 20 κατά τη διάρκεια της σεζόν 93/94), ενώ τα περισσότερα 29 (29 σε 30 αγώνες κατά τη διάρκεια της σεζόν 1980/81 και 29 σε 29 κατά τη διάρκεια της σεζόν 82 / 83 ).
Με αυτό το καταπληκτικό ρεκόρ τερμάτων ήταν πλέον εύκολο να καταλάβουμε γιατί ονομάστηκε Maradona των φτωχών. Ήταν απλώς ένα αστέρι των ερασιτεχνικών κατηγοριών.



Με αυτή τη βασική γνώση έψαξά περισσότερα για αυτό τον άνθρωπο ο οποίος κατά μέσο όρο πέτυχε 1,43 γκολ ένα παιχνίδι στην καριέρα του. Η αναζήτηση μου ωστόσο έπεσε στο κενό καθώς βρήκα δύο ποδοσφαιριστές με το όνομα Andrea Talignani. Ο άλλος Talignani είναι ένας 26χρονος αμυντικός και τυχαίνει να παίζει ποδόσφαιρο σε παρόμοιο επίπεδο με τον δικό μας Andrea και να χειροτερέψουν τα πράγματα, και οι δύο ανήκουν στο ίδιο μέρος της χώρας.



Περιττό να πούμε ότι η Google είναι γεμάτη πληροφορίες για τον νεότερο φίλο μας, αλλά για τον πιο ώριμο Talignani όχι τόσο. Ίσως να μην είμαι αρκετά ικανός όμως δεν εμφανίστηκαν νέες πληροφορίες για τον Andrea. Αυτό με άφησε με μια δυσκολία στο πώς να γράψω ένα βιογραφικό κομμάτι για έναν ποδοσφαιριστή που προκύπτουν λίγες πληροφορίες. Στη συνέχεια, με ένα τεράστιο χτύπημα της τύχης, έπεσα πάνω σε ένα σύντομο βίντεο στην ιστοσελίδα της Gazzetta Di Parma με τίτλο "Talignani: I gol del bombardier di provincial"(Talignani: Τα γκολ του μπόμπερ της επαρχίας).


Χάρη σε ένα βιντεάκι μήκους 77 δευτερολέπτων - χωρίς ηχητική και οπτική ποιότητα που θα σε κάνει να κλαις - ο μύθος του Andrea Talignani έγραψε περισσότερα από απλά στατιστικά στοιχεία σε μια σελίδα. Το βίντεο εμφάνισε έναν άνθρωπο ο οποίος κατείχε ένα πύραυλο στο αριστερό του πόδι και έναν επιθετικό εξίσου ικανό στα τετ - α - τετ και στις εκτελέσεις φάουλ. Ήταν εύκολο να δούμε σε αυτό το μικρό κύμα προβολής πώς ο Talignani έλαβε μια τόσο καταστροφική φήμη μεταξύ των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων.



Δυστυχώς αυτό το βίντεο είναι το μεγαλύτερο σημείο της έρευνάς μου για την καριέρα του Andrea και ως εκ τούτου, με άφησε να αναρωτιέμαι αν αξίζει να γράψω για αυτόν ένα κομμάτι. Στο τέλος, όμως, αποφάσισα ότι όσο λιτό και αν μοιάζει λιτό το άρθρο έπρεπε. Ερωτεύεσαι το calcio όχι μόνο λόγω της λάμψης και της αίγλης της Serie A, αλλά και λόγω των χιλιάδων συναρπαστικών, ελάχιστα γνωστών παραμυθιών που διαπερνούν σε όλες τις κατηγορίες της χερσονήσου.

Τέλος υπάρχουν λίγες ιστορίες τόσο συναρπαστικές για έναν άνθρωπο που έπαιζε και σκόραρε για διασκέδαση και κέρδισε τον τίτλο του “Maradona των φτωχών”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: