Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Η Bundeswehr θέλει να σβήσει ότι της θυμίζει την Wehrmacht


«Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα» είναι μία γνωστή βιβλική φράση η οποία έχει γίνει παροιμιώδης και την οποία την πρωτοσυναντάμε στο κεφάλαιο της Εξόδου στην Παλαιά Διαθήκη. Όμως πουθενά, δεν υπάρχει καλύτερη εφαρμογή απο την ιστορία και την πορεία του μεταπολεμικού γερμανικού στρατού.

Το γερμανικό κράτος αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει ακόμα τον στρατό, ως φυτώριο ναζιστικών ιδεών, άλλωστε οι πρώτοι πυρήνες των SS σχηματίστηκαν απο δυνάμεις του στρατού της Δημοκρατίας της Βαιμάρης. Αυτή η σχιζοφρενική σχέση γερμανικού κράτους και Bundeswehr ξεκίνησε στη μεταπολεμική Γερμανία όταν το γερμανικό κοινοβούλιο εναντιώθηκε στην πρόθεση του καγκελάριου Konrad Adenauer να σχηματίσει ένοπλες δυνάμεις.

Μόνο λόγω της επιμονής του Adenauer στη συμμετοχή της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ και της επιμονής του ΝΑΤΟ ότι τα μέλη της πληρούν ορισμένες στρατιωτικές δεσμεύσεις, έπεισε το κοινοβούλιο να υποχωρήσει και να επιτρέψει στον σχηματισμό των πρώτων σχηματισμών των μεταπολεμικών γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Μάλιστα, για να σχηματιστούν αυτές οι μονάδες, το 1955, ο στρατός έπρεπε να βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στους πρώην στρατιώτες Wehrmacht. Ο Adenauer απάντησε κάποτε σε μια κατηγορία ότι η Bundeswehr διοικούνταν σχεδόν αποκλειστικά από αξιωματικούς της Wehrmacht επισημαίνοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν θα δεχόταν να δεχτεί στρατιώτες ή αξιωματικούς κάτω των 18 ετών!

Το 1965, καταγράφτηκε ο πρώτος κανονισμός των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων για να διευκρινίσει με ποιο τρόπο η Bundeswehr θα τιμήσει και τη θα θεωρεί ώς ιστορία της. Ο κανονισμός ενημερώθηκε το 1982. Χαρακτηριστικά ο κανονισμός ανέφερε ότι απαγορεύεται η απεικόνιση ναζιστικών συμβόλων απαγορεύτηκε και οι τυχόν παραδόσεις που συνδέουν την Bundeswehr με την Wehrmacht.

Η σημερινή υπουργός άμυνας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Ursula von der Leyen, δήλωσε ότι θα δρομολογήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα ξεκαθαρίσουν τη σχέση του στρατού με την ιστορία του, θα βελτιώσουν την εκπαίδευση των μελών του και θα βελτιώσουν τη διαδικασία για τους στρατιώτες να αναφέρουν ακροδεξιές ή νεοναζιστικές δραστηριότητες των συναδέλφων τους.

Παράλληλα με αυτές τις σαρωτικές αλλαγές, ο γενικός επιθεωρητής της Bundeswehr, Volker Wieker υποσχέθηκε να διεξάγει έρευνες σε όλους τους στρατώνες της Bundeswehr για να απομακρύνει τυχόν αντικείμενα που είναι δηλωτικά της Wehrmacht. Υπάρχουν επίσης σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη για να μετονομαστούν και οι λίγοι στρατώνες που ακόμα φέρουν ονομασίες από αξιωματικούς του Τρίτου Ράιχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: