Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του Noratlas που έχει τοποθετηθεί στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας (βίντεο)


Τα αποκαλυπτήρια μεταγωγικού αεροσκάφους, τύπου Νοράτλας, το οποίο είναι παρόμοιο με το μοιραίο Νοράτλας που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 1974 από φίλια πυρά, τέλεσε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 
Σήμερα, 44η επέτειος της τουρκικής εισβολής, η κυπριακή πολιτεία τιμά τους Έλληνες αεροπόρους και καταδρομείς με ένα συμβολικό τρόπο, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, όπου βρίσκεται το αεροσκάφος, στο χώρο όπου κατέπεσε το Νοράτλας που συμμετείχε στην επιχείρηση ΝΙΚΗ 4. Αντικείμενα που βρέθηκαν κατά την εκταφή του αεροσκάφους έχουν τοποθετηθεί μέσα στο αεροπλάνο.


Η τελετή ήταν συγκινητική. Ο κυβερνήτης του ΝΙΚΗ 9, Ανδρέας Στραβοπόδης προς τους αεροπόρους και καταδρομείς του μεταγωγικού αεροσκάφους Noratlas που κατέπεσε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας τους υποσχέθηκε πως κάθε καλοκαίρι τέτοια μέρα οι συνάδελφοι τους θα δίνουν ραντεβού στο τόπο της θυσίας μέχρι οι φυσικές τους δυνάμεις να τους εγκαταλείψουν. Τότε όπως είπε η σκυτάλη θα περάσει στα παιδιά τους τα οποία θα συνεχίσουν να δίνουν το παρών τους σε μια απλή ένδειξη τιμής και σεβασμού της θυσίας τους.

Στην συνέχεια έκανε ένα ιστορικό της επιχείρησης ΝΙΚΗ, ο οποίος συγκινημένος στάθηκε στην θυσία αεροπόρων και καταδρομέων το καλοκαίρι του 1974. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης που τέλεσε τα αποκαλυπτήρια του αεροσκάφους εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της κυπριακής πολιτείας και λαού για τη θυσία αεροπόρων και καταδρομέων για προάσπιση της ελευθερίας του τόπου. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος εξήρε τον ηρωισμό των πεσόντων ελλαδιτών διαβεβαιώνοντας πως την σκυτάλη την έχουν παραλάβει σήμερα οι μαχητές του Αιγαίου που καθημερινά δίνουν μάχη με τις τουρκικές προκλήσεις.


Μετά την τέλεση των αποκαλυπτηρίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ξεναγήθηκε στο εσωτερικό του Noratlas από τον κυβερνήτη του ΝΙΚΗ 9. Είχε προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση στο Τύμβο της Μακεδονίτισσας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: