Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Στην Ιαπωνία για νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη πηγαίνει η Ελλάδα, μετά την τραγωδία


Σύμφωνα με το Bloomberg, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και την ιαπωνική εφημερίδα «Nikkei», η οποία επικαλείται ανώνυμες πηγές, η Ιαπωνία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την πώληση διασωστικών της αεροσκαφών US-2 σε μία συμφωνία που θα σηματοδοτήσει την πρώτη πώληση αμυντικού εξοπλισμού της χώρας.

Η Ελλάδα έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά αμφίβιων αεροσκαφών της ιαπωνικής βιομηχανίας ShinMaywa κόστους περίπου 10 δισ. γιεν (περίπου 77 εκατομμύρια ευρώ) το καθένα για να αντικαταστήσει τα δεκάδες παλιά πυροσβεστικά της αεροσκάφη, αναφέρει η εφημερίδα. Τα συγκεκριμένα ιαπωνικά αεροσκάφη θα εξοπλιστούν με δεξαμενές νερού πριν πωληθούν στην Ελλάδα.

Το ShinMaywa US-2 είναι ένα ιαπωνικό αμφίβιο αεροσκάφος σχεδιασμένο για έρευνα και διάσωση (SAR). Κύριος ιδιοκτήτης του αεροσκάφους είναι η Ναυτική Αυτοάμυνα της Ιαπωνίας, και το US-2 προγραμματίζεται να αντικαταστήσει το παλαιότερο Shin Meiwa US-1A.


Το αεροσκάφος διαθέτει πολλές αεροδυναμικές βελτιώσεις, ένα κύτος το οποίο αντέχει υδροστατικές πιέσεις και πιο ισχυρούς κινητήρες Rolls-Royce AE 2100. Οι δοκιμές πτήσης άρχισαν στις 18 Δεκεμβρίου 2003. Οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις αγόρασε 14 από αυτά τα αεροσκάφη, τα οποία τέθηκαν σε υπηρεσία ως ShinMaywa US-2.

Το αεροσκάφος είναι ασφαλές και μόνο ένα μικρό ατύχημα έχει καταγραφεί, όταν τον Απρίλιο του 2015 κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης στο  Cape Ashizuri στο Shikoku, το τετραμελές πλήρωμα διασώθηκε.

Εκτός από την Ελλάδα, ενδιαφέρον κατά καιρούς ενδιαφέρον αγοράς του αεροσκάφους έχουν δείξει η Ινδία, η Ταϊλάνδη, και η Ινδονησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: