Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Vladimir Petkovic: Ο μετανάστης που μέσα από τις δυσκολίες κατέκτησε τις καρδιές των (όποιων) Ελβετών


Δημήτρης Βαρσάνης


Το 1976 ο δυναμικός και πληθωρικός 41χρονος Βοσνιοκροάτης Miroslav Blazevic διορίστηκε ως προπονητής της Εθνικής Ελβετίας.

Εκείνη την εποχή η εθνοτική σύνθεση των Κεντροευρωπαίων ήταν σε μεγάλο βαθμό ομοιογενής με τις προσεχείς δεκαετίες να φέρνουν κύματα μετανάστευσης και να μεταβάλλουν σημαντικά τα δημογραφικά στοιχεία του Έθνους που είναι γνωστά για τα τυριά, τα βουνά και τα ρολόγια.

Αφού δεν κατάφερε να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978 ο Blažević εγκατέλειψε τη θέση του και επέστρεψε στη πατρίδα του τη Γιουγκοσλαβία, όπου αργότερα οδήγησε την ανεξάρτητη Κροατία στην τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 στη Γαλλία.

Περίπου 42 χρόνια πέρασαν από τη πρόσληψη του Blažević και ο άνθρωπος που τώρα κατευθύνει την Ελβετία είναι ένας άλλος Βοσνιοκροάτης στο πρόσωπο του 54χρονου Vladimir Petkovic. Ο κοινωνικός λειτουργός που μετατράπηκε σε προπονητής ποδοσφαίρου έφυγε από τη γενέτειρά του στο Σαράγιεβο πριν από τρεις δεκαετίες και η ζωή του έκτοτε προκάλεσε το χτύπημα του Dino Merlin και το «Moj Je Život Švicarska» (“η ζωή μου είναι η Ελβετία).

Γεννημένος στο Σεράγεβο το 1963 οι δουλειές των γονέων του ως καθηγητές σήμαιναν ότι τα πρώτα χρόνια του Petković πέρασαν ζώντας στα περίχωρα της ιστορικής πόλης, πρώτα στο γραφικό Βρέλο Μπόσνε και στη συνέχεια στο γειτονικό Χατζίσι. Ένας τεχνικός και ταλαντούχος πανύψηλος μέσος, χάραξε τη πορεία του μέσα από την ακαδημία της FK Sarajevo: ένα από τα δύο μεγάλα ποδοσφαιρικά ιδρύματα της πόλης μαζί με τη Željezničar.



Έχοντας εμφανιστεί στη πρώτη ομάδα σε ηλικία 18 ετών, ολοκλήρωσε το έτος της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας πριν επιστρέψει στο σύλλογο μετά την πώληση του εξαιρετικά ταλαντούχου επιθετικού μέσου Safet Sušić στη Paris Saint-Germain. Με τις ευκαιρίες στη πρώτη ομάδα να είναι περιορισμένες, ο Petković πέρασε λίγο χρόνο στη δεύτερη κατηγορία με τη Rudar Prijedor, όπου ενισχύθηκε η φήμη του ως μέσος με έμφαση στο γκολ.

Μετά την επιστροφή του στην πρωτεύουσα έπαιξε έναν περιφερειακό ρόλο για τη FK Sarajevo, η οποία πήρε τη δεύτερη κορώνα του πρωταθλήματος υπό την κηδεμονία του Boško Antić. Παρόλο που παραδοσιακά θεωρούνταν ο σύλλογος του Σεράγεβο ως αριστεροκρατική τάξη της Βοσνίας, η βάση των υποστηρικτών τους αποτελούσε κατά κύριο λόγο κατοίκους από τις κεντρικές συνοικίες της πόλης και κατά το παρελθόν ήταν σε μεγάλο βαθμό πολυεθνική.

Αυτή η ποικιλομορφία αντανακλάται στον αγωνιστικό χώρο με τον Antic - Βοσνιοσέρβος - να έχει στη διάθεση του μια ομάδα με αστέρες όπως ο Faruk Hadžibegić, ο Miloš Đurković, ο Predrag Pašić, ο Slaviša Vukićević, ο Mehmed Janjoš, ο Husref Mušemič, ο Dragan Jakovljević, ο Davor Jozić και ο Mirza Kapetanović. Είναι ενδιαφέρον ότι το τεχνικό προσωπικό του συλλόγου περιλάμβανε έναν ψυχολόγο με το όνομα Radovan Karadzic: ένα άτομο που θα γίνει συνώνυμο του διαχωρισμού του κράτους τη δεκαετία του ‘90.

Με τις ευκαιρίες στη πρώτη ομάδα να είναι περιορισμένες για άλλη μια φορά, ο Petković επέστρεψε στη δεύτερη κατηγορία πηγαίνοντας στη Σλοβενική Koper πριν από την τρίτη, τελευταία και αξιοσημείωτη στάση του στο Koševo Stadium.

Μόλις έκλεισε τα 24, έκανε - αυτό που στη συνέχεια θεωρήθηκε ότι είναι - ένα βήμα προς τα πίσω με τη μετάβαση του στην Ελβετική Super League το 1987 σε μια εποχή που πολλοί άνθρωποι από τη Γιουγκοσλαβία άρχισαν να μεταναστεύουν στη χώρα, με την επικείμενη κρίση να απέχει λίγα χρόνια. Ωστόσο η μετακίνησή του στους γίγαντες της St. Gallen χάλασε και αναγκάστηκε να ενταχθεί στη  Chur 97 της δεύτερης κατηγορίας.

Ένα χρόνο αργότερα εξασφάλισε τη μεταγραφή του στη Sion όπου άλλοι Γιουγκοσλάβοι παίκτες με προέλευση από τη Βοσνία (ο Admir Smajić, ο Mirsad Baljić και αργότερα ο Semir Tuce) πέρασαν από τη χώρα. Στη Sion ο Petković ζευγάρωσε με το συνάδελφο του Baljić αλλά σε αντίθεση με τον συμπατριώτη του, αγωνίστηκε για λίγα λεπτά σε μια εποχή που το Ελβετικό πρωτάθλημα επέτρεπε να παίζουν μόνο δύο ξένοι.



Την επόμενη δεκαετία ο Petkovic έγινε βασικός στα χαμηλότερα πρωταθλήματα της Ελβετίας για τις Martigny-Sports, Bellinzona, Locarno και Buochs ​​καθώς και για μια δεύτερη επιτυχημένη θητεία στη Chur. Ενώ πάλευε για κάθε του ομάδα, ο πατέρας δύο παιδιών ήταν επίσης απασχολημένος λαμβάνοντας το δίπλωμα προπονητικής και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πέρα από την κατοχή τριών κυρίαρχων γλωσσών του Έθνους του.

Παρακολούθησε επίσης από απόσταση τη πόλη γεννήσεως του να είναι πολιορκημένη, με τον Petković να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο βοηθώντας την πρόσφατα νεοεισερχόμενη πρώην Γιουγκοσλαβική διασπορά να επανεγκατασταθεί σε μια ξένη γη. Ο πρώτος του ρόλος ως προπονητής πάρθηκε το 1996 στα τμήματα ακαδημιών της Locarno, προτού αναλάβει τις τύχες του ως πρώτος προπονητής - παίκτης ως προπονητής της Bellinzona ένα χρόνο αργότερα.

Με το τέλος της καριέρας του το 1999, ο Petković διορίστηκε ως προπονητής της πολύ φιλόδοξης Malcantone Agno, ο οποίος τη βοήθησε να ανέβει στη δεύτερη κατηγορία της Swiss Challenge League πριν από τη συγχώνευσή της με τη πληγωμένη Lugano το 2004.

Τοποθετημένη δίπλα στα Ιταλικά σύνορα, η ιδιότητα της Agno ως ημι-επαγγελματικός σύλλογος σήμαινε ότι ο Petković έπρεπε να ισορροπήσει την πλήρους απασχόληση του με την προπονητική καριέρα του, προβαίνοντας στη δουλειά του βοηθώντας τους ανέργους. Στη συνέχεια πέρασε το χρόνο του δουλεύοντας για τη Caritas Ticino - ένα άστεγο καθολικό φιλανθρωπικό ίδρυμα που βρίσκεται στο Λοκάρνο - πριν περάσει τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα μαραζώνοντας στα γήπεδα και στη προσπάθειά του να οδηγήσει ένα από τα πιο ιστορικά κλαμπ της Ελβετίας πίσω στην κορυφαία κατηγορία.



Το 2005 έκανε τη σύντομη Βόρεια διαδρομή προς το πρώην έδαφος του, τη Bellinzona που ήταν αποφασισμένοι να δουν τον πρώην παίκτη τους να πάρει τα ηνία και να τους οδηγήσει πίσω στην Ελβετική Super League. Βρισκόμενος στο γραφικό Νότιο κομμάτι της χώρας όπου μιλούν Ιταλικά, ο Petkovic πέτυχε τελικά την άνοδο με τη “γκρανάτα” το 2008 όπως και να τη κατευθύνει σε μια απίθανη πορεία στο τελικό του Ελβετικού κυπέλλου, το οποίο τελικά το έχασε από τη πρωταθλήτρια Basel.



Ο Ιταλός μέσος Iacopo La Rocca - τώρα μέλος της Melbourne City στην A-League - ήταν μέρος εκείνης της ομάδας και θυμάται καλά τη πορεία της Bellinzona έως το τελικό, στο οποίο είδε να αφήνει έξω αρκετές ομάδες της πρώτης κατηγορίας: "Έχω φανταστικές αναμνήσεις από εκείνη την εποχή στη ζωή μου. Καταφέραμε κάτι ιδιαίτερο όχι μόνο στο να ανέβουμε, αλλά και να αφήσουμε έξω τις Sion και Neuchatel Xamax στο δρόμο μας προς τον τελικό. Ήταν πολύ συναισθηματικός χρόνος για εμένα και για όλο το Τίτσινο να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τη Basel μπροστά σε ένα γεμάτο γήπεδο. Ενώ ήταν απογοητευτικό που δεν κερδίσαμε, δημιουργήσαμε αρκετές ευκαιρίες όμως στο τέλος χάσαμε με 4-1”



Παρ 'όλα αυτά το συγκεκριμένο κατόρθωμα βοήθησε το νεοφώτιστο σύλλογοι να πληροί τις προϋποθέσεις για την Ευρώπη, ενώ παράλληλα ώθησε πολλά από τα μεγαλύτερα ονόματα της Ελβετίας να ρωτήσουν για τις υπηρεσίες του προπονητή του. Οι Young Boys απέκτησαν την υπογραφή του και για πρώτη φορά στη προπονητική του καριέρα του, ο Petković ήταν επιφορτισμένος με τα καθήκοντα του προπονητή σε πλήρη απασχόληση.

Εκείνη τη χρονιά οι “κιτρινόμαυροι” δεν αναμενόταν να κοντράρουν στα ίσα τη Basel και τη Zurich για τον τίτλο μετά την αναχώρηση του αρχηγού και του θρύλου της Ελβετίας Hakan Yakin στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο υπό την κηδεμονία του Petković, οι Young Boys αψήφησαν όλες τις προσδοκίες για να τερματίσουν δεύτεροι, έξι βαθμούς πίσω από τη πρωταθλήτρια Zurich και εξι μπροστά από τη Basel, που οι Young Boys τη νίκησαν τρεις φορές την χρονιά.

Η επόμενη χρονιά είδε τη Basel να ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια αν και οι άνδρες του Petković τερμάτισαν μόλις τρεις βαθμούς πίσω στη δεύτερη θέση με το προηγουμένως άγνωστο Alexander Seydou Doumbia να πετυχαίνει 50 γκολ κατά τη διάρκεια των δύο ετών. Η δεύτερη θέση χάρισε στους Young Boys τη πρόκριση στα πλέι-οφ του Champions League, αφήνοντας έξω την Fenerbahçe πριν πάρουν το προβάδισμα με 3-0 επί της Tottenham του Harry Redknapp, μόνο για να χάσει στο τέλος και των δύο αγώνων με 6-3.

Απτόητοι από αυτή την απογοήτευση, ο Petković και οι Young Boys πέρασαν στους “32” του Europa League αφού τερμάτισαν δεύτεροι στον όμιλο τους πίσω από τη Stuttgart, κερδίζοντας τους Γερμανούς με 4-2 στην Βέρνη έχοντας σκοράρει τρεις φορές σε τέσσερα λεπτά για να ανατρέψει το κάτα τους σκορ με 2-1. Ο αποκλεισμός από τη Ρώσικη Zenit στη φάση των νοκ-άουτ και η τρίτη θέση στο πρωτάθλημα σηματοδότησε το τέλος της εποχής του Petković στο Stade de Suisse και ο Βόσνιος έφυγε για καινούργια βοσκοτόπια.

Η επόμενη αποστολή του στη συνέχεια ήταν να διατηρήσει στη Τούρκικη Super Lig τη νεοφώτιστη Samsunspor όμως έφυγε τον Ιανουάριο του 2012 με το σύλλογο να βρίσκεται στη ζώνη του υποβιβασμού. Μια σύντομη επιστροφή στο σπίτι με τη Sion προηγήθηκε της επόμενης πρόσληψης του, μια πρόσληψη που σήκωσε πολλά φρύδια στο σπίτι του και στα σύνορα της Ιταλίας.



Έχοντας τερματίσει τέταρτη στη Serie A, η Lazio στάθηκε επιφυλακτική για έναν νέο προπονητή μετά την αποχώρηση του παλαίμαχου Edoardo Reja, ο οποίος είχε λάβει πολλές ευχές για την αναζωογόνηση των Ρωμαίων σε μία από τις καλύτερες ομάδες της χερσονήσου. Παρά τις προσπάθειες του ιδιοκτήτη των Biancocelesti Claudio Lotito να παραμείνει, η αποχώρηση του 66χρονου προκάλεσε τον αμφιλεγόμενο επιχειρηματία να αναθέσει στον αθλητικό του διευθυντή Igli Tare να βρει έναν κατάλληλο διάδοχο.

Ο 38χρονος πρώην Αλβανός διεθνής θεωρήθηκε από πολλούς ως μαριονέτα του Lotito και η αποτυχία να βρεθεί ο σωστός υποψήφιος θα ήταν καταστροφικό για τη στάση του μέσα στην ιεραρχία του συλλόγου. Μετά από μια επίσκεψη στην Ελβετία για να υπογράψει έναν από τους σπουδαιότερους μαθητές του Petković τον Senad Lulić, ο Tare ζήτησε επίσης πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα του πρώην προπονητή της Bellinzona και των Young Boys. Οι περαιτέρω διαβουλεύσεις με την τοπική εξόριστη αλβανική κοινότητα έπεισαν τον πρώην επιθετικό της Kaiserslautern να έρθει σε επαφή με το Βόσνιο και να του προσφέρει μια συνέντευξη.



Ο Lotito και ο Tare εντυπωσιάστηκαν στη συνέχεια με τις προσωπικές του ιδιότητες ανάμεσα σε άλλα χαρακτηριστικά και τον προσέλαβαν ως νέος προπονητής του συλλόγου. Η συγκεκριμένη πρόσληψη πυροδότησε τα μέσα ενημέρωσης και την αντίδραση των οπαδών και θεωρήθηκε ως ένα βήμα προς τα πίσω για ένα κλαμπ που χτυπά την πόρτα του Champions League.

Ενώ αναγνώρισε ότι μια τέτοια κίνηση προήλθε με κάποιο βαθμό κινδύνου, ο Lotito μίλησε για τον χαρακτήρα, την αποφασιστικότητα και την ηθική του Petković, τις κινητήριες δεξιότητες και την τακτική κατανόηση του, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία που αποδίδουν οι πολύγλωσσες δεξιότητές του σε μια αίθουσα 13 Εθνικοτήτων.

Ο La Rocca - ένας ντόπιος Ρωμαιος - έδωσε μια εικόνα για το γιατί οι ικανότητες διαχείρισης του ανθρώπου Petković είναι τόσο σεβαστές. "Θυμάμαι την ειλικρίνεια του και αν είχε κάτι να πει, πήγαινε κατευθείαν στο σημείο και το έλεγε μπροστά στο παίκτη", υπενθύμισε ο ποδοσφαιριστής της Melbourne City: "Είναι σχολαστικός στην προσέγγιση πριν από έναν αγώνα και ξέρει ακριβώς τι μπορεί να πάρει από τους παίκτες του, έτσι τους ωθεί στα όριά τους και εξασφαλίζει να παρέχουν στην ομάδα αυτό που θέλει."



Η έβδομη θέση χαρακτηρίστηκε από ασυνέπεια, αν και η πορεία εως τα προημιτελικά του Europa League και η παρουσία στο τελικό του Coppa Italia εναντίον της μισητής Roma κέρδισαν την αναγνώριση του Petković. Ο θρίαμβος (1-0) επί των Giallorossi στο Stadio Olimpico για πάντα κατοχύρωσαν τον πολιτογραφημένο Ελβετό υπήκοο στη λαογραφία της Lazio, με τον Lulić να βάζει το νικητήριο τέρμα.



Πέντε χρόνια νωρίτερα το ζευγάρι από τη Βόσνια ηττήθηκε στο τελικό κυπέλλου στην θετή πατρίδα του, όμως τώρα ήταν το “τοστ” της Ιταλικής πρωτεύουσας. Η συγκεκριμένη επιτυχία δικαίωσε την απόφαση ρίσκου του Lotito και του Tare, αλλά ο Petković και η ιεραρχία του συλλόγου τα “έσπασαν” στο μέσο της σεζόν 2013/14.

Πριν από τα Χριστούγεννα, η Ελβετική FA ανακοίνωσε τον 50χρονο ως διάδοχο του Ottmar Hitzfeld ως ομοσπονδιακό τεχνικό της Εθνικής ομάδας μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Με τα αποτελέσματα στο πρωτάθλημα να στραβώνουν ένας οργισμένος Lotito - ο οποίος δεν ήξερε τίποτα για τις διαπραγματεύσεις - τον απέλυσε τέσσερις μέρες μετά την έλευση του νέου έτους.



Ένα απογοητευτικό ξεκίνημα στα προκριματικά του Euro 2016 είδε την Ελβετία να χάνει με 2-0 στην έδρα της από την Αγγλία πριν γνωρίσει και άλλη ήττα (1-0) εκτός από τη Σλοβενία. Με την πίεση στα σκέλια της, η πολυεθνική Ελβετία κέρδισε τα επτά από τα επόμενα οκτώ προκριματικά παιχνίδια, καθώς το νικητήριο τέρμα του Josip Drmić εναντίον των Σλοβένων προς το τέλος της αναμέτρησης αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας για να εξασφαλίσει τη πρόκριση τους στο Euro.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως προπονητής της Εθνικής Ελβετίας ο Petkovic έχει κάνει λόγο για την προστασία των παικτών του με ξένο υπόβαθρο από τις άδικες επικρίσεις των Εθνικών μέσων ενημέρωσης. Σε μια συνέντευξη του το 2016 ο Petkovic είπε στον Vladimir Novak του World Soccer: "Αν ένας ποδοσφαιριστής με μεταναστευτικό υπόβαθρο έχει μια κακή μέρα, αυτό μπορεί απλά να συμβεί και είναι απολύτως φυσιολογικό. Όμως δεν σημαίνει ότι δεν έπαιξε με όλη τη καρδιά του για την Ελβετία. Δεν αρνούνται τις ρίζες τους, αλλά πάντοτε παίζουν με όλη τους τη καρδιά για τη χώρα που αγωνίζονται".

Αυτή η στάση εμφανίστηκε πλήρως στην έναρξη του Euro εναντίον της Αλβανίας, με την αρχική ενδεκάδα της Ελβετίας να περιλαμβάνει πέντε παίκτες Αλβανικής καταγωγής, συμπεριλαμβανομένου του Granit Xhaka, ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με τον αδερφό του Taulant.

Μια καθόλου πειστική νίκη με 1-0 κόντρα στην Αλβανία των 10 ποδοσφαιριστών ακολουθήθηκε από δύο διαδοχικές ισοπαλίες κατά της Ρουμανίας και της Γαλλίας, καθώς η Ελβετία τερμάτισε δεύτερη πίσω από τους διοργανωτές. Ένα εντυπωσιακό γυριστό έξω από τη περιοχή του Xherdan Shaqiri πήγε την αναμέτρηση με την Πολωνία στο γύρο των “16” στη παράταση και εν τέλει στα πέναλτι, όμως η άστοχη εκτέλεση του Xhaka αποδείχθηκε αποφασιστική καθώς οι άνδρες του Petković αποκλείστηκαν από το τουρνουά δεχόμενοι μόνο δύο τέρματα σε σχεδόν 400 λεπτά ποδοσφαίρου.



Μια νίκη με 2-0 έναντι της πρωταθλήτριας Ευρώπης Πορτογαλία άρχισε την εκστρατεία τους για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018, μόνο το 100% ρεκόρ τους να τελειώνει από τους Ίβηρες τη τελευταία αγωνιστική των προκριματικών, αποτέλεσμα που υποχρέωσε τους Ελβετούς στα πλέι-οφ. Μια άκαμπτη και κάπως αμφιλεγόμενη νίκη με 1-0 επί της Βόρειας Ιρλανδίας υπογράμμισε την αμυντική τους αλληλεγγύη και τις ελλείψεις τους στην επίθεση, κάτι που ο Ελβετοβόσνιος διορθώνει σταδιακά στη Ρωσία.

Αν και συχνά επικρίνεται για τον πραγματισμό του ο La Rocca δεν εξεπλάγην ότι ο Petković είναι υπεύθυνος για την Εθνική ομάδα της χώρας του, η οποία διαθέτει αρκετά μέλη της Under 17 που κατέκτησε το 2009 το Παγκόσμιο Κύπελλο. "Αξίζει ότι καταφέρνει επειδή αγαπά αυτό που κάνει και το μεταδίδει στους παίκτες του. Τα επιτεύγματά του με την Bellinzona ήταν απίστευτα λαμβάνοντας υπόψη τον χαμηλό προϋπολογισμό με τον οποίο εργάστηκε και είναι ένα είδωλο στη Lazio που πήρε το κύπελλο έναντι της Roma ».

Η ταλαίπωρη κατάσταση του Petković αποτελεί μαρτυρία για τη σκληρή δουλειά του ίδιου του άνδρα και των πολλών μεταναστών που κατοίκησαν στο κεντρικό Ευρωπαϊκό έθνος τις τελευταίες δεκαετίες. Κατά την άφιξή του από το Σεράγεβο στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, η Ελβετία που συνάντηση ήταν πολύ διαφορετική από αυτή του σήμερα. Ονόματα όπως ο Bonvin, ο Knup, ο Sutter και ο Zuffi θεωρούνταν ο κανόνας, ενώ παίκτες όπως ο Kubilay και ο Türkyilmaz αποτελούσαν την εξαίρεση και εκείνη την εποχή θεωρούνταν ως τροχοί για την αυξανόμενη κοινότητα μεταναστών στο Έθνος.



Σε μια χώρα όπου η μετανάστευση είναι συχνά ένα αμφισβητούμενο πολιτικό ζήτημα, ο Petkovic προεδρεύει μιας εθνικής ομάδας αποτελούμενης από παίκτες Αλβανικής, Βοσνιακής, Καμερουνέζικης, Ακρωτηριασικής, Χιλιανής, Κογκολέζικης, Κροατικής, Εβραϊκής, Νιγηριανής, Ισπανικής, Νοτιοσουδανικής και Τουρκικής κληρονομιάς.

Παρόλο που υπήρχαν ερωτηματικά για το αν μπορεί να καθοδηγήσει την Ελβετία στη φάση των νοκ - άουτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, εν τέλει τα κατάφερε και η άνοδος του Petković στο θετό του Έθνος δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Τρεις δεκαετίες νωρίτερα έφτασε στη χώρα ως ένας άλλος ξένος που αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στις νέες γλώσσες και πολιτιστικές εμπειρίες.

Του πήρε μόνο 10 χρόνια για να κάνει την πρώτη του εισβολή στη προπονητική. Παίρνοντας το πρώτο του επαγγελματικό προπονητικός ρόλος πριν μια δεκαετία και τώρα λατρεύεται από πολλούς ως το καλύτερο προπονητικό πνεύμα του Έθνους. Το μονοπάτι του έως τη κορυφή τον έχει δει να ξεπερνά πολλά εμπόδια και πολλοί από τους Ελβετούς ποδοσφαιριστές μπορούν να απολαύσουν το γεγονός ότι στο πάγκο έχουν μια φιγούρα της οποίας το ταξίδι στην Εθνική αναγνώριση καθρεφτίζει και αντικατοπτρίζει τη δική τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: