Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Πέθανε ο τελευταίος των «Λύκων του Ντάνιντς»


Στις 9 Ιουνίου 2018, στην γερμανική πόλη της Βρέμης, σε ηλικία 105 ετών, πέθανε ο τελευταίος των «Λύκων του Ντάινιντς», διακεκριμένος καπετάνιος υποβρυχίου Korvettenkapitän Reinhard Hardegen. Στο ενεργητικό του είχε καταγράψει την βύθιση πάνω απο δώδεκα αμερικανικά εμπορικά πλοία, 8 βρετανικά, ένα νορβηγικό, ένα πορτογαλικό, ένα παναμέζικο, ένα λετονικό και ένα σουηδικό (συνολικά έστειλε στον πάτο της θάλασσας, περίπου, 115.656 τόννους).

Ο Hardegen ξεκίνησε την καριέρα τους σαν πιλότος στην γερμανική ναυτική αεροπορία. Ένας όμως τραυματισμός κατα την διάρκεια ενώς αεροπορικού ατυχήματος, το 1936, τον αφήνει σοβαρά τραυματισμένο (έναν μεγάλο τραυματισμό στον στομάχι, χρόνια διφθερίτιδα και με μικρότερο πόδι). Η αποφασιστηκότητα όμως που τον διέκρινε, δεν του επέτρεπαν να λυγίσει και καταφέρνει να συνεχίσει την σταδιοδρομία του στο ναυτικό και συγκεκριμένα στα γερμανικά υποβρύχια.

Τον Φεβρουάριο του 1941 αναλαμβάνει την πρώτη του διοίκηση υποβρυχίου και τον Μάρτιο του ίδιου έτους, με το U-147, βυθίζει το νορβηγικό Augvald. Τον Μάιο του 1941 με το U-123 βυθίζει άλλα 5 εμπορικά. Τον Δεκέμβριο του 1941, λίγο μετά την είσοδο των Ηνωμένων Πολιτειών στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το U-123 μαζί με τέσσερα άλλα γερμανικά υποβρύχια, στάλθηκαν στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών για να επιτεθούν σε φορτηγά που έπλεαν στην Ευρώπη κατα την διάρκεια της επιχείρησης Paukenschlag (Drumbeat). Ο σκοπός ήταν να αποθαρρύνει τους Αμερικανούς πολίτες και να στραγγαλισει τις προμήθειες προς την Μεγάλη Βρετανία.

Ο Hardegen έπλευσε προς την ακτή του Καναδά, βυθίζοντας περισσότερα πλοία στο δρόμο και κερδίζοντας τον Σταυρό των Ιπποτών.

ο Hardegan ανάμεσα στον Χίτλερ και τον Έρικ Τόπ κατα την τελετή παρασημοφόρησής τους.

Με μόνο ένα βασικό χάρτη της Ανατολικής Ακτής, ο Hardegan κλήθηκε να επιτεθεί σε πλοία στα ανοικτά των ακτών της Νέας Υόρκης και στην συνέχεια να μετακινηθεί προς νότο στη Βόρεια Καρολίνα συνεχίζοντας να επιτίθεται μέχρι να έρθει η ώρα να επιστρέψει στην κατεχόμενη Γαλλία για ανεφοδιασμό.

Τον Ιανουάριο του 1942, το U-123 περιπολούσε στις ακτές του Cape Cod ακούγοντας τις ασύρματες μεταδόσεις τόσο στρατιωτικών όσο και εμπορικών πλοίων. Το βρετανικό φορτηγό, Κύκλωπας, είχε αρχίσει το ταξίδι του απο τις Η.Π.Α προς την Μεγάλη Βρετανία, όταν δέχτηκε επίθεση από τον Hardegen. Αφού χτυπήθηκε στην πλευρά του, βύθιστηκε μέσα σε πέντε λεπτά.

Προχωρώντας προς το λιμάνι της Νέας Υόρκης, το Νορβηγικό βυτιοφόρο Norness ήταν στο δρόμο προς το Χάλιφαξ φορτωμένο με πετρέλαιο, όταν το U-123 επιτέθηκε. Χρειάστηκαν πέντε τορπίλες για να βυθιστεί το πλοίο, καθώς ήταν σε ρηχά ύδατά, με αποτέλεσμα μέρη του πλοίου να μην βυθίστούν.

Λίγες μέρες αργότερα το U-123 είχε φτάσει νότια του Cape Hatteras, βυθίζοντας όσα πλοία έβρισκε στον δρόμο του. Μόλις βρέθηκε στο προκαθορισμένο σημείο, ο Hardegen τορπιλίσε έξι ακόμη πλοία πριν ξεκινίσει το ταξίδι της επιστροφής αφήνοντας περισσότερα βυθισμένα πλοία στο πέρασμά του.

Τον Μάρτιο, το U-123 επέστρεψε στα νερά των ακτών της Βιρτζίνια. Ο Hardegen κατέστρεψε δύο δεξαμενόπλοια και προσπάθησε να βυθίσει το USS Carolyn, ένα βαριά οπλισμένο πλοίο που είχε καμουφλάριστει ως φορτηγό πλοίο. Μετά την εκτόξευση μιας τορπίλης που αποκάλυψε την θωράκιση του πλοίου, το U-123 προσπάθησε να φύγει.

Η Carolyn έριξε βόμβες βυθού προς το υποβρύχιο, αλλά δεν κατάφεραν να το χτυπήσουν. Ο Hardegen εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και έστειλε μια τορπίλη στο μηχανοστάσιο του πλοίου, μετατρέποντάς το σε κομμάτια. Ο Hardegen στα επόμενα ταξίδια του βρήκε περισσότερη αντίσταση, αλλά κατάφερε ακόμα να βυθίσει αρκετά περισσότερα πλοία, συμπεριλαμβανομένου του Gulfamerica, ενός δεξαμενόπλοιου στο παρθένο ταξίδι του από την ακτή του Τζάκσονβιλ της Φλώριδας.

Καθώς οι δυντότητες των Ηνωμένων Πολιτειών να καταφέρνουν να σκοτώνουν τους Λύκους η επιχείρηση Drumbeat ματαιώθηκε και τα επιζήσαντα υποβρύχια κατευθύνθηκαν προς τις βάσεις τους τον Απρίλιο. Μετά τον πόλεμο, ο Hardegen διετέλεσε ανώτερος σύμβουλος σε μια εταιρία πετρελαϊου και υπηρέτησε στο κοινοβούλιο της Βρέμης για περίπου 30 χρόνια. Ήθελε να είναι γνωστό ότι δεν ήταν ναζί, καθώς λόγω συνεπωνυμίας πολύ τον ταύτιζαν με έναν αξιωματικό των SS. Ο Hardegen ισχυρίστηκε ότι αγωνίστηκε για τη Γερμανία, όχι για τον Χίτλερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: