Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Το σήμα της εβδομάδας: NK Maribor


Δημήτρης Βαρσάνης


Ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά ονόματα στη Σλοβενία είναι της NK Maribor.

Ο σύλλογος έχει κατακτήσει δεκατέσσερις φορές το πρωτάθλημα Σλοβενίας, τις περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη ομάδα της χώρας. Από τα δεκατέσσερα πρωταθλήματα, το δέκατο πρωτάθλημα της Maribor (το οποίο ήρθε το 2012) είναι αναμφισβήτητα το πιο ξεχωριστό. Σε εορτασμό του συγκεκριμένου επιτεύγματος, ένα ειδικό αστέρι εισήχθη στο σήμα του συλλόγου. Απέχει τώρα μόλις έξι πρωταθλήματα από το να προσθέσει άλλο ένα αστέρι και δεδομένης της περίφημης ιστορίας της, λίγοι θα στοιχημάτιζαν εναντίον της στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Το μωβ και κίτρινο χρώμα που κυριαρχεί στο σήμα της NK Maribor δείχνει ένα μυστηριώδες κτίριο που περιβάλλεται από μια ανθισμένη βιολέτα. Αυτό το κτίριο στο κέντρο του είναι το πρώην κάστρο του Μάριμπορ, το οποίο κάποτε βρισκόταν στην κορυφή του λόφου Πυραμίδα πριν από την κατεδάφισή του στα τέλη του 18ου αιώνα.



Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή της NK Maribor είναι ένα εντυπωσιακά ηχητικό βραβείο που δίνεται κάθε χρόνο στον πιο διακεκριμένο παίκτη της ομάδας. Αυτό το βραβείο ονομάζεται «Vijoličasti bojevnik ή Vijol'čni bojevnik» στα Σλοβενικά και η μετάφραση του στα Ελληνικά είναι «Ο πορφυρός πολεμιστής».

Ο μεγαλύτερος πορφυρός πολεμιστής όλων στη NK Maribor είναι ο Βραζιλιάνος επιθετικός Marcos Tavares, ο οποίος έχει κερδίσει το βραβείο έξι φορές (ένας αριθμός ρεκόρ) και σήμερα οδηγεί τη λίστα με τα περισσότερα τέρματα στην ιστορία της Σλοβενικής PrvaLiga με 140.

Δεν υπάρχουν σχόλια: